Теми статей
Обрати теми

е-ТТН: чи обов’язкова з 01.08.2022?

Казанова Марина, податковий експерт
З якої дати буде застосовуватись виключно електронна ТТН? Чи вступає вона в дію з 01.08.2022?

Наразі електронні товарно-транспортні накладні (e-ТТН) не є обов’язковими. Визначення е-ТТН та можливість її використання закріплені в Правилах перевезення вантажів автомобільним транспортом*. В п. 1 цих Правил сказано, що ТТН може бути складена в паперовій та/або електронній формі.

* Правила перевезення вантажів автомобільним транспортом, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 № 363.

При цьому відповідно до розпорядження КМУ від 16.09.2020 № 1122-р на період дії експериментального проекту щодо впровадження е-ТТН, одночасно з е-ТТН використовуються ТТН в паперовій формі. Тобто не можна складати ТТН виключно в електронній формі ТТН. Паперова ТТН має бути обов’язково, а електронну можете складати за добровільним рішенням. Також обов’язкову наявність паперового примірника електронної ТТН передбачає і п. 11.5 Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом. Більш детально про це ви можете почитати у статті «ТТН-зміни», «Податки & бухоблік», 2019, № 64.

З чим пов’язана дата «01.08.2022»?

Цю дату Мініфраструктури анонсувало як дату переходу на обов’язкове використання е-ТТН. Вочевидь, вона запозичена із законопроекту від 20.01.2022 № 6534, оскільки згадки про цю дату в діючих нормативних документах немає.

Саме цим законопроєктом планується внести зміни до Закону про автомобільний транспорт* і закріпити використання виключно е-ТТН (при здійсненні вантажних перевезень водій повинен мати підписану ним e-ТТН, яка зареєстрована в Реєстрі е-ТТН). При цьому дата введення в дію змін визначена як 01 серпня 2022 року (крім положень щодо обов’язкової наявності е-ТТН, зареєстрованої у Реєстрі е-ТТН, для вантажних перевезень окремих видів вантажів, які вводяться в дію з 01 січня 2023 року).

* Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-ІІІ.

Але!

Наразі цей законопроект так і знаходиться на стадії його розгляду Комітетом і по ньому немає ніякого руху.

Тож, найімовірніше, цей законопроект навіть не встигнуть проголосувати до 01.08.2022.

Також Мінінфраструктури планувало, що:

— до 1 березня 2022 року буде завершено розроблення центральної бази даних ─ єдиного реєстру товарно-транспортних накладних;

— до 1 квітня 2022 року буде здійснено супровід інтеграцій провайдерів до оновленої системи та її тестування.

Поки що немає ні «звичайного» реєстру ТТН (не говорячи про реєстр є-ТТН), ні відповідної нормативки під обов’язкове використання е-ТТН.

Тобто можна сказати, що з 01.08.2022 скоріш за все переходу на обов’язкове використання е-ТТН не буде. Тож будемо продовжувати керуватися діючими правилами, відповідно до яких ТТН можна складати в паперовій та/або в електронній формі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі