Теми статей
Обрати теми

ПН складає філія: особливості

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Філія не підлягає окремій ПДВ-реєстрації і не є самостійним ПДВ-платником. Але вона може бути задіяною у операціях з постачання. Чи може тоді вона виписувати ПН?

Платником ПДВ за всі філії виступає головне підприємство. Втім таке підприємство —платник ПДВ може делегувати філіям або іншим структурним підрозділам право складати ПН. Зробити це головне підприємство може, якщо філія самостійно (п. 1 Порядку № 1307):

— здійснює постачання товарів/послуг і

— проводить розрахунки з постачальниками/споживачами.

При цьому самостійне постачання філією товарів/послуг — необхідна умова для делегування права складати ПН. Якщо філія самостійно товари/послуги не постачає, немає потреби делегувати їй ПДВ-права. Аби підтвердити, що філія здійснює окремі постачання, рекомендуємо прописати це у положенні про філії. Ну і, звісно, не обов’язково делегувати ПДВ-права всім вашим філіям. Цілком можливо, що одна філія може складати ПН окремо, а інша — ні.

А от щодо розрахунків з контрагентами, то їх філія може проводити як в готівковій, так і в безготівковій формі. В безготівковому випадку у філії має бути відкритий рахунок у банку.

Кожній філії головне підприємство присвоює окремий числовий номер і повідомляє про делегування податковий орган за місцем своєї реєстрації як платника ПДВ (п. 1 Порядку № 1307). Номер філії (структурного підрозділу) не повинен містити жодних інших знаків та символів, ніж цифрові значення (п. 4 Порядку № 1307).

Тож для своєї ідентифікації філія має зазначати додаткову інформацію в полях заголовної частини ПН. Наведемо особливості заповнення філійної ПН у вигляді таблиці.

Особливості складання ПН філією

Реквізит ПН

Нюанси заповнення

Найменування продавця

Філія (структурний підрозділ), якій делеговані права складання ПН, у цій графі спочатку зазначає найменування головного підприємства згідно зі статутними документами та через кому — найменування філії (п. 1 Порядку № 1307). Про складання ПН при операціях з головним підприємством/філією див. «Податки & бухоблік», 2021, № 55 і № 52

ІПН продавця

Тут філія проставляє індивідуальний податковий номер головного підприємства

Номер філії продавця

У цьому полі філія (структурний підрозділ) зазначає числовий номер, який їй присвоїли від час делегування права складати ПН (п.п. «г» п. 201.1 ПКУ, п. 7 Порядку № 1307). Якщо ПН складає безпосередньо головне підприємство — продавець, що має ПДВ-уповноважені філії, то це поле воно не заповнює (п. 7 Порядку № 1307). При цьому нулі, прочерки та інші знаки чи символи головне підприємство не проставляє

Податковий номер продавця

У цій графі ПН філія зазначає податковий номер головного підприємства

Код

У цьому полі філія вказує код ознаки джерела податкового номера головного підприємства — «1»

Решту реквізитів у ПН, яку складає філія, вона заповнює без будь-яких особливостей.

На філійні ПН першим накладають кваліфікований електронний підпис (КЕП) посадової особи, якій делеговано право підпису такого документа, а другим — КЕП, що є аналогом печатки підприємства (за наявності).

А якщо у реквізиті «Номер філії» ПН допущено помилку? У такому випадку податківці заявляють, що виправити допущену помилку можна за допомогою РК з порожньою табличною частиною розділів А та Б (БЗ 101.16). Тобто якщо номер філії в ПН зазначено неправильно, виправити цю помилку легко — на дату виявлення помилки складаємо РК до ПН, в якому всі правильно заповнені реквізити ПН повторюємо, а поле «Номер філії» заповнюємо без помилок. Імовірно, не буде проблем, і якщо неправильно зазначити найменування філії у реквізиті «Постачальник (продавець)».

А от якщо у ПН взагалі не зазначено номер філії та її найменування, дописати їх за допомогою РК навряд чи вийде. Тоді така ПН сприйматиметься як складена власне головним підприємством, тому РК до цієї ПН філія скласти не зможе. Також філія не має права скласти РК до ПН, яку оформила інша філія цього ж підприємства (див. БЗ 101.15).

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі