Теми статей
Обрати теми

ФОП-рахунок: користуємося в умовах війни

Адамович Наталія, податковий експерт
Багато громадян, щоб протриматися на плаву в умовах війни, вимушені залізти у ФОП-карман, оплачуючи з ФОП-рахунку власні потреби. Чи то навпаки, поповняти ФОП-рахунок, отримуючи гроші від родичів чи інших «донорів». Які наслідки використання грошей з ФОП-рахунка для власних потреб? Які зарахування на ФОП-рахунок вважатимуться доходом підприємця? Давайте розбиратися.

Особливих умов користування ФОП-рахунками правовий режим воєного стану не визначає. Змін з цього приводу законодавство не містить. Тому, користуємося устоялими нормами, а також поясненнями контролерів.

З ФОП-рахунку на кредит

Чи може ФОП-єдиноподатник оплатити витрати на особисті потреби з ФОП-рахунку? Наприклад, оплатити кредит за легковий автомобіль?

Маєте гроші на ФОП-рахунку? Це добре. Жодних заборон щодо власного використання чинне законодавство не передбачає.

В Інструкції, що регулює порядок відкриття та і закриття рахунків, є лише заборона використовувати рахунки фізичних осіб, відкриті для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю (п. 14 Інструкції № 4921). На практиці, звичайно, цю інструкцію можна ігнорувати, тому що немає прямої відповідальності за порушення цього пункту. Але, не потрібно забувати, що є правила фінмоніторингу.

1 Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 № 492.

А ось «зворотної» заборони зараз немає (раніше вона була, проте постанова Правління НБУ від 15.01.2020 р. № 7 її нівелювала). Точніше сказати, витрачання підприємницьких коштів наразі нічим не регламентовано. Адже згідно зі ст. 44 ГКУ підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, який залишається в підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Всі кошти, що залишилися у ФОП на підприємницькому рахунку після сплати податків, є його власністю і можуть бути використані ФОП на власний розсуд. У тому числі й для власних потреб фізичної особи. Це підтверджують і податківці (див.лист ДПСУ від 21.01.2022 № 100/ІПК/99-00-04-03-03-06, а також консултації в БЗ 104.022, 104.113 видані для ФОП-загальносистемників і 107.054 для ФОП-єдиноподатників). Хоча, вважаємо, зовсім не обов’язково чекати сплати податків і лише після цього витрачати на власні цілі підприємницькі кошти. Достатньо того, аби на підприємницькому рахунку вистачало коштів для сплати усіх податків.

2 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

3 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

4 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

Тому оплатити кредит за легковий автомобіль з ФОП-рахунку можна.

Але, взагалі будьте обережні. І старайтеся уникати прямих оплат з ФОП-рахунку на користь фізособ або ФОП. За законом, якщо ФОП виплачує дохід фізособі, він стає її податковим агентом. А це означає, що ФОП має нарахувати й сплатити ПДФО й ВЗ, показати цю виплату в 4 ДФ.

Щоб обійти цю ситуацію, радимо спочатку перерахувати гроші на особистий рахунок. І вже з нього проводити розрахунки на власні потреби, вже не звертаючи уваги на отримувача коштів. Візьміть це до уваги і користуйтеся коштами з ФОП-рахунку на здоров’я!

З ФОП-рахунку родичам

Чи можна с ФОП-рахунку перекинути на картку (рахунок) члена сім’ї : батькам, чоловіку, чи дружині?

Можна, але доведеться стати податковим агентом.

Справа в тому, що якщо ФОП після сплати податків перераховує гроші з ФОП-рахунку не на свій особовій рахунок (картку), а члену сім’ї першого/другого ступеня споріднення, то отримані ними кошти вважаються дарунком і оподатковуються як додаткове благо ПДФО за ставко. 18 % і ВС за ставкою 1,5 %. При цьому, ФОП з огляду на п. 176.2 ПКУ стає податковим агентом.

Радимо в такому разі ФОП спочатку перерахувати підприємницький дохід з ФОП-рахунку на свій особистий рахунок (карту), а вже потім перекинути родичам. Принаймі, «подарунки» між родичами першого ступеня споріднення оподатковуються ПДФО за ставкою 0 % (п. 174.6 ПКУ). Докладніше про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 16.

Власні кошти на ФОП-рахунок

Чи можна кошти з власного рахунку, чи власну готівку закинути на ФОП-рахунок? Чи будуть такі суми вважатися доходом ФОП?

ФОП-загальносистемниик спокійно може кидати власні кошти на ФОП-рахунок (хоч з особистого рахунку, хоч готівкою). Як пояснюють податківці, власні кошти зараховані на підприємницький рахунок не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Типовій формі, за якою здійснюється облік доходів і витрат (БЗ 104.045).

5 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

Для ФОП-единоподатника, важливе значення має природа грошових коштів і призначення платежу. Як пояснюють податківці (БЗ 107.01.036):

6 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

(1)якщо ФОП вносить на рахунок власні кошти, які він отримав не від підприємницької діяльності, то вони включаються до ЄП-доходу з врахуванням вимог ст. 292 ПКУ. Питання обговорюване, але, на жаль, податківці так вважали завжди ☹. Зважаючи на це, хоч кошти з власного рахунку, хоч власна готівка, закинуті на ФОП-рахунок з формулюванням у полі «Призначення платежу»: «внесення власних коштів», «поповнення оборотних коштів власними коштами», «особисті заощадження» тощо, будуть вважаться ЄП-доходом. Відповідно з таким призначенням платежу власні кошти вносити не варто!

(2)якщо ФОП вносить на свій рахунок готівку — дохід (виручку від госпдіяльності), який раніше вже показав у регістрі обліку доходів (і витрат), і в призначенні платежу вказано «облікована виручка за ___ (певний період)», наприклад, «облікована виручка за квітень 2022 року», то така сума повторно в ЄП-дохід не включається ☺.

Як бачимо, повнення рахунку з карти (особистого рахунку) власними коштами — не найкращий вихід. Проте, якщо іншого шляху немає, потурбуйтеся щодо наявності доказової документації того, що з цих коштів вже сплачено податки. Так ви хоч якось вбережете себе від подвійного оподаткування.

Пам’ятаємо, що ФОПу на ЕП, щоб бездохідно поповнити підприємницький рахунок коштами з власного рахунку, чи власною готівкою, потрібно позиціонувати таке зарахування як оподатковану підприємницьку виручку минулих періодів.

Інакше, нажаль доведеться включати власні кошти у ЄП дохід. І не важливо, що ці кошти вже могли бути оподатковані, наприклад, ПДФО. Нагадаємо, що негативні для ФОП рішення з цього приводу до війни ухвалював і Верховний Суд (див. постанову ВС від 23.02.2021 у справі № 804/1935/16).

Підтримка ФОП: кошти від родичів або знайомих

ФОП, 3 група, 5% отримав на свій рахунок платежі із призначенням: (1) матеріальна допомога — Платіж за власні кошти від батька (матері) ФОП; (2) поповнення карти від батька (матері) ФОП; (3) допомога необхідна від сторонньої особи. Чи потрібно включати ці суми у дохід ФОП?

Як що це безповоротна грошова допомога, то в такому разі зараховані на ФОП-рахунок кошти не включається в дохід ФОП на ЄП (БЗ 107.01.037). Однак, сума такої матдопомоги потрапляє в «цивільні» доходи фізичної особи й буде оподаткована ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %) у загальному порядку.

7 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

В такому разі ФОП має подати податкову декларацію про майновий стан як фізособа-громадянин.

Кошти від родичів: оформлюємо як позику

ФОП на ЕП отримав кошти від родичів на підприємницький рахунок. Чи буде у ФОП в такому разі дохід?

Щоб уникнути доходів, можна діяти через отримання ФОП безпроцентної позики — поворотної фіндопомоги.

Тоді такими коштами можна буде користуватись протягом 12 місяців, не включаючи до доходу (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Оскільки

до доходу ФОП на ЕП не включається поворотна фіндопомога, повернута до спливу 12 місяців,

А в міру закінчення 12-місячного терміну можна повернути позику і отримати її заново вже за новим договором.

Тому краще попросити матір, батька, іншого родича або взагалі сторонню особу (знайомого) перерахувати гроші на ваш ФОП-рахунок як поворотну фіндопомогу.

Важливо! До таких зарахувань додатково слід:

1) укласти письмовий договір позики (засвідчення в нотаріуса не потребує);

2) пізніше скласти документ про те, що ви повернули гроші в строк до 12 місяців (повертати можна готівкою) і відобразити повернення фіндопомоги позикодавцеві-фізособі в додатку № 4ДФ до об’єднаного ПДФО/ВЗ/ЄСВ-розрахунку (з ознакою доходу «153») за той квартал, в якому повернули позику.

Проте будьте уважні, і не забудьте вчасно «повернути» позику. Бо, до доходів вона потрапить того звітного періоду (кварталу або року), на який припадає перший день перевищення 12-місячного терміну. У разі прострочки повернення коштів, потім дохід не коригується.

І ще будьте уважні, якщо ФОПу в подальшому доведеться ліквідуватися . Як пояснюють податківці ця сума, не повернута протягом 12 місяців попаде в «цивільні» доходи фізичної особи і буде оподаткована ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %) у загальному порядку (БЗ 107.01.038). Проте вважаємо, правила оподаткування доходів фізосіб, навіть тих, які раніше були ФОП, мають бути такі ж, як і для звичайних фізосіб. А за цими правилами не буде доходу у фізособи, коли позика погашається в межах строку позовної давності (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 55).

8 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

Кошти від родичів:повертаємо як помилкові

На ФОП-рахунок зараховано кошти від родичів (батьків). Як без оформлення поворотної фіндопомоги уникнути оподаткування від надходження цієї суми?

Щоб уникнути оподаткування таких надходжень як безповоротної грошової допомоги у складі в «цивільних» доходів фізичної особи (про це дивись вищє), такі надходження кращє повернути як помилково отримані кошти.

ФОП —загальносистемник може їх повторно завести на ФОП-рахунок, але вже без оподаткування — як власні кошти. Для цього слід попросити родичів повторно зарахувати ці кошти, але вже на особовій рахунок (карту). Як ми вже казали вище, «подарунки» між родичами першого ступеня споріднення оподатковуються ПДФО за ставкою 0 % (п. 174.6 ПКУ). Далі з особового рахунку (карти) підприємець-загальносистемник може спокійно перекинути їх на ФОП-рахунок як власні кошти.

Власні кошти зараховані на підприємницький рахунок у ФОП-загальносистемників не включаються до складу доходу (див. про це вище).

А от ФОПу на ЕП, такий маневр не підходить. Бо Для ФОП на ЄП, власні кошти непідприємницького походження зараховані на ФОП-рахунок, будуть вважатися доходом.

Між ФОП-рахунками

Підприємець має два ФОП-рахунки. Чи буде перекинута сума з одного рахунка на другий ФОП-рахунок вважатися доходом ФОП?

Про перекидання грошей між ФОП-рахунками наразі свіжої консультації немає. Проте тут не може бути сумнівів: якщо дохід один раз потрапив в регістр обліку доходів (і витрат), то повторно його туди записувати не треба. Податківці не повинні вимагати повторного включення перекинутої суми до доходу ФОП.

Скористатися можна висновками не діючої БЗ (107.01.039), де самі ж податківці наголошували, що кошти, які вже були включені до доходу, переведені на інший розрахунковий рахунок, який теж відкритий для здійснення підприємницької діяльності, не підлягають повторному оподаткуванню ЄП.

9 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

Оминаючи ФОП-рахунок

На підприємницькому рахунку немає коштів. Чи може в такому разі ФОП сплатити податки або розрахуватися з контрагентом з особистого (не підприємницького рахунку)?

Загалом, ураховуючи заборону використання власного рахунку для підприємницьких потреб (п. 14 Інструкції № 492) яке ми вже обговорили вище, податківці лояльно ставляться до сплати податків та ЄСВ з особистого рахунку підприємця (БЗ 129.0410; 201.0911).

10 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

11 zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Але! Для ФОП на загальній системі в такому разі є ризик того, що податківці не дозволять врахувати витрати, здійсненні з особистого (непідприємницького рахунку), у зменшення оподатковуваного доходу підприємця.

А для ФОП на ЄП таку сплату податківці можуть розцінити як отримання доходу у негрошовій формі (хоча підстав для цього немає).

Тому краще перерахувати кошти з особистого рахунку на підприємницький і вже з нього платити. Для ФОП-загальносистемника перерахування коштів з особистого рахунку на підприємницький — ніяких проблем в частині оподаткування цих коштів не створює.

Якщо ж ФОП на єдиному податку, то як ми вже казали вище, таке зарахування власних коштів:

не буде визнатися доходом, якщо підприємець вносить на підприємницький рахунок дохід від госпдіяльності, який раніше вже показував у регістрі обліку і доходів (і витрат). За умови — що за цей період сплачено єдиний податок. В цьому разі в платіжному документі слід обов’язково зазначити призначення платежу «облікована виручка за ___(певний період)» (категорія 107.01.03 БЗ). Та це має відповідати вашим обліковим даним;

буде визнаватися доходом, якщо ФОП вносить на рахунок власні кошти, які він отримав не від підприємницької діяльності. Призначення платежу: «особисті заощадження» або «власні кошти».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі