Теми статей
Обрати теми

Роздрібний акциз: скільки подавати декларацій?

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 114.07 Бази знань*

* https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Роздрібний торговець, що має пункти продажу підакцизних (алко- та тютюнових) товарів в різних районах міста з районним поділом, що обслуговуються різними ДПІ, але входять до складу однієї територіальної громади (ТГ) міста та податок сплачується на єдиний рахунок такої ТГ, подає Декларацію акцизного податку до «базової» ДПІ, що визначена контролюючим органом (із зазначенням коду та назви такої ДПІ) та заповнює один Додаток 6 до Декларації із зазначенням коду КОАТУУ цієї ТГ

Гадаємо, ви вже зрозуміли що ця консультація є відповіддю на питання: скільки акцизних декларацій та до якого органу ДПС мають подавати роздрібні торговці у згаданих вище ситуаціях (коли пункти їх продажу — в різних районах міста, які обслуговують різні ДПІ, але ці райони входять до складу однієї ТГ міста, і акциз сплачується на єдиний рахунок такої ТГ)?

Загальне. Податківці у наданій відповіді продовжують «уніфіковувати» свій підхід до декларування різних видів (переважно місцевих) податків, який вони почали застосовувати до звітування у 2022 році**. Формально для згаданих цілей вони посилаються на проведену адмінреформу, а також на те, що після її проведення у деяких містах з районним поділом відбувся перерозподіл повноважень щодо адміністрування різних податків між районними ДПІ таких міст.

** Читайте щодо цього в матеріалі «Місцеві податки/збори, екоподаток і рента: в яку ДПІ звітувати?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 41.

Звісно ніяких підстав для цього в ПКУ ви не знайдете, адже його норми щодо адресатів подання декларацій у зв’язку з проведеною адмінреформою аж ніяк не змінювались.

Та й у цій консультації податківці спочатку констатують, що згідно з п.п. 212.3.1 ПКУ роздрібні торговці, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку органами ДПІ за місцезнаходженням пункту продажу товарів (не пізніше граничного терміну подання декларації за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність). А відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку № 14*** декларація за звітний місяць, подається платником до контролюючого органу за місцем обліку такого платника. Тому роздрібний торговець, який здійснює реалізацію алко- та/або тютюнових товарів, має перебувати на обліку та подавати Декларацію до органів ДПІ за місцезнаходженням пунктів продажу товарів.

*** Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від. 23.01.2015 № 14.

Але, незважаючи на ці норми, надалі податківці пишуть таке: контролюючими органами в містах з районним поділом, райони яких обслуговуються різними ДПІ, але входять до складу однієї ТГ, з переліку таких ДПІ визначено «базові» ДПІ до яких, роздрібні торговці, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, подають Декларацію акцизного податку з роздрібного продажу таких товарів. І додають — що

назву та код «базової» ДПІ платнику необхідно дізнатися у контролюючому органі за місцезнаходженням пунктів продажу товарів

Цікаво, що головні податківці тільки зараз висловились таким чином щодо порядку подання акцизних декларацій платниками роздрібного акцизу! Але ж на календарі вже липень 2022-го! Звісно, це можна списати на війну, адже у цій же консультації фіскали нагадали про п. п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, де зазначена умова про нештрафування тих платників (що мають можливість звітувати та платити податки), які подадуть до 20 липня декларації за періоди з лютого по травень та сплатять за ними податки/збори до 31 липня цього року.

Вимоги до подання. Таким чином, податківці у цій консультації для роздрібних торговців, які мають пункти роздрібного продажу підакцизних товарів в різних районах міста, що обслуговуються різними ДПІ, але входять до складу однієї ТГ міста, та податок сплачується на єдиний рахунок такої ТГ, ставлять такі вимоги.

Згадані роздрібники подають до «базової» ДПІ (із зазначенням коду та назви такої ДПІ) акцизну Декларацію та заповнюють один Додаток 6 до неї із зазначенням коду КОАТУУ ТГ, де вказуються всі (!) обсяги продажу підакцизних товарів та податкові зобов’язання, які виникли внаслідок здійснення діяльності на території ТГ. При цьому,

у «вільному» Додатку 10 до Декларації платник має зазначати нарахування роздрібного акцизу в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання такої ТГ

І хоча ці вимоги не надто законні, але щоб не мати з фіскалами проблем та суперечок, гадаємо, краще дослухатися до цих наполегливих «порад». І якщо у вас є розкидані роздрібні точки по різних районах однієї ТГ, варто до подання звітності за ще не задекларовані періоди 2022 року поцікавитись: яка з ДПІ у вашій ТГ є «базовою»? (Наприклад, у м. Харків «базовою» визначена Шевченківська ДПІ.)

Саме до «базової» ДПІ однією (гуртовою) Декларацією й звітуйте. Тут радує лише те, що за кількістю буде менше акцизних Декларацій і Додатків 6. Але не дуже радує той факт, що фіскали вимагають у Додатку 10 розписувати загальний нарахований роздрібний акциз по усіх районах, де знаходяться точки продажу алко- та/або тютюнових виробів…

У той же час у таких ситуаціях можуть бути проблеми з подачею декларації, якщо ви не стоїте на обліку в «базовій» ДПІ. У таких ситуаціях завчасно узгодьте з місцевими фіскалами, як вирішити цю проблему.

Відповідальність. Оскільки акциз у таких випадках сплачується на єдиний рахунок ТГ міста, то у разі своєчасної сплати з цим проблем не буде.

А от чи будуть штрафи у разі подання Декларацій за «старим» порядком (хоча, можливо, не «базові» ДПІ здебільшого їх тепер і не прийматимуть)? Якщо ж у вас районні ДПІ приймуть акцизні Декларації, подані за «старим» порядком, то вважаємо, що щось міняти (переподавати до «базової») не варто. Адже ви формально нічого не порушили, і штрафувати вас за неподання Декларації фіскали не мають права.

До речі, у схожій звітній ситуації з податком на нерухомість податківці пишуть, що при поданні декларації за «старою» адресою платнику має надійти повідомлення щодо того, яка ДПІ «базова». Але при цьому переподавати декларацію вони не вимагають (див. тут).

Зазначимо, що викладене у цій консультації стосується лише суто роздрібних торговців, а щодо роздрібного акцизу, який вони сплачують з продажу тютюнових виробів — то лише з тих виробів, які були вироблені до 1 квітня 2022 року.

Виробники та імпортери тютюнових виробів та РЕС. Майте на увазі, що ця консультація не стосується (!) нових платників роздрібного акцизу — виробників та імпортерів тютюнових виробів та РЕС (які стали платниками з 1 травня).

Ці нові платники мають подавати акцизну Декларацію лише до ДПІ за основним місцем обліку, адже для них діють нові правила. За якими і принципи звітування, і сплати цього акцизу інші. До речі, форма акцизної декларації для цих нових платників не пристосована.

Поради та особливості її заповнення цими новими платниками (виробниками та імпортерами) поки що пролунали лише у роз’ясненні ГУ ДПС у Дніпропетровській області****. Наш коментар до нього читайте тут: «Роздрібний акциз: як звітувати та куди сплачувати» // «Податки & бухоблік», 2022 № 43.

**** https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/587887.html

Бажаємо вам успішного звітування. А Україні — Перемоги!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі