Теми статей
Обрати теми

Придбали основний засіб за рахунок цільового фінансування: що з податковим кредитом?

Казанова Марина, податковий експерт
Комунальне підприємство. Отримали цільове фінансування на придбання техніки для ліквідації наслідків обстрілів. Податковий кредит «на вході» є. Чи треба тут нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання. Якщо треба, то коли?

Ви — комунальне підприємство. І отримали цільове фінансування, скоріш за все, або з місцевого, або з державного бюджету.

Отримання фінансування: чи буде тут ПДВ? Чому ми акцентуємо увагу на цьому моменті? Тому що, судячи з роз’яснень податківців, вони звертають увагу на те: (1) за яким кодом бюджетної класифікації отримано фінансування; (2) на які цілі воно отримано та (3) чи не можна його вважати компенсацією вартості послуг, що надаються комунальним підприємством за програмою, в рамках якої надавалось цільове фінансування (дивіться, наприклад, лист ДПСУ від 05.05.2021 № 1842/ІПК/99-00-21-03-02-06).

В нашому випадку, цільове фінансування, отримане на придбання техніки, скоріш за все, є капітальними трансфертами — тобто безповоротними платежами, які мають одноразовий і нерегулярний характер і які не є компенсацією вартості товарів/послуг. Простіше кажучи, ви не повинні під отримане фінансування надавати додатково ще якісь послуги. Тобто податкових зобов’язань з ПДВ при отриманні такого цільового фінансування не буде.

Податковий кредит з вартості придбаного об’єкта основних засобів (ОЗ). За придбаними за рахунок цільових коштів товарами/послугами/необоротними активами отримувач цільового фінансування має повне право на податковий кредит з ПДВ. Адже жодних обмежень ПКУ із цього приводу не містить. Податківці теж з цим погоджуються. Товари/послуги/необоротні активи, придбані за рахунок бюджетних коштів, що надійшли у вигляді субсидій, поточних і капітальних трансфертів, вважаються придбаними безпосередньо платником. Тому суми ПДВ, сплачені при їх придбанні, відносять до складу податкового кредиту (див. листи ДПСУ від 14.07.2020 № 2834/6/99-00-05-06-02-06/ІПК; від 05.05.2021 № 1842/ІПК/99-00-21-03-02-06, 101.13 БЗ: zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques, zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Звісно, податковий кредит має бути підтверджено зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Зверніть увагу, що цільове фінансування, яке припадає на суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості придбаних ОЗ, повинно потрапити до складу доходів (Дт 482 — Кт 745). Це пов’язано з особливостями визнання доходів від цільового фінансування (див. статтю «Отримали грант: приклади з життя» // «Податки & бухоблік», 2021, № 11).

Чи потрібно нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання? Тут жодних особливостей немає. Необхідність нарахування компенсуючих податкових зобов’язань виникає, якщо придбані за рахунок цільового фінансування товари/послуги/необоротні активи призначаються для використання або починають використовуватися в неоподатковуваних ПДВ операціях (пільгових та/або необ’єктних) та/або в негосподарській діяльності. В такому випадку згідно з п. 198.5 ПКУ нараховують ПДВ-зобов’язання, а також складають і реєструють в ЄРПН податкову накладну.

Якщо ви надаєте послуги, які оподатковуються ПДВ за ставкою 20 % (тобто придбана техніка буде використовуватися в оподатковуваній діяльності), то нараховувати компенсуючи податкові зобов’язання не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі