Теми статей
Обрати теми

Експедитор залучає посередника — нерезидента: що з ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт
Чоловіків-водіїв не випускають за кордон. Експедитор — резидент залучає нерезидента (резидента Польщі) для надання послуг перевезення вантажу та послуг з навантаження-розвантаження вантажу. Чи буде тут ПДВ при перевиставленні послуг замовнику-резиденту?

Послуги перевезення. Незалежно від того чи нерезидент надавав послуги міжнародного перевезення вантажу (за єдиним міжнародним транспортним документом), чи це було «не міжнародне» перевезення (наприклад, нерезидентом здійснювалося перевезення лише по території за межами України), послуги перевезення не будуть обєктом оподаткування ПДВ.

Це підтверджують і податківці в своїй УПК № 610 (запитання 10):

«у випадку, коли перевізник не є резидентом — платником ПДВ, податкові зобов’язання у експедитора на вартість послуг з перевезення не виникають».

За послугами «не міжнародного» перевезення відсутність об’єкта оподаткування пояснюється тим , що місце постачання послуг перевезення визначається за місцем реєстрації постачальника цих послуг (п. 186.4 ПКУ). А оскільки надавав ці послуги — нерезидент, то місце постачання знаходиться за межами України. А отже такі послуги й не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Що стосується послуг міжнародного перевезення вантажів, то податківці пропонують такі правила: (див. УПК № 610; ІПК ДПСУ від 02.02.2022 р. № 292/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Тобто ви як експедитор:

— ні при отриманні цих послуг від перевізника-нерезидента їх вартість в ПДВ-обліку не відображаєте;

— ні при перевиставленні їх вартості замовнику теж на них ПДВ не нараховуєте. Не буде фігурувати вартість цих послуг і в податковій накладній (ПН), яку ви будете складати для замовника.

Послуги, супутні перевезенню (наприклад, послуги навантаження, розвантаження). Місце постачання цих послуг визначається за місцем їх фактичного надання (п.п. «а» п. 186.2.1 ПКУ). Якщо нерезидент (резидент Польщі) вам надавав такі послуги лише за межами України — то такі послуги не будуть об’єктом оподаткування ПДВ. Тобто тут будуть ті ж правила, що й для послуг перевезення. ПДВ з цих послуг не буде.

А якщо нерезидент надавав послуги навантаження, розвантаження ще й на території України? В такому разі вартість послуг, наданих на території України, — об’єкт оподаткування ПДВ. Оскільки послуги отримані від нерезидента, то в цьому разі експедитор повинен буде:

а) на дату першої події (абзац третій п. 187.8 ПКУ): дату списання коштів з банківського рахунку в оплату послуг або дату оформлення документа, що підтверджує факт поставки послуг нерезидентом, нарахувати ПДВ-зобов’язання, виписати самому собі окрему ПН з типом причини «14» (складена одержувачем (покупцем) послуг від нерезидента) (п. 208.2 ПКУ, запитання 5 УПК № 610) і зареєструвати її в ЄРПН;

б) показати суму нарахованих ПДВ-зобов’язань у звітному періоді їх виникнення в рядку 6.1 ПДВ-декларації;

в) у тому ж періоді (або в наступних періодах протягом 365 днів) показати суму податкового кредиту в рядку 13.1 ПДВ-декларації за умови, що ПН правильно оформлена та своєчасно зареєстрована в ЄРПН.

При цьому

податковий кредит за послугами від нерезидента в додатку Д1 не розшифровується,

про що детальніше у статті «Податковий кредит за послугами від нерезидента не розшифровується!» // «Податки & бухоблік», 2021, № 43; 101.24 БЗ.

А ось при перевиставленні цих послуг замовнику, вважаємо, що експедитор на такі послуги не повинен нараховувати ПДВ. Оскільки в УПК № 610 сказано, що якщо послуги придбані у неплатника ПДВ, то вартість таких послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при їх перевиставленні замовнику. Зазначимо, що в УПК цей висновок податківці зробили відносно послуг перевезення. Але це ж правило за логікою має застосовуватися і до інших послуг, які експедитор перевиставляє замовнику. Зокрема, такий підхід підтверджувався в листах ДПСУ від 18.10.2019 р. № 841/6/99-00-07-03-02-15/ІПК; від 04.11.2019 р. № 1163/6/99-00-07-03-02-15/ІПК, в яких сказано:

«Якщо особи, які надають послуги з перевезення та послуги, допоміжні у транспортній діяльності, не є платниками ПДВ, то вартість наданих ними послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовнику, та відповідно експедитор визначає податкові зобов’язання з ПДВ та складає податкову накладну, лише виходячи з вартості своєї винагороди».

Експедиторська винагорода. А ось ваша експедиторська винагорода (плата за організацію транспортно-експедиторських послуг), оскільки ваш замовник є резидентом — є об’єктом оподаткування ПДВ. Місце постачання транспортно-експедиторських послуг визначають за місцем реєстрації одержувача (замовника) експедиторських послуг (п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ). А отже, ПДВ на вартість таких послуг (експедиторську винагороду) нараховують на загальних підставах за ставкою 20 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі