Теми статей
Обрати теми

Земельний податок: подання зменшуючої УД не призводить до штрафу за несвоєчасну сплату

Солошенко Людмила, податковий експерт
Через фінансові складнощі на воєнному стані задекларований податок на землю за січень-лютий ще не сплатили. Потім виявили помилку і подали уточнюючу декларацію (УД) на зменшення податкових зобов’язань (ПЗ). Чи можна після уточнень сплатити за січень-лютий зменшений податок, з урахуванням зменшень за УД?

Так, у такому разі за січень-лютий вийде сплатити зменшений податок (з урахуванням здійснених уточнень). Адже дані уточнюючих декларацій відображаються в інтегрованій картці платника (ІКП) датою їх подання (п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 5). Тобто сума нарахувань в ІКП буде скоригована (зменшена) з урахуванням поданої УД.

При цьому платники податків, які мають можливість виконати податкові обов’язки, податок на землю за січень-лютий без штрафів можуть сплатити не пізніше за 31 липня (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Щоправда, оскільки 31 липня — це неділя, то з урахуванням правила перенесення строку (п. 57.1 ПКУ) сплатити податки можна 1 серпня. Проте, щоб не було проблем, радимо здійснити сплату напередодні — до 29 липня (п’ятниця) включно.

Порядок підтвердження платником можливості/неможливості виконати обов’язки і перелік документів повинен визначити Мінфін. Уже є проєкт цього Порядку (детальніше див. «Підтвердження «податкової» неможливості: проєкт Порядку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49).

Утім, ще необхідність уточнення плати за землю в платників може виникати у зв’язку з воєнними звільненнями. Адже на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому буде припинено/скасовано воєнний стан (ВС), не нараховується і не сплачується плата за землю за земельні ділянки на територіях з бойовими діями або на тимчасово окупованих територіях за переліком, затвердженим КМУ, або земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких є фортифікаційні споруди (п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про це див. статтю «Звільнення від плати за землю під час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 23*.

* Також свої воєнні звільнення є для податку на нерухомість (п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), екологічного податку (п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), рентної плати (п.п. 69.30 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

На те, що у зв’язку із цим платники плати за землю мають право подати уточнюючі декларації, в яких, починаючи з березня 2022 року, уточнити податкові зобов’язання (замінити їх на «0» — нульові), говорили і податківці (див. питання 25 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Зважаючи на це ДПСУ навела приклади заповнення уточнюючих декларацій із земельного податку та з орендної плати за 2022 рік.

Щоправда, перелік територій КМУ все ще не затверджений. Тому до подання уточненок в ІКП може виникнути борг. Хоча, якщо землі перебувають в окупації, то, суворо кажучи, це привід уточнитися, не чекаючи переліку (детальніше див. статтю «Аграрій в окупації: звільнення і економія» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45).

Утім, після подання уточненок борг в ІКП повинні списати. Причому платника не можуть у цьому випадку притягнути до будь-якої відповідальності. Адже, як пояснюють контролери, якщо платник не сплатив податкові зобов’язання, задекларовані в податковій декларації з плати за землю, і погашення податкового боргу відбулося внаслідок подання уточнюючої декларації, що зменшує суму раніше нарахованих ПЗ, то штрафні санкції (передбачені п. 124.1 ПКУ) і пеня за порушення строків сплати податкових зобов’язань з податку на землю не застосовуються (БЗ 111.07).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі