Теми статей
Обрати теми

POS-термінал чи «віртуальний термінал»?

Казанова Марина, податковий експерт
З 01.01.2022 розширилось коло РРО/ПРРО-зобов’язаних (зокрема, за рахунок ФОП-єдиноподатників). А отже, і тих, хто має застосовувати платіжні термінали. І все частіше звучать питання: чи вирішує проблему наявність замість POS-терміналу так званого «віртуального терміналу». Пропонуємо розібратися з цим.

Насамперед зазначимо, що на час дії воєнного стану немає жодних послаблень чи звільнень від штрафів щодо застосування платіжних терміналів. Навпаки — посилено контроль за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства щодо забезпечення права покупця розрахуватися за допомогою електронного платіжного засобу*. Для цього є об’єктивні підстави. Адже в регіонах де ведуться бойові дії забезпечити банкомати готівкою досить складно. І у громадян фактично є гроші тільки на картці.

* Детальніше про це дивіться в статтях: «POS-термінал та військовий стан», «Податки&бухоблік», 2022, № 24; «ФОП vs воєнний стан: особливості роботи», «Податки&бухоблік», 2022, № 26.

Нас цікавить питання: чи можна фізичний (POS) термінал замінити так званим «віртуальним терміналом», який передбачає, що покупець повинен сам відсканувати QR-код на товарі чи на касі і далі або за допомогою спеціального застосунку або шляхом «ручного» введення реквізитів картки здійснити оплату.

Щоб відповісти на це питання поглянемо, що вимагають норми законодавства.

За діючими до 01.08.2022 нормами Закону № 2346** (п. 14.19 ст. 14) та Закону про захист прав споживачів*** (ст. 17) суб’єкти господарювання повинні забезпечити покупцеві/замовнику можливість розрахуватися за товари/роботи/послуги електронним платіжним засобом (ЕПЗ). Якщо для такого суб’єкта господарювання законодавством установлений обов’язок приймати ЕПЗ до оплати.

** Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 № 2346-III.

*** Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 № 1023-XII.

Зверніть увагу: мова йде про те, що потрібно забезпечити саме приймання ЕПЗ, а не просто забезпечити для покупця можливість розрахуватися безготівково.

А як має бути організовано таке приймання? Фактично відповідь дає постанова № 878****.

**** Постанова КМУ «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» від 29.09.2010 № 878.

З постанови № 878 прямо випливає, що для «приймання» від покупця ЕПЗ торговцю потрібен саме платіжний термінал: «Кількість платіжних терміналів повинна становити не менше ніж 50 відсотків кількості реєстраторів розрахункових операцій, а у разі наявності одного реєстратора розрахункових операцій суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечити приймання спеціальних платіжних засобів».

У свою чергу, платіжний термінал за нинішнім Законом № 2346 — це електронний пристрій, призначений для ініціювання переказу з рахунка, у тому числі видачі готівки, отримання довідкової інформації і друкування документа за операцією із застосуванням електронного платіжного засобу.

Тож ми бачимо, що «віртуальний термінал» проблему не вирішує. У торгівця немає ніякого спеціального електронного пристрою. У такому разі не відбувається прийому до оплати власне ЕПЗ (картки) покупця. Оплата приймається за допомогою платіжного застосунку. А законодавство вимагає дати можливість покупцеві/замовнику розрахуватися за допомогою ЕПЗ.

Таким чином,

«віртуальний термінал», що не передбачає прийом власне ЕПЗ покупця, не може замінити платіжний термінал.

Як буде після 01.08.2022? З цієї дати втратить чинність Закон № 2346 і запрацюють норми вже нового Закону про платіжні послуги*****. Також в новій редакції буде викладена ст. 17 Закону про захист прав споживачів. Хоча не виключено, що в умовах існуючої ситуації в країні ця дата буде і відтермінована.

***** Закон України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX.

Що важливо. В цих законодавчих нормах вже не йде мова про те, що суб’єкт господарювання має забезпечити можливість покупцю розрахуватися саме ЕПЗ. А говориться про те, що потрібно забезпечити покупцю можливість здійснити розрахунок у безготівковій формі. Так, Законом про платіжні послуги передбачено, що:

«торговці зобов’язані забезпечувати можливість здійснення безготівкових розрахунків за продані товари (надані послуги), у тому числі за допомогою електронних платіжних засобів та/або платіжних застосунків, та/або платіжних пристроїв».

Конструкція «та/або» фактично означає, що:

торговцю достатньо буде забезпечити тільки якийсь один з перерахованих способів безготівкових розрахунків для покупця. Тобто забезпечити йому можливість розрахуватися безпосередньо за допомогою картки/ЕПЗ, або за допомогою платіжного застосунку, або за допомогою платіжного пристрою (яким може бути, серед іншого, програмно-апаратне середовище мобільного телефона).

Виходить, з 01.08.2022 приміром, достатнім буде, якщо у продавця буде тільки спосіб розрахунку за допомогою «QR-каси» (коли покупцеві треба за допомогою смартфона відсканувати QR-код і потім через спеціальний застосунок зробити оплату). У такому разі продавець забезпечив покупцеві можливість розрахуватися у безготівковій формі — за допомогою платіжного застосунку. А те що покупця немає можливості так розрахуватися — це вже проблема покупця. Відповідальності за це не буде для суб’єкта господарювання.

Також скажемо декілька слів щодо того для кого з 01.08.2022 будуть обов’язковими платіжні термінали.

Закон про захист право споживачів у редакції від 01.08.2022, як і в нинішній редакції, знову ж таки містить відсилання до того, що обов’язок забезпечити можливість покупцю розрахуватися в безготівковій формі, діє:

«якщо відповідно до законодавства продавець (виконавець) зобов’язаний забезпечити таку можливість».

Закон про платіжні послуги, по суті, зобов’язує забезпечити таку можливість торговців. Конкретних вимог, які саме торговці обов’язково повинні забезпечити покупцеві можливість розраховуватися у безготівковій формі, — у Законі немає. Сказано тільки, що:

«терміни, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), визначаються Кабінетом Міністрів України».

Тобто можна розуміти, що хто конкретно і в які терміни повинен буде забезпечити після 01.08.2022 можливість покупцеві розраховуватися у безготівковій формі, буде відомо, коли буде прийнято відповідну постанову КМУ.

Висновки

  • Зараз немає послаблень чи звільнень від штрафів щодо застосування платіжних терміналів. Навпаки — посилено контроль щодо забезпечення права покупця розрахуватися за допомогою електронного платіжного засобу.
  • За діючими правилами суб’єкти господарювання для яких обов’язкові платіжні термінали, повинні мати такі платіжні термінали, які забезпечують приймання ЕПЗ (карток) без будь-яких додаткових умов для покупця (типу наявність у покупця смартфону).
  • Тож існуючі «віртуальні термінали», що не передбачають власне прийом ЕПЗ, підходять для тих суб’єктів господарювання, які не зобов’язані використовувати РРО/ПРРО або мають інші звільнення від платіжних терміналів згідно постанови № 878.
  • З 01.08.2022 достатньо буде забезпечити тільки якийсь один зі способів безготівкових розрахунків для покупця: (1) за допомогою картки/ЕПЗ, (2) або за допомогою платіжного застосунку, (3) або за допомогою платіжного пристрою. Тобто застосування «віртуальних терміналів» будуть забезпечувати виконання вимог Закону про платіжні послуги та Закону про захист прав споживачів. Втім ще слід буде дочекатися «подробиць» від КМУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі