Теми статей
Обрати теми

Безоплатне харчування у розрахунку середньої зарплати

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
В колективному договорі передбачено безоплатне харчування працівників, його організовує стороння організація. Вартість харчування персоніфікована, з неї утримуємо ПДФО, ВЗ та нараховуємо ЄСВ. Чи включати вартість харчування у середню для розрахунку лікарняних та відпускних?

Розрахунок середньої заробітної плати для розрахунку лікарняних та відпускних визначають за різними правилами на підставі різних нормативних документів. Почнемо з розрахунку лікарняних.

У розрахунку лікарняної середньої. Головний документ, на який треба спиратися як під час розрахунку оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, так і допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах, що фінансуються за рахунок ФСС, — це Порядок № 1266.

Для того щоб ту чи іншу виплату можна було включити до розрахунку лікарняної середньої, вона повинна одночасно відповідати таким умовам.

По-перше, виплата повинна входити до фонду оплати праці. Це випливає з норм п. 3 Порядку № 1266. Складові фонду оплати праці визначає Інструкція № 5. Відповідно до її п.п. 2.3.4 оплата чи дотації на харчування працівників, у т. ч. у їдальнях, буфетах, профілакторіях, належить до складової фонду оплати праці — інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Тому відповідно на суму харчування й нараховуємо ЄСВ.

По-друге, виплата повинна бути відображена у звітності з ЄСВ (див. п. 32 Порядку № 1266). Вартість харчування відображаємо у Д1 Об’єднаного звіту у складі заробітної плати.

Таким чином,

вартість харчування, що надається працівникам за умовами колдоговора, включаємо до розрахунку лікарняної середньої

Переходимо до обчислення відпускних.

У розрахунку відпускних. Механізм розрахунку середньоденної зарплати для оплати всіх видів відпусток (крім відпустки по вагітності та пологах) та компенсації за невикористану відпустку встановлений Порядком № 100.

При обчисленні середньоденної відпускної зарплати враховуємо:

— усі суми нарахованої заробітної плати, крім тих, що перелічені у пп. «а» — «о» п. 4 Порядку № 100. Виплати, що не враховують при визначенні середньоденної зарплати для оплати періоду відпустки, ви знайдете у зручному форматі таблиці у статті «Середня зарплата: вхід заборонено» // «Податки & бухоблік», 2022, № 39.

— лікарняні та допомогу по вагітності та пологах (п. 3 Порядку № 100).

Ми вже з’ясували вище, що вартість харчування — це складова фонду оплати праці. А чи є вартість харчування серед виплат, які виключаються з розрахунку середньої зарплати та перелічені в пп. «а» — «о» п. 4 Порядку № 100? Так, у п.п. «з» маємо «дотації на обіди».

Тому сума компенсації працівникам вартості харчування не приймає участі у розрахунку відпускних та компенсації за невикористану відпустку

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі