Теми статей
Обрати теми

Подання Розрахунку: що, куди, коли

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Зміни у податковій звітності «тішать» нас кожного року. Проте 2021 рік відзначився особливою подією — злиттям двох звітів: квартальної форми № 1ДФ та щомісячного Звіту з ЄСВ (форми № Д4). Результатом цього стала Об’єднана звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Та це вже історія. На порозі чергове подання цієї звітності за IV квартал 2021 року. І темою розмови сьогодні буде порядок її заповнення, формування та подання. А почнемо з того, що з’ясуємо, за якою формою, куди та в які строки треба подавати Об’єднану звітність.

Повна назва Об’єднаної звітності — Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Уже звично її називають Податковим розрахунком або Розрахунком.

Його форма та порядок заповнення затверджені Порядком № 4. Звітний (податковий) період — квартал.

Куди подаємо

Податковий розрахунок подаємо до контролюючих органів за основним місцем обліку (п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464 та п. 3 розд. ІІ Порядку № 4).

Якщо у підприємства є відокремлений підрозділ, що не уповноважений нараховувати/сплачувати податки до бюджету, не має окремого балансу та самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами й не сплачує ЄСВ, то Розрахунок за такий підрозділ подає головне підприємство до податкового органу за своїм основним місцем обліку (п.п. «б» п. 176.2 ПКУ та п. 3 розд. ІІ Порядку № 4).

Тобто головне підприємство формує:

1) Розрахунок на себе. Він складатиметься безпосередньо з Розрахунку (у рядку 032 код Кодифікатора за місцезнаходженням головного підприємства*) та Д1, Д5, Д6 з відомостями на всіх працівників та 4ДФ без працівників відокремленого підрозділу;

* При визначенні коду Кодифікатора місце сплати податку на доходи фізичних осіб не враховується.

2) Розрахунок на неуповноважений підрозділ. Він міститиме сам Розрахунок, в якому буде заповнена лише заголовна частина (рядки 01 — 06, у рядку 032 код Кодифікатора за місцезнаходженням відокремленого підрозділу) та 4ДФ тільки на працівників такого підрозділу.

Увага!

У заголовній частині Розрахунку, що подається за неуповноважений підрозділ, у рядку 033 слід вказати назву підрозділу

Чому це важливо? Під час прийняття звітності програма визначає за заповненим рядком 033 заголовної частини Розрахунку, що це за Розрахунок: за підприємство чи за його неуповноважений підрозділ.

Якщо рядок 033 заголовної частини Розрахунку заповнено — це звіт за неуповноважений підрозділ. Якщо не заповнено — за підприємство.

Сформовані Розрахунки головне підприємство подає за своїм основним місцем обліку.

А якщо суб’єкт господарювання чи його структурний підрозділ змінять своє місцезаходження, куди в такому випадку треба подавати Розрахунок?

Якщо змінилося місцезнаходження…

…платника. У разі зміни місцезнаходження платником ПДФО, ВЗ, ЄСВ (підприємством, уповноваженим підрозділом, ФОП), пов’язаної зі зміною адміністративного району, Податковий розрахунок подаємо до контролюючого органу за новим основним місцезнаходженням. На цьому акцентують увагу податківці у підкатегорії 103.25 БЗ. Тобто Об’єднану звітність слід подавати у податкову за новим місцем обліку вже з місяця внесення в ЄДР інформації про зміну місцезнаходження.

…неуповноваженого підрозділу. Зміна місцезнаходження, пов’язана зі зміною адміністративного району неуповноваженим підрозділом, не спричинить змін у поданні Розрахунку. Адже він подається головним підприємством до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку, про що ми зазначили вище.

Строки подання

Податковий розрахунок подаємо протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Якщо останній день строку подання Податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 1 розд. ІІ Порядку № 4).

Майте на увазі!

За IV квартал 2021 року Розрахунок подаємо не пізніше 09 лютого 2022 року

Зазначимо, що у Верховній Раді на стадії розгляду знаходиться законопроєкт від 30.09.2021 № 6120, який пропонує для подання Податкового розрахунку змінити податковий період із квартального на місячний. Отже, можливо, у майбутньому строки подання Розрахунку зміняться.

Проте наразі зрозуміло, що і за I квартал 2022 року потрібно буде подати саме квартальну звітність.

Способи подання

Способи подання Податкового розрахунку стандартні.

Розрахунок подаємо (на вибір) — або засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням КЕП, або на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації.

Проте якщо у вас кількість рядків у додатках до Податкового розрахунку не перевищує п’яти, то маєте можливість скласти звіт тільки на папері.

Паперовий звіт можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом про вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання Розрахунку.

Також можете занести Розрахунок до податкової в установлений строк особисто або через уповноважену особу.

Чи можна не подавати?

Є випадки, коли Податковий розрахунок за звітний квартал не формуємо та не подаємо.

Це можливо, якщо суб’єкт господарювання протягом звітного кварталу не нараховував та не виплачував доходи фізособам, не перераховував ПДФО/ВЗ та не мав трудових (цивільно-правових) відносин із фізособами.

Проте таке може бути тільки тоді, коли на підприємстві відсутні наймані працівники. У такому випадку відповідно дохід у вигляді зарплати та ПДФО/ВЗ не нараховуються і не виплачуються, а тому й Податковий розрахунок подавати не потрібно (див. роз'яснення з підкатегорії 103.25 БЗ).

висновки

  • Податковий розрахунок подаємо до податкової за основним місцем обліку протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.
  • У разі зміни місцезнаходження підприємством (ФОП) Розрахунок подаємо до контролюючого органу за новим основним місцезнаходженням.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі