Теми статей
Обрати теми

Рахунок-фактура і видаткова накладна: чи можна без ідентифікації покупця?

Казанова Марина, податковий експерт
ФОП продає в роздріб товари і хоче почати виписувати рахунки для отримання коштів на розрахунковий рахунок. Чи можна в рахунку і видатковій накладній вказувати отримувачем «Кінцевий споживач»?

Спочатку зазначимо, що:

— для оплати товару ФОП надаєте покупцю-фізособі рахунок, в якому вказані реквізити його банківського рахунку. Сенс очевидно в тому, щоб розрахунок не вважався розрахунковою операцією в розумінні Закону про РРО. Відповідно не треба було застосовувати РРО/ПРРО. Тож в рахунку мають фігурувати саме IBAN-реквізити поточного підприємницького рахунку (про що детальніше зокрема у статті «ФОП на ЄП із РРО: версія Комітету», «Податки & бухоблік», 2022, № 3).

Чек РРО/ПРРО у такому разі буде непотрібним. А при продажу (фактичній передачі) товару покупцю ФОП виписуєте видаткову накладну. Тобто документом, що підтвердить факт передання товару покупцеві, тут буде видаткова накладна;

— незважаючи на те, що оплата від покупця буде зараховуватися на розрахунковий рахунок ФОП, це все одно буде роздрібна торгівля (реалізація «кінцевому споживачу»), оскільки реалізація здійснюється звичайній фізособі, а не суб’єкту господарювання.

Далі щодо реквізитів рахунку на оплату та видаткової накладної.

Рахунок на оплату. Чи можна в ньому не ідентифікувати покупця, а вказати «кінцевий споживач»? В принципі, можна. Рахунок на оплату в даному випадку — це лише пропозиція оплатити товар і ніякої операції сам по собі цей рахунок не фіксує.

Але! Тоді

можуть бути проблеми з ідентифікацією цих платежів.

Платіж можна звісно ідентифікувати і, наприклад, лише за номером рахунку на оплату/номером замовлення. Тобто для цього не обов’язкові дані покупця. Але в такому випадку при оплаті в призначенні платежу покупець має обов’язково вказати реквізити рахунку/номер замовлення, який він оплачує. Втім, це скоріш внутрішня справа самого ФОПа.

Зазначимо, що рахунок на оплату (якщо наприклад, окремо не заповнюється заявка-замовлення) може виступати і в якості «замінювача» договору. Якщо рахунок оплачений — то договір можна вважати укладеним. Щоб уникнути теоретично можливих проблем (наприклад, на випадок, якщо покупець раптом захоче відмовитися від покупки і повернути кошти, як помилково перераховані), то краще в рахунку на оплату «ідентифікувати» покупця (щоб мати підтвердження, що саме ця особа уклала з вами договір).

А ось юрособам, якщо покупець спочатку перераховує кошти на банківський рахунок (тобто коли оплата і отримання товару роздрібним покупцем розірвана у часі), на дату отримання попередньої оплати від покупця треба визнати в обліку заборгованість (Кт 681). А значить, потрібна і аналітика під таку заборгованість. А отже виписані рахунки повинні дозволяли ідентифікувати покупців.

Видаткова накладна. Чи можна у видатковій накладній вказувати отримувачем «Кінцевий споживач»? Тут інша історія.

Якщо ми заглянемо до переліку обов’язкових реквізитів первинних документів з ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення № 88, то в ньому нічого не сказано відносно зазначення реквізитів покупця, але сказано, що первинний документ має містити зокрема:

«особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції».

А значить, у видатковій накладній обов’язково має бути підпис особи, що одержала товар (цим буде підтверджуватися, що товар дійсно отриманий). І звісно, треба мати підтвердження, що саме особа, яка його отримала мала право на його отримання. В нашому випадку — це особа, яка за нього заплатила. Тобто разом з підписом одержувача бажано, щоб і зазначалося, принаймні і його прізвище. За одним підписом ідентифікація особи може бути ускладнена.

Отже,

в реквізиті «Покупець» видаткової накладної можна зазначити і «Кінцевий споживач». Але в реквізиті «Отримав» видаткової накладної покупець має бути «ідентифікований» (має бути підпис покупця, та хоча б його прізвище).

Також у видатковій накладній доцільно вказати і номер рахунку на оплату/номер замовлення за яким здійснюється «відвантаження» товару.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі