Теми статей
Обрати теми

Відновлення реєстрації ПН: наслідки для покупця

Солошенко Людмила, податковий експерт
З відновленням реєстрації податкових накладних (ПН) настає гаряча пора. Треба не лише привести до ладу податкові зобов’язання (ПЗ), але й розібратися з податковим кредитом (ПК). Особливо якщо ПК відображали за первинкою. Доведеться провести свого роду інвентаризацію ПК. Розбираємося.

ПК за первинкою

ПК за лютий — травень. Оскільки через воєнний стан (ВС) ПН/РК не реєструвалися, платники дістали можливість починаючи з лютого формувати ПК без зареєстрованих ПН/РК — на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тобто на підставі первинних документів, що підтверджують першу подію (оплату/отримання): накладних, актів виконаних робіт / наданих послуг, платіжних доручень, виписки банку, чеків РРО, а також, на наш погляд, бухдовідки, самоакта або інших документів (з усіма реквізитами первинного документа зі ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-ХIV).

Причому ПК за «перехідний» лютий 2022 платники могли формувати, використовуючи для цього і первинку, і ПН, тобто показуючи ПК лютого:

на підставі ПН, зареєстрованих постачальниками до 24.02.2022, і

на підставі первинки — за операціями, здійсненими протягом лютого (тобто в період з 01.02 по 28.02), — якщо ПН постачальниками не були зареєстровані (питання 20 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Утім, врахуйте, що відображення ПК за первинкою — захід тимчасовий. І після Закону № 2260, що підкоригував п. 322,

можливість формування ПК на підставі первинки обмежена звітними періодами лютий — травень 2022

А ось у червневій декларації показати ПК за первинкою не вийде (оскільки зі звітного періоду червня такої можливості не буде). Тому для відображення ПК за червень і пізніше доведеться чекати на реєстрацію ПН.

ПК з послуг нерезидента. Також врахуйте, що в лютому — травні за первинкою можна відображати і ПК з послуг, отриманих від нерезидентів з місцем постачання в Україні (Закон № 2260 вніс про це уточнення до п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Такий ПК з нерезидентських послуг показують у періоді декларування за ними податкових зобов’язань (ПЗ) (тобто одночасно — у тому ж періоді, що і ПЗ).

ПК при імпорті. Щодо імпорту під час воєнного стану нічого не змінилося: ПК формують на підставі належним чином оформленої МД, що підтверджує сплату ввізного ПДВ (пп. 198.2, 201.12 ПКУ). Про імпорт див. також статтю «Імпорт з відстрочкою митних платежів: що з ПДВ?» у «Податки & бухоблік», 2022, № 35.

ПК за первинкою в декларації. ПК за первинкою (як і звичайний ПК) розшифровують у таблиці 2.1 додатка Д1 до декларації з ПДВ.

А також податківці рекомендують покупцеві за наявності можливості показувати його в скаржному додатку Д7 до декларації з ПДВ, запевняючи, що постачальник від цього не постраждає і не буде притягнений до будь-якої відповідальності (див. роз’яснення ДПСУ). Хоча, вважаємо, заповнювати Д7 не обов’язково (детальніше про це — у статті «Податковий кредит сформовано на підставі первинки: чи подавати додаток Д7?» у «Податки & бухоблік», 2022, № 33).

Ревізія відображеного ПК

Ставити ПК за первинкою дозволили тимчасово, зважаючи на неможливість реєстрації ПН. Проте, як відомо, за правилами ПДВ-обліку ПК має бути підкріплений ПН (пп. 198.6, 201.10 ПКУ). Тому з відновленням роботи ЄРПН такий ПК у покупця повинен підтверджуватися зареєстрованими ПН. Для цього

покупцеві доведеться провести свого роду ревізію і відстежити, який ПК підтверджений, а який не підтверджений отриманими від постачальників зареєстрованими ПН

Зауважимо, що постачальникам, які мають можливість зареєструвати ПН, на їх безштрафну реєстрацію відвели граничний строк до 15 липня 2022 року (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). До цієї дати і покупцеві треба вирішити долю ПК.

Припустимо, до покупця стали надходити зареєстровані ПН. Що йому далі робити з ПК, відображеним за первинкою?

Тут відразу виникає ціла низка запитань. Ну, наприклад, чи треба при отриманні від постачальника зареєстрованої ПН якось посувати ПК і перекидати його, скажімо, з «періоду відображення за первинкою» в «період реєстрації ПН»? Чи, навпаки, якщо ПН постачальником до 15 липня так і не була зареєстрована, то як і яким періодом покупцеві знімати (прибирати) ПК: подаючи УР на зменшення ПК до того періоду, коли його відображали за первинкою, чи зменшуючи ПК безпосередньо в декларації за липень? Чи в будь-якому випадку через реєстрацію постачальником ПН у покупця з’явиться обов’язок з подання УР? І т. д. Поки з таких питань немає чітких роз’яснень контролерів, висловимо свою думку із цього приводу.

Як і в якому періоді уточнювати ПК? Зверніть увагу, дослівно в п.п. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ говориться, що покупцеві необхідно уточнити (привести у відповідність) ПК, задекларований на підставі первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН. Тобто йдеться саме про уточнення показаного раніше ПК. Це, на наш погляд, дає підстави вважати, що покупцеві треба діяти таким чином.

Якщо у відведений строк до 15 липня 2022 року ПН постачальником:

зареєстрована (тобто вважається, що ПК підтверджений ПН) — то ПК, раніше відображений за первинкою, зберігається (з ним нічого робити не треба — і, скажімо, його не треба перекидати з лютого/березня/квітня/травня в період реєстрації ПН). Загалом, у такому разі ПК ніяк не чіпаємо і жодних УР (навіть «порожніх» — для проформи) взагалі не подаємо;

не зареєстрована (тобто ПК вважається не підтвердженим) — то треба уточнитися і зняти ПК, раніше відображений за первинкою, через УР. Тобто вважаємо за потрібне в цьому випадку подати УР саме до того періоду (лютого/березня/квітня/травня), коли ПК відображали за первинкою, щоб його відкоригувати (прибрати). Причому в разі заниження ПЗ 3 % самоштраф в УР нараховувати не треба (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А ось липнем, на наш погляд, зменшувати ПК не слід (тобто липень для цього не чіпаємо). До речі, схоже, на користь подання УР схиляються і податківці (п. 1 роз’яснення ДПСУ від 27.05.2022).

При цьому про нереєстрацію ПН треба поговорити детальніше.

Якщо ПН до 15 липня не зареєстрована. А що коли постачальник до 15 липня не зареєструє ПН? Тут слід врахувати, що причини нереєстрації ПН можуть бути різними, наприклад:

а) постачальник до 15 липня закрився (ліквідувався) або вийшов з лав ПДВ-платників (ПДВ-реєстрація анульована) — тобто вже взагалі не зможе зареєструвати ПН. Зрозуміло, що в такому разі, на жаль, покупець зареєстрованої ПН просто не отримає. А отже. втратить право на ПК. Тому ПК, раніше відображений за первинкою, доведеться зняти за допомогою УР;

б) ПН була направлена постачальником (платником ПДВ) на реєстрацію, але заблокована або поки постачальником не зареєстрована, оскільки недостатньо ліміту — тобто можливість реєстрації ПН зберігається і постачальник зможе зареєструвати ПН, але пізніше. У такому разі обережному покупцеві, що не отримав до 15 липня зареєстровану ПН (а отже, і ПК за первинкою в якого завис не підтвердженим), вважаємо, спокійніше все ж уточнитися і зняти ПК за допомогою УР. Надалі, якщо постачальник розблокує/зареєструє ПН, вважаємо, покупець зможе показати ПК (у межах 365 днів, п. 198.6 ПКУ, про цей строк ще скажемо пізніше);

в) постачальник перейшов на спецЄП зі ставкою 2 % — у такому разі оскільки ПДВ-реєстрація спецЄПшника зупинена (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), зареєструвати ПН він повинен буде протягом 60 календарних днів з дня виходу зі спецЄП (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);

г) у постачальника через ВС немає можливості зареєструвати ПН — у такому разі зареєструвати ПН постачальникові необхідно протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей, або (якщо така можливість з’явиться лише після закінчення ВС) — протягом 6 місяців після закінчення ВС (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Як бачимо, для двох останніх випадків (в і г) п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено свої строки реєстрації постачальником ПН (які припадуть на період уже після 15 липня). І, по-хорошому, саме в такі, встановлені п.п. 69.1, строки, п.п. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і вимагає від постачальника зареєструвати ПН, а від покупця — уточнити і привести у відповідність ПК. Нібито ці дії постачальника і покупця повинні відбуватися синхронно (у міру появи в постачальника можливості зареєструвати ПН). Тому логічно було б покупцеві в таких випадках станом на 15 липня ПК, відображений за первинкою, ніяк не чіпати (і ніяк не коригувати), а відкласти всі коригування до того моменту, коли в постачальника з’явиться можливість зареєструвати ПН.

Але при такому підході (якщо зберігати ПК) неясно, скільки покупцеві чекати на реєстрацію ПН. Хтозна, коли до постачальника повернеться можливість реєстрації ПН? І як вчасно прибрати ПК і визначити період, у якому покупцеві треба провести ПК-коригування, якщо в призначений строк постачальник ПН так і не зареєструє?

Тому, враховуючи невизначеності, покупцеві і в цих випадках спокійніше все ж орієнтуватися на 15 липня і зробити таким чином:

— відкоригувати ПК, відображений за первинкою, через УР — оскільки на 15 липня такий ПК не підтверджений зареєстрованою ПН, а

— якщо надалі постачальник зареєструє ПН, то відобразити ПК на підставі такої ПН в загальному порядку в періоді реєстрації ПН (у межах 365 днів).

Загалом, схоже, у будь-якому випадку

станом на 15 липня покупцеві доведеться вирішувати долю ПК, який раніше відображався за первинкою (залишати його або знімати)

Строк для ПК — 365 днів. Нагадаємо, що згідно з п. 198.6 ПКУ включити зареєстровану ПН до складу ПК можна протягом 365 днів з дати складання*.

Проте через зупинення строків під час воєнного станц (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) перебіг 365-денного ПК-строку зупиняється. Тож, по суті, до 365 днів додається весь період ВС. А також пам’ятайте, що строк відображення ПКзупиняється на період блокування (п. 198.6 ПКУ).

* А старі ПН (з датою складання до 01.01.2022) — протягом 2022 року (тобто до 31.12.2022), але за умови, що з дати складання такої ПН не пройшло 1095 днів (п. 80 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, лист ДПСУ від 10.01.2022 № 227/7/99-00-21-03-02-07).

Якщо ПК за первинкою не показували

Оскільки в умовах війни залишався ризик нереєстрації ПН постачальниками, то деякі платники просто боялися відображати ПК на підставі первинки. Тобто вирішували ПК за первинкою не показувати, а формувати його вже на підставі отриманих від постачальників зареєстрованих ПН. Вважаємо цей варіант за можливе, оскільки, на наш погляд, відображення ПК за первинкою — не обов’язок.

У такому разі відштовхуємося від того, що при відображенні ПК застосовуємо правила не воєнні, а загальні. Тобто показуємо ПК у загальновстановленому порядку — після реєстрації ПН. Наприклад, якщо квітнева ПН була зареєстрована постачальником у червні, то включаємо її до складу ПК у декларації за червень (або в найближчій декларації за травень, якщо вона була зареєстрована до подання травневої декларації, сподіваємося, що податківці будуть не проти). Або ПК можна показати в наступних періодах з урахуванням 365 днів.

Ще врахуйте: оскільки воєнними правилами відображення ПК (за первинкою) в цьому випадку не скористалися, а вирішили відображати ПК за загальними правилами (на підставі ПН), то після отримання від постачальників зареєстрованих ПН, вважаємо, що повертатися, наприклад, до періоду першої події (тобто щоб не поточним періодом відобразити ПК, а, скажімо, в лютому — травні через УР відновити ПК за першою подією) не треба.

Якщо не подавали декларації

А що коли ПДВ-декларації з лютого і пізніше ще взагалі не подавали, а тільки подаватимемо? Як у них декларувати ПК? Звичайно ж, хочемо почути роз’яснення контролерів. Ну а поки висловимо свою думку із цього приводу.

Вважаємо, що в такому разі при відображенні ПК лютого — травня є право вибору:

— або відображати ПК на підставі первинки (і за необхідності вслід уточнювати, якщо до 15 липня ПН виявляться не зареєстрованими). Хоча, щоб не зв’язуватися з уточненням, вважаємо, можна декларувати лише той ПК, який на момент подання декларації вже підтверджений зареєстрованими ПН. А ті ПН, які постачальники зареєструють пізніше, включати до ПК в періоді реєстрації ПН (чи в найближчій декларації, якщо вони будуть зареєстровані до її подання);

— або ПК за первинкою не показувати, а чекати на реєстрацію ПН і декларувати ПК уже на підставі ПН (періодом їх реєстрації або в найближчій декларації, якщо ПН будуть зареєстровані до її подання).

Причому зверніть увагу: декларації за лютий — квітень треба подати до 20 липня. У той час як уже до 15 липня проясниться ситуація з ПН: стане відомо, які ПН зареєстровані/незареєстровані. Тому якщо з поданням декларацій не поспішати, а подавати їх під завісу відведеного строку, скажімо, в період з 16 по 20 липня, то в них можна вже зібрати залізний ПК, який не доведеться уточнювати.

Висновки

  • ПК за первинкою можна відображати в ПДВ-деклараціях за лютий — травень. З червня такій можливості не передбачено.
  • До 15 липня необхідно провести ревізію ПК лютого — травня, який відображався за первинкою. І за необхідності уточнити (зняти за допомогою УР) ПК, якщо він не буде підтверджений зареєстрованими ПН.
  • 365-денний строк для відображення ПК повинен продовжуватися на весь період ВС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі