Теми статей
Обрати теми

ФОП приймає оплату карткою: облікові розбіжності

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. ФОП використовує РРО. В магазині є платіжний термінал-еквайринг (POS-термінал). В кінці місяця не збігається сума по тому, що пробито через РРО, та сума приходу на розрахунковий рахунок? Чи є це порушенням? Що відображати в обліку? Зараз розберемось!

Якщо ФОП отримує оплату від покупців через POS-термінал, то розбіжності між даними фіскальних звітних чеків (Z-звітів) та надходженнями на поточний рахунок, можуть бути спричинені як об’єктивними причинами (викликані особливостями розрахунків через платіжний (POS) термінал, так і помилками, допущеними під час здійснення розрахункових операцій.

Об’єктивні причини для розбіжностей

Якщо оплата за товари приймається від покупців через POS-термінал, то касовий чек «пробивається» під час здійснення розрахункової операції. Тобто в день, коли покупець «фізично» розраховується карткою. В той час як виручка на поточний рахунок при оплаті через POS-термінал:

— по-перше, може надходити й наступного дня, а то й впродовж декількох банківських днів. Отже дата чеку РРО і дата надходження коштів на рахунок можуть не співпадати;

по друге, виручка може зараховуватися на рахунок підприємця за «мінусом» комісії банку (залежно від умов договору з банком). Спочатку кошти надходять до банку-есквайра, який приймає усю суму, потім за мінусом комісії переводиться залишок суми на поточний рахунок підприємця. Тобто виручка може зараховуватися в сумі меншій ніж проведено по касовому чеку і значиться в Z-звітах.

Такі розбіжності, звісно, порушенням не можуть вважатися. Головне, правильно все відобразити в облікових регістрах.

Приклад. Покупець 30.05.2022 придбав товари. Розрахувався за товари карткою через POS-термінал. В цей же день (30.05.2022) в момент розрахунку покупцю був виданий чек РРО на суму 500 грн. Фактично кошти були отримані на рахунок підприємця 01.06.2022 в сумі 499,75 грн. (за «мінусом» комісії банку).

Якою датою і в якій сумі правильно оприбуткувати дохід?

Якщо ви ФОП на єдиному податку (ЄП), то:

1) коли ви отримуєте оплату від покупців через POS-термінал, то дохід від продажу за операцією з платіжною карткою

виникне за датою надходження коштів на рахунок (а не на дату розрахункової операції).

Тобто в нашому прикладі дата виникнення доходу 01.06.2022.

2) дохід слід визнавати на всю (повну суму) розрахункової операції — тобто на суму 500 грн (а не 499,75 грн). Адже комісія банку не названа в п. 292.11 ПКУ серед тих сум, що не включається до доходу платника єдиного податку.

Про саме такий підхід говорять і податківці. Дивіться, зокрема, лист ГУ ДПС у Чернігівській області від 30.04.2021 № 1793/ІПК/25-01-24-01-10; лист ДПСУ від 04.01.2021 № 59/ІПК/99-00-04-03-03-06 (ср. ).

Тож коли ви сумуєте за місяць (для відображення у своєму обліковому регістрі):

готівкові надходження, то сумуйте готівкові оплати за даними чеків РРО / Z-звітів по днях такого місяця;

безготівкові надходження, то сумуйте безготівкові оплати по факту їх надходження на поточний рахунок у дні такого місяця. При цьому суми беріть з чеків РРО / Z-звітів.

Нагадаємо, що всі ФОП на ЄП наразі мають право зазначати у своїх облікових регістрах лише сумарні місячні данні про доходи, чи про доходи і витрати якщо мова про платників ПДВ. І лише коли для платників ПДВ буде прийнято типову форму обліку та порядок її ведення (зараз є лише відповідний проект https://mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2022-558), вони (платники ПДВ) змушені будуть перейти на нові облікові правила.

Якщо ви ФОП на загальній системі оподаткування, то тут, в принципі діють аналогічні правила, що й для ФОП на ЄП:

1) сума, в якій визнається дохід, визначається за даними Z-звіту. Тобто дохід визнається в повній сумі, яку сплатив покупець (це ж підверджують і податківці в категорії 104.08 БЗ, https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). В нашому випадку — це 500 грн.

Комісія банку — це витрати підприємця. Документом, що підтверджує витрати, у цьому разі буде виписка банку. Якщо кошти підприємець отримує «за мінусом» комісії банку, до дату витрат слід визначати за випискою банку (коли саме списана ця комісія). Як правило — це дата зарахування виручки на рахунок підприємця.

2) щодо дати доходу — враховуючи що доходи ФОП на загальній системі теж визначаються за «касовими» правилами, то дата виникнення доходу для ФОП-загальносистемника також — це дата надходження коштів на рахунок, яка зазначена у виписці банку (тобто в умовах нашого прикладу — 01.06.2022). Щоправда податківці в 104.08 БЗ, https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques говорять, що гр. 2 «Сума доходу…» Книги обліку підприємця заповнюється за підсумками робочого дня на підставі інформації, вказаної у фіскальних звітних чеках. Але судячи з консультації, скоріш за все вони тут говорять саме про суму доходу (що вона визначається за даними Z-звіту), а не дату його виникнення.

Вважаємо, що за чинними нормами законодавства дохід у підприємця загальносистемника в цьому випадку виникає на дату надходження коштів на рахунок.

Для підприємців на загальній системі, нагадаємо, перебачено ведення обліку доходів і витрат у типовій формі, затвердженій наказом Мінфіну від 13.05.2021 № 261. Записи слід робити за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід / понесено витрати.

Помилково у чеку РРО зазначили не ту форму оплати

Також причиною розбіжностей між даними касових чеків / Z-звіту і надходженнями на поточний рахунок, може стати неправильне зазначення форми оплати у касовому чеку. Наприклад, в чеку РРО зазначали оплату готівкою замість оплати карткою. Така помилка можлива, якщо розрахунки проводяться через POS-термінал, не з’єднаний з РРО.

Тут одразу скажемо, що виправити таку помилку можливо, тільки якщо помилку виявили одразу (до закінчення робочого дня). Механізм дій в цьому випадку визначений в п. 7 і 8 розд. III Порядку № 547*.

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547.

А ось якщо помилку виявили пізніше (наприклад, вже наступного дня), то виправити її не вийде. В такому разі слід скласти акт, в якому зазначають дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа. Такий акт треба пред’явити за необхідності під час перевірки.

В обліковому регістрі при цьому мають фігурувати правильні данні.

Провели через POS-термінал більше ніж через РРО

Можлива і така причина невідповідності між даними касових чеків / Z-звітів та надходженнями на поточний рахунок — розрахунків через POS-термінал провели більше, ніж за РРО. Тобто не всі розрахунки провели через РРО.

Чи можна виправити таку помилку? Ні, провести операцію через РРО можна лише під час здійснення розрахункової операції. Потім «провести» ці операції через РРО не вийде.

В регістрах обліку звісно має бути відображена вся сума доходу — за датою надходження коштів на рахунок (в повній сумі, з урахуванням комісії банку).

Стосовно відповідальності. Якщо мова йде про продаж непідакцизного товару і порушення сталося під час дії воєнного стану, то можна розраховувати на те, що штрафів за те, що не проводили операцію через РРО, не буде. В силу норми з п. 12 розд. II Закону про РРО. Але можливий адміністративний штраф за ст. 1551 КУпАП (більше деталей у статтях: «Як працювати з РРО/ПРРО у воєнний час», «Податки & бухоблік», 2022, № 36, «Адмінштрафи за порушення РРО-законодавства: подробиці для ФОПів», «Податки & бухоблік», 2022, № 36).

Якщо мова йшла про не проведення через РРО підакцизного товару — то штрафу за Законом про РРО не уникнути. Відповідно до п. 1 ст. 17 Закону про РРО за непроведення розрахункових операцій через РРО застосовується штраф у розмірі:

— 100 % вартості проданих товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

— 150 % вартості проданих товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Несвоєчасне списання коштів з рахунку під час повернення товару

Можливі й інші причини розбіжностей між даними касових чеків / Z-звітів та надходженнями на поточний рахунок при проведенні розрахунків через POS-термінал.

Зокрема розглянемо таку ситуацію.

Покупець розрахувався карткою. Потім повертає товар. Коштів на рахунку для повернення оплати покупцю було недостатньо і банк перераховує оплату вже в наступному періоді. Тобто чек РРО «на повернення» в одному періоді, списання коштів з рахунку ФОП відбувається в іншому періоді.

Щодо доходу. У ФОП на ЄП сума повернутих коштів не включається до доходу платника ЄП (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ). А це означає, що на суму повернутих коштів має бути зменшений ЄП-дохід.

На яку саме дату у нас виникне право на таке зменшення: за датою чеку РРО на повернення, або на дату фактичного списання коштів з рахунку платника ЄП?

Враховуючи, що дохід у платника ЄП визначається за датою надходження коштів на рахунку, то й право на зменшення доходу буде за датою списання коштів з рахунку (за випискою банку).

Отже, якщо чек на повернення був в одному періоді, а фактичне списання коштів з рахунку в іншому — то зменшення доходу покажемо вже в періоді фактичного списання коштів з рахунку.

Для ФОП на загальній системі діють аналогічні правила.

Висновки:

  • Якщо ФОП отримує оплату від покупців через POS-термінал, то є об’єктивні причини в розбіжностях між даними касових чеків / Z-звітів та надходженнями на поточний рахунок. Пов’язані вони з тим, що кошти, списані з карти покупця, на рахунок ФОП можуть надходити не в день здійснення розрахункової операції та «за мінусом» комісії банку. Порушень в таких розбіжностях немає.
  • При розрахунках через POS-термінал дохід слід визнавати на дату надходження коштів на рахунок (навіть якщо ця дата не співпадає з датою розрахункової операції).
  • Дохід слід визнавати на повну суму розрахунку (утримана комісія банку теж включається в дохід).
  • Можуть бути й інші причини розбіжностей між даними касових чеків / Z-звітів та надходженнями на поточний рахунок: неправильно зазначена форма оплати в чеку РРО; проведення операції через POS-термінал та не проведення цієї операції через РРО. В першому випадку на допомогу прийде акт з даними про помилку. В другому може захистити хіба що «воєнне» штрафне звільнення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі