Теми статей
Обрати теми

Не сформували податковий кредит за первинкою: як бути з коригуванням при поверненні авансу?

Казанова Марина, податковий експерт
Питання. У лютому (22.02.2022) перерахували аванс постачальнику, але постачальник не зміг зареєструвати податкову накладну, оскільки намагався це зробити вже після 24.02.2022. Декларацію з ПДВ за лютий ми подавали, але в ній податковий кредит за цією операцією не відображали (не скористались можливістю відобразити кредит на підставі первинки). Тепер нам повернули аванс. За звичайних умов ми мали б відкоригувати податковий кредит, не чекаючи розрахунок коригування (РК). А як бути з цим коригуванням, якщо податковий кредит не відображали?

Дійсно, ст. 192 ПКУ говорить про те, що відкоригувати податковий кредит (ПК) покупець зобов’язаний в періоді виникнення коригуючої події (в нашому випадку такою подією є повернення авансу) незалежно від того, зареєстрований розрахунок коригування (РК) чи ні. Це ж саме прямо прописано в п. 17 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569.

Але! Ця ж ст. 192 ПКУ говорить про коригування вже відображеного ПК:

«отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг».

Якщо ж ПК не було — то й коригувати нічого.

До речі податківці, в ситуації коли виникла коригуюча подія за заблокованою податковою накладною (ПН) теж говорили, що поки немає права на ПК, не має й підстав для зменшення ПК (101.15 БЗ, https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Звісно, це зовсім не означає, що ми можемо «забути» і про ПК, і про його коригування. Оскільки первинні документи на перерахування оплати й на її повернення були, то ми повинні будемо відобразити ці операції і в декларації з ПДВ. Питання тільки у тому — коли саме (в якому періоді)?

З одного боку, якщо не було відображено ПК, вимагати зменшення ПК податківці (відповідно до ст. 192 ПКУ) не мають права.

З іншого боку, враховуючи те, що наразі той же п. 198.6 ПКУ не містить згадки про «право» відображати чи не відображати ПК, то

безпечніше вважати, що якщо у платника на момент коли потрібно відобразити коригування (період коригуючої події) вже виникло право на ПК, то потрібно в періоді коригуючої події відобразити і ПК, і його коригування.

Якщо ж право на ПК ще не виникло — то коригування ПК проводимо в періоді, коли виникне таке право. Детальніше з цього приводу — у статті «ПК-коригування раніше, ніж ПН: чи можливо?», «Податки&бухоблік», 2021, № 63.

Наша ситуація особлива. Адже маємо справу з операцію лютого місяця. «Воєнний» п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ дозволяв за податкові періоди лютий, березень, квітень, травень 2022 року за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН не зареєстровані ПН/РК, формувати ПК на підставі первинних бухгалтерських документів.

Але ми не скористалися цією можливістю. То ж як тепер маємо провести коригування цього невідображеного кредиту? Тут можливі два варіанти.

Перший — подати уточнюючий розрахунок (УР) до декларації за лютий і показати в ній ПК. А в декларації періоду, коли виникла коригуючи подія, — показати коригування.

Але такий варіант:

(1) по-перше, досить проблемний для покупця. Адже відображений ПК за УР створить «переплату» на особовому рахунку, якою поточні зобов’язання погасити не можна. Хіба що тільки зв’язуватися з процедурою повернення переплати на ПДВ-рахунок;

(2) по-друге, якщо, припустимо, ваш контрагент вам досі не зареєстрував цю ПН і не зареєструє ПН в установлений строк, то вам знову доведеться уточнювати і ПК, і відображене коригування ПК.

Другий варіант — дочекатися зареєстрованої ПН від продавця. В періоді коли вам продавець зареєструє цю ПН ви:

1) відобразите ПК за операцією;

2) і одночасно в цьому ж періоді покажете коригування цього ПК (незалежно від того чи буде зареєстрований РК чи ні).

Вважаємо, другий варіант цілком правомірним. Адже:

— по-перше, як ми говорили вище, вимагати зменшення ПК, якщо він не був відображений, податківці не мають права;

— по-друге, «воєнний» п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (який давав право на відображення ПК за первинкою) все одно передбачає, що остаточне право на ПК за ці періоди дає зареєстрована ПН (якщо ії немає, то відображений на підставі первинки ПК необхідно зняти). Зважаючи на це, у податківців не буде обґрунтованих підстав вважати, що у платника вже виникло остаточне право на ПК у лютому і він мав його відобразити у лютому.

Тому, вважаємо, що і відображення ПК і його коригування цілком можна «перенести» до появи «повноцінного» права на ПК (тобто коли буде зареєстрована ПН).

Тож, висновок: якщо ви не відображали ПК на підставі первинних документів, вважаємо що ви маєте право відкласти коригування ПК до того моменту, поки не буде зареєстрована ПН (не з’явиться право на ПК за ПН). В періоді, коли буде зареєстрована ПН, ви відобразите ПК за операцією, і одночасно в цьому ж періоді покажете коригування цього ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі