Теми статей
Обрати теми

Анулювання ПДВ-реєстрації за ініціативою платника під час воєнного стану

Казанова Марина, податковий експерт
Підприємство має намір анулювати реєстрацію платником ПДВ (обсяги операцій за останні 12 місяців менше 1 млн грн). Коли потрібно подавати заяву на анулювання та протягом якого часу податківці мають її розглянути? Коли подавати останню декларацію та реєструвати податкові накладні (ПН)? Чи будуть штрафи, якщо останні ПН залишаться незареєстрованими?

Перед усім зазначимо, що сама процедура анулювання ПДВ-реєстрації під час воєнного стану лишилася незмінною.

В даному випадку мова йде про анулювання ПДВ-реєстрації за власною ініціативою платника на підставі п.п. «а» п. 184.1 ПКУ — коли обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 місяців складає менше 1 млн грн. Зверніть увагу: платник може ініціювати анулювання на цій підставі після закінчення 12 календарних місяців реєстрації платника ПДВ. Ідеться саме про останні календарні місяці, а не їх відлік із 1 січня календарного року.

Загальна вартість наданих оподатковуваних товарів/послуг за цей період визначається за даними податкових декларацій, які були подані до контролюючого органу.

При цьому обов’язковою умовою для анулювання ПДВ є сплата податкових зобов’язань з ПДВ (у т.ч. за декларацією останнього звітного періоду).

Для анулювання ПДВ-реєстрації платник має подати заяву за ф. № 3-ПДВ. Строк її подання ні до чого не прив’язаний. Якщо відповідаєте критеріям з п.п. «а» п. 184.1 ПКУ — її можна подати в будь-який момент.

Заяву можна подати в електронній формі (код форми j(f)1310403). Подається вона контролюючому органу за місцем перебування на обліку.

Якщо ви є суб’єктом господарювання, який перебуває на обліку в районі, розташованому в зоні бойових дій, то подавайте заяву в електронній формі контролюючому органу в якому перебуваєте на обліку (саме його зазначайте в заяві). При цьому розглядати вашу заяву буде територіальний орган ДПС, за яким закріплено виконання повноважень щодо реєстрації/анулювання реєстрації платників ПДВ територіального органу ДПС, у роботі якого встановлено простій (101.03 БЗ).

Звернемо увагу, як заповнюється розділ 3 «Причини анулювання реєстрації платника податку на додану вартість» заяви. Сюди потрібно скопіювати причину анулювання ПДВ-реєстрації з додатку 1 до заяви за ф. № 3-ПДВ.

А ось рядки, які стосуються сплати податкових зобов’язань («Дата сплати податкових зобов’язань …», «Дата проведення розрахунків із бюджетом …») при першому поданні заяви не заповнюйте. Протягом якого строку податківці мають розглянути заяву? Податківцям дається на це 10 календарних днів (п. 5.3 розд. V Положення № 1130). Варто врахувати, що на час воєнного стану відповідно до п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ перебіг податкових строків зупиняється. Отже, податківці мають право і не вкладатися у відведені 10 календарних днів. Але скоріш за все зловживати з прийняттям рішення вони не будуть.

Зверніть увагу на такий нюанс. Як ми сказали вище, умовою анулювання реєстрації за п.п. «а» п. 184.1 ПКУ є повний розрахунок з бюджетом з ПДВ у т.ч. і за податковими зобов’язаннями останнього податкового періоду. Тому після подання заяви про анулювання ПДВ-реєстрації вам протягом 10 календарних днів може прийти пропозиція від податківців подати нову заяву про анулювання після проведення розрахунків з бюджетом (п. 5.4 розд. V Положення № 1130).

Зверніть увагу: така пропозиція не є відмовою в анулюванні ПДВ-реєстарції. Просто в такому разі після подання останньої декларації та сплати ПДВ за нею, потрібно буде ще раз подати заяву за ф. № 3-ПДВ і в графі «Дата проведення розрахунків із бюджетом за податковими зобов’язаннями останнього податкового періоду: «___» ____________ 20__ року» вказати дату сплати податкових зобов’язань (101.03 БЗ). Така дата повинна відповідати даті розрахунку з бюджетом останнього періоду І після цього вже податківці внесуть запис в Реєстр про анулювання ПДВ-реєстрації.

Якою датою анулюють ПДВ-реєстрацію? Датою подання першої заяви ф. № 3-ПДВ (але безпосередньо запис про анулювання в Реєстр податківці внесуть пізніше).

Коли подається остання декларація та потрібно сплатити податкові зобов’язання за нею, зареєструвати ПН?

Останнім звітним періодом при анулюванні ПДВ-реєстрації буде період, який розпочинається з дня, що настає за останнім днем попереднього звітного періоду, і закінчується днем такого анулювання (п. 184.6 ПКУ).

Якщо податківці після подання заяви за ф. № 3-ПДВ надіслали вам пропозицію подати заяву за ф. № 3-ПДВ ще раз після сплати податкових зобов’язань за останньою декларацію, — то можна вважати що процедура анулювання ПДВ-реєстрації запущена. Датою анулювання в цьому випадку, як вже було сказано вище, буде дата подання першої заяви за ф. № 3-ПДВ.

Наприклад, ви подали таку заяву 22 липня 2022 року. В такому разі останнім звітним періодом буде період з 01.07.2022 по 22.07.2022. При цьому подавати останню декларацію потрібно в стандартні строки — як для звичайної декларації (тобто не пізніше 20 серпня 2022 року). При цьому не забудьте у прикінцевій частині останньої ПДВ-декларації поставити відмітку «Х» у спецполі «Відмітка про подання за останній звітний (податковий) період у разі анулювання реєстрації платником податку».

ПДВ має бути сплачений за цією декларацією теж в стандартні строки — протягом 10 календарних днів після подання декларації (тобто до 30 серпня включно). Ви маєте забезпечити протягом цього строку кошти на ПДВ-рахунку. Фіскали на підставі прийнятої декларації повинні будуть подати Держказначейству реєстри на списання коштів з ПДВ-рахунку і списання коштів з електронного рахунку відбуватиметься теж у стандартні строки.

Зверніть увагу:

в декларації останнього періоду мають бути нараховані «умовні» зобов’язання з ПДВ за п. 184.7 ПКУ.

На ці «умовні» зобов’язання має бути складена ПН. Вона складається не пізніше дати анулювання. Фактично така ПН за умовами нашого прикладу (див. вище) має бути складена не пізніше 22 липня 2022 року. Подробиці щодо цього дивіться в статті «ПН при анулюванні ПДВ-реєстрації» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48 (ср. ).

Щодо реєстрації податкових накладних, то їх можна реєструвати доти, поки вас не виключать з Реєстру платників ПДВ. Після виключення з Реєстру зареєструвати ПН не можна (навіть якщо не пройшли граничні строки реєстрації таких ПН).

Чи будуть штрафи за нереєстрацію ПН? Тільки за тими ПН, за якими на дату анулювання пройшли граничні строки їх реєстрації. Якщо реєстрація платника ПДВ-продавця анульована до закінчення граничних строків реєстрації ПН, то штрафи не застосовуються. При цьому в будь-якому разі зобов’язання за цими ПН мають бути відображені в декларації.

За умовами нашого прикладу на 22 липня (дату анулювання ПДВ-реєстрації) спливуть строки реєстрації по всіх ПН, складених по 30.06.2022 включно. Якщо ви їх не зареєструєте, штрафи за нереєстрацію ПН будуть. А ось за липневими ПН штрафу не буде. Тобто якщо ви не зареєструєте ПН на «умовне постачання» за п. 184.7 ПКУ штрафу не буде.

І ще зазначимо декілька моментів:

1. Якщо за декларацією останнього періоду маєте право на бюджетне відшкодування — можете його заявити. Якщо є «мінус», але права на бюджетне відшкодування не має, то «мінус» згорає.

2. Анулювання ПДВ-реєстрації є підставою для закриття електронного ПДВ-рахунку. Здійснювати будь-які дії для того, щоб закрити електронний ПДВ-рахунок, не потрібно. Це зробить самостійно Держказначейство.

3. Якщо на ПДВ-рахунку на дату його закриття є залишок коштів, ці кошти будуть перераховані до бюджету. А далі їх можна буде повернути в порядку, передбаченому ст. 43 ПКУ, подавши заяву в довільній формі на повернення цих коштів. Згідно з п. 43.41 ПКУ повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з ПДВ-рахунку платника, у разі відсутності такого рахунку на момент звернення платника із заявою про їх повернення або на момент їх повернення — відбувається шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків у банку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі