Теми статей
Обрати теми

Тара в ПН

Казанова Марина, податковий експерт
Як зазначається тара в податковій накладній? Зараз пригадаємо.

Якщо підприємство разом із товаром реалізує одноразову або багаторазову незворотну тару, то її вартість:

(1) може не виділятися окремо в документах («сидить» в ціні товару);

(2) або може виділятися окремою сумою в договорі та в первинних документах.

Якщо маємо справу з другим варіантом, то як і в первинному документі, в ПН тара виділяється окремими рядком. Але особливостей в заповненні ПН не буде. В цьому випадку тара буде товаром, тому ПН заповнюється як на звичайне постачання ТМЦ. В гр. 2 ПН «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» в цьому випадку зазначаємо назву тари, в гр.3.1 код УКТ ЗЕД (буде залежати від матеріалу тари). Всі інші графи ПН заповнюємо в звичайному порядку.

Якщо разом із товаром ви передаєте зворотну тару, право власності на яку за умовами договору покупцеві не переходить, то така передача не відповідає визначенню терміна «постачання товарів» з п.п. 14.1.191 ПКУ. А коли так, то об’єкта оподаткування ПДВ тут немає і податок нараховувати не потрібно. Отже, і в ПН вартість такої тари фігурувати не буде.

Якщо ж разом з товаром передається зворотна (заставна) тара, право власності на яку переходить від постачальника до покупця, а її повернення забезпечене заставою, то треба врахувати наступне.

Відповідно до п. 189.2 ПКУ вартість тари, яка згідно з умовами договору визначена як зворотна (заставна), до бази оподаткування не включається.

Отже, при постачанні товару в зворотній заставній тарі, ПДВ на таку тару не нараховується (податкові зобов’язання виникають тільки на вартість самого товару). Але вартість такої тари має «засвітитися» в ПН — у рядку XII «Дані щодо зворотної (заставної) тари» розділу А табличної частини ПН (п. 16 Порядку № 1307). В цьому рядку зазначається загальна сума коштів яка має бути сплачена за тару у випадку її неповернення (заставна вартість тари). Зверніть увагу:

сума з рядка XII «Дані щодо зворотної (заставної) тари» на інші «сумові» показники ПН(у т. ч. на ряд. I розділу А) не впливає. Тобто дані про тару фігурують лише в рядку XII розділу А ПН, а в інших рядках ПН не відображаються.

Приклад. Постачальник 01.07.2022 відвантажив покупцю:

— 200 пляшок напою безалкогольного «Буратіно 0,5 л» за ціною 12 грн./пляшка (в т.ч. ПДВ);

— 100 пляшок напою безалкогольного «Тархун 0,5 л» за ціною 24 грн./пляшка (в т.ч. ПДВ).

Товар відвантажувався у тарі (ящиках). За домовленістю сторін право власності на ящики переходить від постачальника до покупця. Покупцем оплачена заставна вартість ящиків — 1000 грн.

Як має бути заповнена ПН за умовами цього прикладу дивіться нижче.

Повернення зворотної заставної тари покупцем. Повернення тари покупцем не призводить до виникнення податкових зобов’язань ані у покупця, ані у постачальника. Але це тільки у тому випадку, коли покупець встиг повернути тару в 12-місячний строк. Якщо ж зворотна тара не повертається постачальнику протягом 12 календарних місяців з моменту її отримання, вартість такої зворотної тари включається до бази оподаткування отримувача.

Як зазначають податківці (101.07 БЗ) в цьому випадку отримувач тари у звітному періоді, в якому закінчується дванадцятий календарний місяць з моменту надходження такої зворотної тари, повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з вартості зворотної тари та скласти та зареєструвати в ЄРПН ПН, яку залишає в себе . При цьому на неї поширюються загальні строки реєстрації (п. 201.10 ПКУ) і штраф за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації (пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ).

Звісно, під час дії воєнного стану в цьому питанні ще буде мати значення, чи є в платника можливість виконувати податкові обов’язки, зокрема реєструвати ПН. Детальніше про що читайте у статті «Відновлення реєстрації ПН/РК. Наслідки для продавця», «Податки & бухоблік», 2022, № 40.

Також зазначимо, що Порядок № 1307 не передбачає окремого порядку складання такої ПН. Жоден з типів причини, які зазначають в ПН у випадку не надання її отримувачу, для нашої ситуації не підходить. Не годяться й умовні ІПН.

На наш погляд, можна як покупця вказати самого себе, а тип причини вказати «15» (перевищення «мінбази»). Тобто заповнити ПН за прикладом ПН на «мінбазу», хоча це зовсім інший випадок. У будь-якому випадку — найважливіше зареєструвати цю ПН вчасно. У гр. 2 ПН «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» можна зазначити «Вартість зворотної (заставної) тари, яка не повернена відправнику».

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі