Теми статей
Обрати теми

Зарплата в Д1: практичні ситуації

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Додаток 1 (Д1) до Податкового розрахунку вражає кількістю граф для відображення інформації. А додайте до цього розпливчасті норми щодо його заповнення в Порядку № 4 — і отримаєте головний біль бухгалтера! Проте ми завжди готові прийти бухгалтеру на допомогу. Пропонуємо поговорити, як у Д1 відобразити виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ. А почнемо із зарплати.

Д1 потрібний для формування щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованих їй у звітному місяці видів доходів, які включаються до бази стягнення ЄСВ. У цьому додатку відображаємо нараховані суми зарплати (доходів).

Суму зарплати відображаємо в окремому рядку з відповідним кодом категорії застрахованої особи (графа 08). Так, звичайні роботодавці зазначають у графі 08 код:

«1» — якщо відображають зарплату звичайного працівника (ставка ЄСВ — 22 %);

«2» — зарплату працівника з інвалідністю (ставка ЄСВ — 8,41 %);

«47» — середній заробіток працівника, який призваний (прийнятий) на військову службу (ставка ЄСВ — 22 %);

«66» — середній заробіток працівника з інвалідністю, який призваний (прийнятий) на військову службу (ставка ЄСВ — 8,41 %).

Приклад 1. Зайчик Ользі Петрівні (основне місце роботи, повна зайнятість) нарахована зарплата за листопад в сумі 12000 грн (ЄСВ за ставкою 22 % — 2640 грн). Покидайлу Ігорю Олеговичу (сумісник, неповна зайнятість, має інвалідність) нарахована зарплата за листопад в сумі 6000 грн (ЄСВ за ставкою 8,41 % — 504,60 грн).

Порядок відображення зарплати працівників у Д1 показано на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Від простого до складного. Розглянемо ситуації, які викликають запитання на практиці.

Прийняття/звільнення

Якщо у звітному місяці працівник був прийнятий чи звільнений, то проблем з відображенням цього в Д1, як правило, не виникає. Єдиний нюанс: у графі 14 слід проставити правильну кількість календарних днів у трудових відносинах у такому місяці.

Приклад 2. Солдатенка Костянтина Івановича (основне місце роботи, повна зайнятість) було прийнято на роботу з 04.10.2021. З 22.10.2021 він уклав контракт про військову службу. Сума зарплати за відпрацьований час з 4 по 21 жовтня — 13000 грн (ЄСВ — 2860 грн), сума середньої зарплати, збереженої за працівником, що воює, — 5581,38 грн (ЄСВ — 1227,90 грн).

У жовтні 2021 року працівник перебував у трудових відносинах 28 к. дн. Відобразимо це у графі 14 за рядком із зарплатою (див. рис. 2).

img 2

завантажити файл

Тепер розглянемо ситуацію, коли працівника в одному місяці звітного кварталу звільняють, а потім приймають на роботу. Скільки рядків на нього заповнювати в Д1? Дивіться, якщо показники граф 08, 21 — 24 Д1:

варіант 1 — не змінилися, на працівника формуємо один рядок із загальною сумою зарплати (зарплата до звільнення + зарплата після звільнення). При цьому

у графі 14 Д1 проставляємо загальну кількість днів у трудових відносинах протягом місяця (дні по дату звільнення + дні з дати прийняття)

Зауважимо: якщо формуєте звіт у програмі, може з’явитися попередження, що кількість днів у Д1 не відповідає відомостям з Д5. Не хвилюємося. Попередження — не помилка. У вас все заповнено правильно;

варіант 2 — змінилися, наприклад, працівника звільнено з основного місяця роботи та прийнято за сумісництвом до того ж роботодавця, то зарплату, нараховану до звільнення і після прийняття на роботу, у звітному місяці зазначаємо окремими рядками. Проте знову-таки кількість днів у трудових відносинах (загальну за місяць) проставляємо в одному рядку (за вибором).

Приклад 3. Андрійченко Іван Іванович (основне місце роботи, повна зайнятість) був звільнений 03.12.2021, а потім знову прийнятий на роботу до того ж роботодавця на колишніх умовах з 28.12.2021. Загальна кількість календарних днів у трудових відносинах у грудні — 7 (3 к. дн. до звільнення + 4 к. дн. із дня прийняття). Загальна сума зарплати, нарахована йому в грудні (зарплата по день звільнення + зарплата з дня прийняття на роботу), — 7000 грн (ЄСВ — 1540 грн).

Порядок відображення зарплати працівника в Д1 показано на рис. 3.

img 3

завантажити файл

Приклад 4. Войчук Андрій Петрович (основне місце роботи, повна зайнятість) був звільнений 14.12.2021, а потім знову прийнятий до того ж роботодавця, проте вже за сумісництвом, з неповним робочим часом з 15.12.2021. Зарплата по день звільнення — 10000 грн (ЄСВ — 2200 грн). Зарплата за грудень із дня прийняття на роботу за сумісництвом — 6000 грн (ЄСВ — 1320 грн).

Порядок відображення зарплати працівника в Д1 показано на рис. 4.

img 4

завантажити файл

Донарахування/сторнування

Якщо працівнику в місяці звітного кварталу донараховуємо зарплатні виплати, які помилково не були йому нараховані в попередніх звітних періодах, то суми донарахувань включаємо до фонду оплати праці поточного місяця (див. п. 1 розд. IV Порядку № 4).

Приклад 5. Корнійчук Олені Семенівні (основне місце роботи, повна зайнятість) у жовтні нараховано зарплату за фактично відпрацьований час у жовтні в сумі 10000 грн та донараховано своєчасно не нараховану суму індексації за червень — вересень 2021 року — 319,85 грн.

Загальна сума зарплати за жовтень — 10319,85 грн (ЄСВ — 2270,37 грн).

Порядок відображення зарплати працівника в Д1 показано на рис. 5.

img 5

завантажити файл

Переходимо до ситуації, коли сторнуємо зайво нараховану зарплату попереднього місяця. Таке сторнування може бути пов’язане з:

1) помилковим нарахуванням зарплати в більшій сумі або

2) з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою чи тимчасовою непрацездатністю.

У першому випадку сторновану суму зарплати за минулі місяці включаємо в зарплату того місяця, у якому було здійснено таке сторнування.

Тож такі коригування не зачіпають минулих звітних періодів і, відповідно, не виправляються як помилки.

Приклад 6. Бравицькому Олексію Марковичу (основне місце роботи, неповний робочий час) у листопаді було нараховано зарплату без урахування зайнятості. У грудні зайво нараховану суму зарплати за листопад (3750 грн) було відсторновано.

Зарплата за фактично відпрацьований час у грудні — 11250 грн. Загальна сума зарплати за грудень з урахуванням сторнування — 7500 грн (ЄСВ — 1650 грн).

Порядок відображення зарплати працівника в Д1 показано на рис. 6.

img 6

завантажити файл

Зовсім інша історія в Д1, якщо сторнування зарплати пов’язане з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою або хворобою. Про те, як відобразили заміну зарплати на лікарняні (відпускні), читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 7, с. 2).

висновки

  • У Д1 суму зарплати вказуємо в окремому рядку з відповідним кодом категорії застрахованої особи у графі 08.
  • Якщо у звітному місяці працівник був звільнений з основного місця роботи та прийнятий до того ж роботодавця за сумісництвом, то зарплату, нараховану до звільнення та після прийняття на роботу, у Д1 вказуємо окремими рядками.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі