Теми статей
Обрати теми

Нові бюджетні рахунки

Павленко Олексій, податковий експерт
На початку чергового нового року стабільно трапляється дежавю — та ж сама історія: змінюються бюджетні рахунки для сплати податків, зборів, ЄСВ, а платники за звичкою жбурляють свої гроші за старими реквізитами. І якщо кошти не повернуть автоматично, доводиться перейматися проблемою повернення таких платежів. Тож, шановні читачі, щоб не вскочити в таку халепу і в 2022 році, а якщо все-таки вскочили — повернути назад свої гроші, читайте цей матеріал.

Зміна бюджетних рахунків

Коли змінюють рахунки. На початку нового бюджетного року органи Держказначейства відкривають нові рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів. Рахунки відкривають протягом 45 днів із дня прийняття Закону про Держбюджет. Оскільки цей Закон (№ 1928-ІХ) був прийнятий 02.12.2021, то 45-денний строк спливає 15 січня 2022 року.

Але податківці повідомляють (tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/539548.html), що в Держказначействі згенеровано реквізити бюджетних рахунків для зарахування у 2022 році окремих видів надходжень до загального фонду держбюджету, справляння яких контролює ДПС. І дату початку операцій із зарахування надходжень на нові рахунки визначено — 01.01.2022. Реквізити таких (держбюджетних) рахунків уже викладено на сайтах обласних податкових. Також податківці зазначили, що

рахунки за кодами класифікації доходів, які були відкриті у 2021 році в розрізі тергромад, із 01.01.2022 будуть закриті

Тобто, коли з’являться реквізити місцевих бюджетних рахунків, ще точно не відомо, але крайній строк — 15 січня 2022 року.

Нові рахунки Держказначейство або перевідкриє за старими номерами, або відкриє з новими. За відсутності змін у законодавстві щодо переліку надходжень до загального та спеціального фондів державного й місцевих бюджетів та/або порядку їх зарахування: не пізніше першого робочого дня нового бюджетного періоду — тобто 04.01.2022 — Держказначейство має перевідкрити рахунки з реквізитами, що діяли у 2021 році.

Якщо законодавчо змінено перелік надходжень, що зараховують до відповідних бюджетів, та/або порядок їх зарахування, а також код та назву території, Держказначейство відкриває рахунки з новими реквізитами згідно із внесеними змінами.

Податківці також попереджають (ch.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/540037.html), що з 01.01.2022, зокрема, змінюють такі рахунки для зарахування до державного бюджету:

військового збору (КБКД 11011000, 11011001);

податку на прибуток підприємств, що перебувають у держвласності (КБКД 11020100);

частини чистого прибутку держпідприємств, що йде до держбюджету (КБКД 21010100);

акцизних податків, що зараховуються до держбюджету (спирт, лікеро-горілчана продукція, пиво) (КБКД 14020100, 14020200, 14020400);

екоподатку, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами (КБКД 19011000);

штрафів за порушення норм обігу готівки і застосування РРО (КБКД 21080900);

ЗЕД-пені (КБКД 21081000);

— коштів від реалізації скарбів, майна, одержаного державою в порядку спадкування чи дарування (КБКД 31010100);

ПДВ зі сплати пені та грошових зобов’язань, визначених фіскалами (КБКД 14060100).

Згадані рахунки відкривають без територіальної ознаки районів чи громад, тобто по одному рахунку на всю область.

Де шукати нові рахунки. Реквізити бюджетних/небюджетних рахунків, відкритих Держказначейством, ви можете знайти в Центрах обслуговування платників податків, на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/ та на субсайтах відповідних ДПС областей та м. Києва. Також перед перерахуванням варто перевіряти рахунки у своєму Електронному кабінеті, адже в ньому автоматизовано повинні визначатись діючі рахунки для сплати податків, зборів, платежів та ЄСВ на поточну дату.

Як повернути сплачене не туди

Податки-збори. Якщо ви все-таки сплатите кошти на старий рахунок, то система їх, найімовірніше, поверне автоматично. Якщо цього не відбудеться, то податківці в таких випадках радять звернутися до Центру обслуговування платників за місцем своєї реєстрації для проведення звірки. Якщо помилкові гроші з податків/зборів на бюджетні рахунки не зайдуть, то тут незастосовні норми ст. 43 ПКУ та Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 № 787 (ср. ). Тож для таких випадків —

коли платіж не потрапив до вашої інтегрованої картки платника — податківці радять написати заяву на переведення коштів

У заяві зазначаються обов’язкові реквізити суб’єкта господарювання. Крім того, вказуються номер рахунка, на який були перераховані кошти, дата, сума та номер платіжного документа. Також зазначається напрямок перерахування коштів (або на інший бюджетний рахунок, або на рахунок платника). До заяви додається документ, що підтверджує факт сплати податку. Заяву можна подати до Центру обслуговування платників за місцем своєї реєстрації. Ці ж дії можна здійснити через свій Електронний кабінет, подавши заяву в електронній формі через приватну частину за ідентифікатором форми F 1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС».

Якщо в платіжному документі ви зазначили старий рахунок, то кошти не надійдуть до відповідного бюджету, і сума податку, збору не буде фіскалами вважатися сплаченою. Але до закінчення дії карантину (до 31.03.2022) згідно з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ штрафи та пеня за несвоєчасну сплату податків (передбачені ст. 126, 127 та 129 ПКУ), а також за несвоєчасну сплату ЄСВ (передбачені ст. 25 Закону про ЄСВ*) не застосовуються. Водночас мораторій не діє для порушень сплати ПДВ, акцизу та рентної плати!

* Закон України від 08.07.2010 № 2464-VI.

Щодо позиції судів про незаконність штрафування при сплаті не на той бюджетний рахунок читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 97, с. 28, а щодо некоректності застосування за ці помилкові перерахування адмінштрафів — у «Податки & бухоблік», 2020, № 57, с. 3.

Не туди сплачений ЄСВ. Для повернення сум ЄСВ є особливі правила. Нещодавно — з 24.12.2021 — почав діяти новий Порядок № 417**. Серед випадків, коли можливе повернення помилково сплачених коштів, цей Порядок згадує, зокрема, помилкову сплату сум ЄСВ та/або фінансових санкцій на невідповідний рахунок для сплати ЄСВ. Для цього випадку повернення коштів платнику треба подавати Заяву про повернення коштів з рахунків 3556 за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 417. Тож довільна форма тут не пройде! Ця Заява подається в територіальний орган податкової за місцем обліку. Її можна подавати і в електронній формі через Електронний кабінет. До Заяви платник обов’язково додає копію розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556 (до Заяви в електронній формі — електронну копію розрахункового документа). Копія цього документа завіряється платником особисто!

** Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Мінфіну від 23.07.2021 № 417.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі