Теми статей
Обрати теми

Стягнення боргів за виконавчими документами

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві є виконавчі листи, боржниками за якими є його працівники. Чи потрібно вимагати від виконавця постанову про нестягнення боргу за цими документами на період воєнного стану?

Про те, як роботодавцям утримувати із заробітку працівників борги за виконавчими документами, ми докладно розповідали у «Податки & бухоблік», 2021, № 75, с. 19. Але під час дії воєнного стану встановлено спеціальні правила стягнення боргів. Ці правила визначено Законом України «Про внесення зміни до розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 15.03.2022 № 2129-ІХ (далі — Закон № 2129), який набрав чинності з 26.03.2022.

Нагадаємо: тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації).

Тобто згідно з нормами Закону № 2129 усі виконавчі документи, крім тих, що стосуються стягнення аліментів, на період воєнного стану виконанню не підлягають. Утримання за ними мають здійснюватися після війни.

Але майте на увазі: якщо боржником є громадянин Російської Федерації, наведена вище норма не застосовується.

З доходів громадян країни-агресора утримання за виконавчими документами здійснюються, як і раніше

Докладно ці питання ми розглядали у статті «Виконавче провадження під час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 23. У ній же ми порушили питання про те, чи потрібно отримувати від виконавця окрему постанову про припинення відрахувань із зарплати працівника-боржника. Ми схилялися до того, що стягнення має припинятися за прямим приписом Закону № 2129 без будь-яких додаткових постанов виконавця.

Це фактично підтвердив Мін’юст у листі від 08.04.2022 № 28911/ПІ-Л-1198/20.4.1. Як зазначають фахівці цього відомства, винесення виконавцями постанов про припинення відрахувань Законом № 2129 не передбачено.

Отже, роботодавець припиняє здійснювати утримання із зарплати працівників з дня набрання чинності згаданим Законом без звернення до виконавця.

Зауважте: все сказане вище не стосується стягнення аліментів. Їх як утримували раніше, так і продовжуємо утримувати. Але якщо стягувачем є громадянин Російської Федерації, який проживає за кордоном, то вчинення виконавчих дій зупиняється до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних із державою-агресором.

Підсумуємо. Роботодавець повинен припинити здійснювати утримання (крім аліментів) із заробітку працівників* за виконавчими документами на підставі Закону № 2129 без будь-яких додаткових постанов з боку виконавця.

* За винятком осіб, які є громадянами Російської Федерації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі