Теми статей
Обрати теми

Блокування ПН/РК під час війни

Децюра Сергій, податковий експерт
На час дії воєнного стану (ВС) механізм моніторингу ПН/РК зупинений не був. Тобто теоретично і під час дії ВС податківці мали повне право заблокувати подану вами на реєстрацію ПН/РК. Інша справа, що з початком війни ЄРПН припинив працювати і реєструвати ПН/РК. А якщо не працює ЄРПН, то і ПН/РК не блокуються. 27 травня 2022 року ЄРПН таки почав працювати. А отже податківці з цієї дати можуть, як і в довоєнні часи заблокувати ПН/РК. Тому далі поговоримо про те, як дія ВС впливає на блокування і розблокування ПН/РК.

Чи почнуть блокувати?

Після відновлення 27 травня роботи ЄРПН цей реєстр почав працювати в звичайному довоєнному режимі. Тобто всі ПН/РК, які будуть подані на реєстрацію будуть проходити горнило моніторингу ПН/РК. Відбуватиметься моніторинг ПН/РК за тим самим механізмом, що і до війни. Тобто він буде складатися із 4 етапів, а саме:

Етап 1. При поданні для реєстрації ПН/РК здійснюватиметься перевірка на наявність «відсікаючих» ознак. Тобто відбуватиметься перевірка на наявність ознак безумовної реєстрації. Таких ознак всього 5 і їх перелік наведений у п. 3 Порядку № 1165.

Якщо ПН/РК або платник відповідає хоча б одному з п’яти критеріїв безумовної реєстрації, то ПН/РК не повинні блокувати (п. 4 Порядку № 1165)

Виняток: зменшуючі РК і РК на неплатника — для них такі правила не працюють.

Якщо ж ПН/РК не відповідають вимогам безумовної реєстрації, то проводиться подальша перевірка як самого платника ПДВ, так і операції за якою складена ПН/РК (п. 5 Порядку № 1165).

Етап. 2. На цьому етапі платника ПДВ перевіряють за критеріями ризиковості платника. Перелік ризикових критеріїв міститься в додатку 1 до Порядку № 1165. Якщо платник задовольняє хоча б одному ризиковому критерію, ПН/РК блокуються (п. 6 Порядку № 1165). Якщо під ці критерії він не потрапляє, то далі звіряються показники позитивної податкової історії платника.

Етап. 3. Перевіряють платника на те, чи відповідає він хоча б одному з показників «позитивності». Перелік таких показників міститься у додатку 2 до Порядку № 1165. Так от, якщо платник ПДВ має позитивну історію (виконав хоч одну умову позитивності), то ПН/РК не блокуються (п. 7 Порядку № 1165). Якщо ж позитивний статус отримати не вдалося, то ПН/РК перевірятимуться далі.

Етап 4. Далі ПН/РК перевіряють на ризиковість операцій. У випадку коли ПН/РК потрапляє хоч під один із критеріїв ризиковості (перераховані в додатку 3 до Порядку № 1165), то таку ПН/РК можуть заблокувати.

І тільки якщо операція з ПН/РК не потрапляє під жодний з ризикових критеріїв, то ПН/РК зареєструють у ЄРПН.

Детально процедуру моніторингу ПН/РК можна пригадати, заглянувши у «Податки & бухоблік», 2021, № 30. Як ви зрозуміли, вона на час дії ВС не змінилася.

Якщо після того, як почав працювати ЄРПН, платник подав на реєстрацію ПН/РК і вона потрапила під блокування, то тут нічого не лишається як проводити розблокування такої ПН.

Строки розблокування

Про те, що ПН/РК заблокована, платника ПДВ проінформує отримана квитанція про зупинення реєстрації ПН/РК. Тут нічого не змінилося в порівнянні з мирним часом. Надходити така квитанція і продавцю, і покупцю має протягом операційного дня (п. 201.10 ПКУ, п. 17 Порядку № 1246).

У ній буде зазначена причина блокування — за яким критерієм (критеріями) ризиковості платника та/або ризиковості операцій заблокували ПН/РК (пп. 10, 11 Порядку № 1165).

Звертаємо увагу! Законом № 2260 встановлено, що зупинка строків із п.п. 69.9 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ не стосується, зокрема, дотримання строків реєстрації ПН/РК до них в ЄРПН.

А от на строки повідомлення фіскалами платників ПДВ про зупинку реєстрації ПН/РК зупинка строків поширюється

Тому теоретично фіскали можуть повідомити платника ПДВ про блокування його ПН/РК і в пізніші строки, а не протягом операційного дня. Але оскільки надсилати таке повідомлення буде програмне забезпечення ЄРПН автоматично, то затримок у повідомленні про блокування, сподіваємося, не буде.

Якщо платник отримав повідомлення про блокування ПН/РК, то йому за загальним правилом не залишається іншого виходу, як проводити розблокування такої ПН/РК.

Для розблокування зупинених ПН/РК платник ПДВ має подати регіональним податківцям в електронній формі (п. 4 Порядку № 520):

1) письмові пояснення та

2) копії документів, необхідних для прийняття податківцями рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК.

Перелік документів, що подаються для розблокування ПН/РК, наведено у п. 5 Порядку № 520. Про вимоги до їх оформлення читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 30.

Подавати розблокувальні документи і пояснення постачальник товарів має право протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення ПЗ, відображених у ПН/РК

Водночас, визначаючи період, в який постачальник має подати документи для розблокування ПН/РК під час дії ВС, слід з урахуванням дії п.п. 69.9 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ. Тобто варто враховувати, що на час дії ВС призупинені строки встановлені податковим законодавством.

Уважаємо, що норма про продовження строку поширюється й на ці 365 днів, адже Порядок № 520 — частина податкового законодавства, а п.п. 69.9 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ призупинено строки не тільки визначені у ПКУ, а і в іншому законодавстві, яке контролюють фіскали. Тобто

строки подання розблокувальних документів на час дії ВС заморожуються, а після закінчення ВС їх перебіг продовжиться

Тому, якщо ПН/РК:

1) була заблокована ще задовго до початку ВС і протягом дії ВС сплив строк для подання розблокувальних документів, то постачальник можете поки що не хвилюватися за втрату права на розблокування своїх ПН/РК. Розблокувати зупинену ПН/РК, а саме подати документи на розблокування він зможете і після ВС. При цьому, щоб визначити протягом скількох днів після ВС закінчиться цей строк, слід:

— порахувати скільки часу із загального періоду, виділеного на подання документів на розблокування, минуло до 24.02.2022;

— від загального строку, виділеного на подання таких документів (365 днів), відняти строк, що минув до початку ВС;

— результат, що отримаєте від віднімання, і буде граничним строком, в який можна подати розблокувальні документи після закінчення ВС.

Наприклад, ПН складена 10.05.2021 була заблокована у травні 2021 року. З відведеного для подання розблокувальних документів строку до 24.02.2022 минуло 289 днів. Це означає, що 76 днів (365 - 289), що залишилися, почнуть свій перебіг тільки після закінчення воєнного стану;

2) ПН/РК буде заблокована під час дії ВС (тобто зупинка реєстрації ПН/РК відбулося після відновлення роботи ЄРПН), то в даному випадку строк для подачі розблокувальних документів буде визначатися в залежності від того, коли саме була складена заблокована ПН/РК. Так якщо вона була складена:

до початку дії ВС (наприклад, у першій половині лютого) і подана на реєстрацію під час дії ВС, то рахувати строк для подання розблокувальних документів слід за тим правилом, що і у випадку коли ПН/РК була заблокована до початку ВС і на дату ВС строк для подання розблокувальних документів не сплив. Річ у тому, що рахувати 365 днів для подачі розблокувальних документів, слід за датою виникнення ПЗ, відображених у ПН/РК, тобто з наступного дня після складання ПН/РК.

Наприклад, ПН складена 01.02.2022 була заблокована у травні 2022 року. З відведеного для подання розблокувальних документів строку до 24.02.2022 минуло 22 дні. Це означає, що подати документи для розблокування такої ПН/РК можна протягом 343 днів (365 - 22) після ВС;

під час дії ВС і заблокована також, то виходить, що визначений ПКУ строк для подання розблокувальних документів (365 днів) починатиме відраховуватися після закінчення ВС.

Тобто,

щоб визначити в даному випадку граничну дату подання документів на розблокування, потрібно просто від дати закінчення ВС відрахувати 365 днів

Подальші дії фіскалів

Розблокувальні документи, які подані в податкову, розглядає регіональна комісія. За загальним правилом регіональна комісія повинна прийняти рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання розблокувальних документів (п. 3 Порядку № 520). Причому, якщо в такий 5-денний строк рішення комісією не буде прийнято, ПН/РК вважаються зареєстрованими (п. 19 Порядку № 1246). Тобто за загальним правилом працює так званий принцип мовчазної згоди.

Водночас, коли ми говоримо про розблокування ПН/РК у ВС, то тут варто пам’ятати про те, що на час дії ВС зупинено перебіг строків, як для платників податків, так і для податківців (п.п. 69.9 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ). При цьому Закон № 2260, яким востаннє оновлювалися положення п.п. 69.9 підроз. 10 розд. ХХ ПКУ, не виключив із переліку строків, які на час ВС не зупиняються, строки пов’язана із блокуванням ПН/РК. Тобто

на час дії ВС продовжуються строки прийняття рішення фіскалами про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК

Таким чином, протягом дії ВС правило мовчазної згоди не працює. Тому якщо фіскали не направлять рішення про відмову в реєстрації ПН/РК протягом 5 днів після подачі розблокувальних документів, то ваша ПН все рівно буде вважатися заблокованою. Так як 5 днів із дати подання документів через призупинку строків не минули.

Але той факт, що строки прийняття рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК може надійти у час дії ВС пізніше, ніж встановлено Кодексом, не говорить про те, що фіскали взагалі не будуть працювати і не розблоковуватимуть ПН/РК. Вважаємо, що вони приймати рішення будуть. Але от з якою затримкою, це питання відкрите. Сподіваємося, що якщо затримки і будуть, то не значні.

Прийняте рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК регіональна комісія надсилатиме платникові в порядку, встановленому ст. 42 ПКУ (пп. 3, 9 Порядку № 520). Винесене комісією рішення у ВС буде набирати чинність, як і в довоєнні часи, в день його прийняття (п. 12 Порядку № 520).

Врахуйте! Подати Повідомлення J(F)1312603 з розблокувальними документами (після їх розгляду податківцями) вдруге не вийде. Тобто фактично в платника на розблокування є лише одна спроба.

Якщо після подання розблокувальних документів отримано відмову у реєстрації ПН/РК від регіональної комісії, то платник ПДВ може оскаржити таке рішення або в адміністративному або в судовому порядку (п. 13 Порядку № 520).

Адміноскарження

Якщо платник податку вирішив оскаржувати рішення про відмову у реєстрації ПН/РК у адмінпорядку, то потрібно подати скаргу до комісії центрального рівня. При цьому за загальними правилами подавати скаргу на рішення регіональної комісії потрібно протягом 10 робочих днів, що настають за днем набрання чинності рішенням про відмову в реєстрації ПН/РК (п. 56.3 ПКУ, п. 3 Порядку оскарження № 1165).

Під час дії ВС орієнтуватися на 10-денний строк для подання скарги на рішення фіскалів про відмову у реєстрації ПН/РК не слід

Так як на період дії ВС зупиняється перебіг строків проведення процедури адміноскарження всіх рішень фіскалів (ст. 56 ПКУ), у тому числі подання скарг до комісії центрального рівня з приводу оскарження рішення про відмову у реєстрації ПН/РК.

При цьому пам’ятайте, що строки адміноскарження на період дії ВС тільки призупиняються, а потім поновляться з урахуванням періоду, який минув до такого зупинення.

Якщо ж рішення про відмову у реєстрації ПН/РК ви отримали під час дії ВС, то подати адмінскаргу на рішення комісії регіонального рівня у центральну комісію ви може протягом дії ВС, а також протягом 10 днів після закінчення ВС.

Крім того, під час ВС не діє правило мовчазної згоди. Тобто, якщо фіскали мали прийняти рішення щодо скарги в період дії ВС і в цей час цього не зробили, то це не свідчить про автоматичне задоволення скарги платників податків. Річ у тому, що зупинка строків стосується не тільки строків подачі скарг фіскалам, а і строків прийняття ними рішень щодо таких скарг.

У принципі зупинка строків адміноскарження рішень фіскалів для платників ПДВ не має бути чимось дивним. Бо строки подання скарг на рішення фіскалів про відмову у реєстрації ПН/РК були продовжені ще до початку ВС, а саме з дати введення в Україні карантину згідно з п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (карантин буде діяти до 31.08.2022).

Враховуючи карантинне та військове зупинення строку оскарження, виходить, що на сьогодні скаргу на рішення про блокування ПН/РК, яке було отримане у час дії ВС, можна подати не пізніше 14.09.2022 (це у випадку коли ВС закінчиться 23.08.2022, а карантин 31.08.2022).

Судове оскарження

Якщо платник ПДВ не бажає чекати допоки фіскали дадуть відповідь на подану ним скаргу або платник отримав відмову у її задоволенні, то він може піти в суд. Нагадаємо, що за загальним правилом звернутися до суду платник може:

1) якщо не було адміноскарження — протягом 6 місяців з дня отримання відмовного рішення;

2) якщо було адміноскарження:

протягом 3 місяців з дня вручення рішення за результатами розгляду адмінскарги (якщо воно вручене у строки, встановлені ПКУ);

протягом 6 місяців з дня подання адмінскарги (якщо рішення щодо неї не вручене в установлені строки).Зауважимо: застосовується тут ст. 122 КАСУ та загальні строки звернення до адмінсуду (про те, чому у нашій ситуації застосовується саме ця норма читайте у статті «Відмова в реєстрації ПН/РК: оскаржуємо» у «Податки & бухоблік», 2021, № 30). І найголовніше

на час дії ВС строки подачі позову до суду, про які ми зазначили вище, лишаються незмінними

Інша справа, що через вторгнення рашистів (через обстріли чи окупацію) позивач може просто не мати змогти подати такий позов вчасно. В цьому випадку вважаємо, що позивач може це зробити і пізніше виділено часу на подачу такого позову. Наприклад можна це зробити посилаючись на поважність причин пропуску строків згідно з ч. 1 ст. 123 КАСУ. Якщо ж довести поважність пропуску подачі позову складно, то радимо подавати позов у визначені звичні строки і не затягувати з цим.

Якщо ви вирішили судитися, то вам слід подати позов до окружного адмінсуду. Територіально це може бути суд (ч. 1 ст. 25 КАСУ): за місцезнаходженням позивача (тобто платника) чи за місцезнаходженням відповідача (тобто регіональних податківців). Але зазвичай це один і той же суд.

Водночас з початку війни десятки судів у різних областях України, де ведуться бойові дії, припинили роботу. Водночас це не означає, що ви не зможете подати позов до суду. На це навіть вказує ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (ср. ). В ній чітко сказано, що скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства в умовах воєнного стану, забороняється.

Щоб судова система працювала і в ВС

замість судів, де ведуться бойові дії, правосуддя починають здійснювати інші, найбільш територіально наближені суди

Щоб дізнатися, в який саме суд слід подати позов замість вашого, тобто суд, на який покладена територіальна підсудність справ, вам слід заглянути до «Переліку судів, територіальну підсудність яких було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану» (див. cutt.ly/6Fi2HQf).

Всі інші питання судового оскарження призупинки реєстрації ПН/РК не змінилися. Тобто визначити відповідача, формувати зміст позову, позовні вимоги та обґрунтовувати позицію в позові слід так, як і в довоєнні часи. Детально про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 30.

Звертаємо увагу також і на сплату судового збору за подачу позову до суду. Його під час дії ВС ніхто не скасовував. Так як ВС не є причиною для звільнення від сплати судового збору. Отже, хочете оскаржити рішення про відмову реєстрації ПН/РК — сплатіть судовий збір.

Знімаємо ризиковість у ВС

Якщо сам платник податку потрапив до когорти ризикових (критерії ризиковості перелічені в додатку 1 до Порядку № 1165), то у платника ПДВ значні проблеми.

Річ у тому, що у цьому випадку практично всі його ПH/PK (крім тих, що потрапляють під «відсікаючі» критерії, тобто автоматично потрапили під реєстрацію) підлягають блокуванню.

Так от, якщо ПН/РК заблоковано через ризиковість, то перед тим як займатися розблокуванням таких ПН/РК, а також перед тим як направляти на реєстрацію після блокування інші ПН/РК, потрібно позбавитися ризикового статусу. Так як до зняття ризикового статусу подані на реєстрацію нові ПН/РК з великою вірогідністю теж заблокують.

Для виходу з ризикових лав діють у порядку, визначеному п. 6 Порядку № 1165. Але ці кроки допоможуть тільки скасувати ризиковий статус (а отже, уникнути майбутніх блокувань із цієї причини). А ось щоб розблокувати вже зупинені ПН/РК, усе одно доведеться подати ще й розблокувальні документи.

Щоб зняти ризиковий статус платник ПДВ за загальними правилами має подати до регіональної комісії в електронній формі:

— інформацію (тобто ті ж пояснення) і

— копії документів, необхідних для виключення його з лав ризикових.

Перелік таких документів шукайте у п. 6 Порядку № 1165.

Подані документи для зняття ризикового статусу комісія регіонального рівня розглядає протягом 7 робочих днів, що настають за днем отримання таких документів. На їх основі комісія і приймає рішення про ризиковість/неризиковість платника (п. 6 Порядку № 1165).

Якщо прийнято позитивне рішення, то у день його прийняття платника викреслюють з лав ризикових.

Звертаємо увагу! Через дію ВС 7-денний строк на прийняття рішення про ризиковість, як і строк на прийняття рішення про розблокування ПН/РК, призупиняється до закінчення ВС.

Тому якщо податківці протягом 7 робочих днів не приймуть жодного рішення, то платника все рівно не виключать з ризикових (п. 6 Порядку № 1165). Тобто

протягом дії ВС і тут не працює принцип мовчазної згоди

Сподіваємося, що податківці будуть оперативно давати відповідь на звернення платників ПДВ з приводу зняття ризикового статусу. Якщо платнику дадуть рішення про відмову у знятті ризикового статусу, то в ньому буде наведено перелік документів, яких не вистачило, щоб позбутися цього статусу.

Отримавши відмову, платник може доповнити подані дані про зняття ризикового статусу і знову подати фіскалам документи з цього ж приводу (БЗ 101.18). Повторна подача таких документів не заборонена.

Кожен подальший пакет антиризикових документів розглядатиметься комісією вже окремо, а не як доповнення до попереднього.

Якщо ви після отримання відмови у зняття ризикового статусу не бажаєте знову подавати удосконалений пакет документи фіскалам для зняття ризикового статусу, то можна оскаржити отримане рішення про відмову у зняття такого статусу в адміністративному або судовому порядку.

Вирішивши оскаржувати факт ризиковості у суді пам’ятайте, що навіть якщо ви переможете у суді, то це не означає, що фіскали згодом не присвоять вам ризиковий статус з інших підстав.

Якщо ви вирішили судитися, то можна одночасно подати позов, де вимагати не тільки виключити платника із переліку ризикових, а й вимагати провести реєстрацію ПН, у реєстрації яких відмовлено.

При цьому пам’ятайте! Строки проведення адміноскаржень на час ВС призупиняються, а строки судового оскарження можна продовжити тільки за заявою позивача. Детально про це сказано вище.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі