Теми статей
Обрати теми

РРО і часткова оплата: податківці перевзуваються в повітрі

Нестеренко Максим, податковий експерт
За матеріалами підкатегорії 109.06 Бази знань

Висновок документа

При продажу товарів з оплатою декількома платежами (передоплата і післяплата; часткова оплата з подальшим розстроченням платежу тощо) продавець повинен оформити і видати окремий фіскальний чек на кожну розрахункову операцію

Ну, нарешті! Податківці відмовилися від своєї дивної позиції щодо часткових оплат. Нагадаємо: згідно з нею при частковій оплаті суб’єктам господарювання наказували пробивати чек на усю вартість товару, виділяючи окремо: (1) «передоплату», тобто фактично отримані кошти (які можуть становити мізерний відсоток від загальної вартості); (2) «післяплату», тобто суму яку потрібно доплатити (див. консультацію із БЗ 109.02, втратила чинність з 01.01.2022).

Адже розрахункова операція у розумінні ст. 2 Закону про РРО — це приймання або готівки, або картки для оплати вартості товару. Тобто при частковій оплаті розрахункова операція відбувається саме в межах тієї суми, яка була фактично прийнята в оплату. Тому при частковій оплаті кожен платіж фактично є окремою розрахунковою операцію. Тому і оформлюється така оплата окремими чеками РРО/ПРРО. Це цілком відповідає вимогам п. 2 ст. 3 Закону про РРО.

Про те, що кожна часткова оплата має розглядатися як окрема розрахункова операція, і оформлюватися окремим чеком РРО, вже говорив профільний комітет Верховної Ради (див п. 7 листа від 30.12.2021 № 04-32/10-2021/409504 // «Податки & бухоблік», 2022, № 3, с. 25). Ми обстоювали цю позицію доволі давно (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 15, с. 2), тому поява її у вищезгаданому листі Комітету нас не здивувала. Радує, що тепер і податківці говорять в унісон із цією позицією.

Висновок документа

За умови оплати на поточний рахунок продавця (за реквізитами у форматі IBAN) РРО/ПРРО може не застосовуватись

Податківці закріплюють свою позицію: якщо реквізити поточного рахунку зазначаються у форматі IBAN — оплату можна не проводити через РРО/ПРРО. Таку позицію вони вже висловлювали узагальнено (БЗ 109.02), а також підкріпляли низкою сприятливих індивідуальних роз’яснень. Докладно про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 100, с. 4.

Висновок документа

При різних способах оплати, наприклад один платіж на поточний рахунок, а інший — готівкою, обов’язковою є видача фіскального чека саме на розрахункову операцію

Згодні! Якщо оплата за один товар двома частинами розглядається як дві окремі операції, то логічно, що через РРО/ПРРО проводиться тільки та операція, яка є розрахунковою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі