Теми статей
Обрати теми

Розрахунки криптовалютою: чи можливі на «спецЄП» 2%?

Казанова Марина, податковий експерт
Питання. Займаємось наданням послуг комп’ютерного програмування. З 01.04.2022 перейшли на «спецЄП» 2 %. Розрахуватися за надані послуги з нами хочуть біткоїнами. Чи можливий такий спосіб розрахунків для платника «спецЄП» 2 %? Розбираємося!

Платники єдиного податку (ЄП) груп 1 — 3 можуть отримувати дохід за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Це відоме усім платникам ЄП правило прописано у п. 291.6 ПКУ.

Чи стосується це правило платників з особливої групи 3 зі ставкою 2 %? Так, повною мірою. Виключень з цього правила для платників «спецЄП» 2 % немає. Бо вони теж відносяться до групи 3 ЄП. На це звертають і податківці в категорії 108.01.01 БЗ, посилаючись на «загальну» ст. 291.6 ПКУ:

«платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу не мають права здійснювати розрахунки у негрошовій формі, у тому числі залік зустрічних однорідних вимог, бартерні операції, тощо».

Тож для того, щоб відповісти на питання: чи може платник «спецЄП» 2 % отримати оплату за послуги біткоїнами, нам потрібно з’ясувати, якою формою розрахунків є розрахунки біткоїнами.

Взагалі то згадки про біткоїни діюче законодавство не містить. За своєю суттю це віртуальна (крипто) валюта. На сьогодні в Україні прийнятий Закон про віртуальні активи*. Він ще не набув чинності**.

* Закон України «Про віртуальні активи» від 17.02.2022 № 2074-IX.

** Станеться це з дня, коли набере чинності закон про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами. Втім цей закон поки що на стадії законопроєкту (від 13.03.2022 № 7150).

Але в ньому вже законодавці визначилися з правовим статусом віртуальних активів (до яких можна віднести і віртуальну валюту). Так, Закон:

— по-перше, визначає віртуальні активи як нематеріальне благо (тобто розцінює їх як нематеріальні активи). А це говорить про те що віртуальні активи не можуть бути визнані грошовими коштами;

— по-друге, він чітко визначає, що віртуальні активи не є засобом платежу на території України та не можуть бути предметом обміну на майно (товари), роботи (послуги) (ч. 7 ст. 4 Закону про віртуальні активи). Тобто фактично встановлює заборону на розрахунки віртуальними активами на території України.

Зазначимо, що свого часу НБУ давав свою оцінку віртуальним валютам (у тому числі і біткоїнам) на предмет можливості їх визнання грошовими коштами (https://bank.gov.ua/ua/news/all/spilna-zayava-finansovih-regulyatoriv-schodo-statusu-kriptovalyut-v-ukrayini). І зокрема, зазначав, що:

— оскільки криптовалюта не існує у формі банкнот, монет, записів на рахунках у банках, вона не може бути визнана грошима у трактуванні українського законодавства;

— оскільки криптовалюта не має прив’язки до грошової одиниці жодної з держави, вона не може бути визнана валютою або законним платіжним засобом іноземної держави, та не є валютною цінністю в трактуванні валютного законодавства;

— оскільки криптовалюта не випускається банком і не є грошовим зобов’язанням певної особи, вона не може бути визнана електронними грошима.

Отже,

розрахунки критовалютою (біткоїнами) за діючим законодавством не можуть визнаватися грошовими.

Це негрошові розрахунки. А отже приймати оплату за товари/послуги критовалютою платнику ЄП груп 1 — 3 (у тому числі на «спецЄП» 2 %) заборонено!

Якщо єдиноподатник отримає оплату за свої послуги криптовалютою (біткоїнами), то це буде розцінюватися як бартерна операція (обмін товарів/послуг на нематеріальні активи) здійснювати яку платнику ЄП (у т.ч. «спецЄП») заборонено.

Які наслідки буде мати порушення форми розрахунків для платників на «спецЄП» 2%? Спеціальних правил щодо цього п. 9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ (визначає особливості «спецЄП» 2 %) не містить. А отже, орієнтуватися слід на загальні правила. «Порушника» позбавлять права працювати на спрощеній системі оподаткування (доведеться перейти на «загальну» систему оподаткування).

Якщо б мова йшла по «звичайний» ЄП (а не «спецЄП»), то також з доходу, отриманого із застосуванням негрошового способу розрахунків, довелося б сплатити ЄП за збільшеною ставкою (15 % — для ФОП; подвійний розмір ставки ЄП — для юросіб).

Але форма декларації з спецЄП не містить рядків, в яких би платник спецЄП розраховував суму ЄП за підвищеною ставкою***. А отже напрошується висновок про те, що як звичайний, так і «заборонений» дохід платник «спецЄП» оподатковує за звичайною ставкою (підвищена ставка не застосовується).

*** Докладніше про це читайте в статті «Правила заповнення декларації з спецЄП» («Податки & бухоблік», 2022, № 34).

Висновки

  • Отримувати в оплату за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) криптовалюту (у т.ч. Bitcoin) платник ЄП за ставкою 2 % не має права.
  • Це буде розцінюватися як бартерна операція (обмін товарів/послуг на нематеріальні активи). здійснювати яку платнику ЄП заборонено. Наслідком порушення стане позбавлення права працювати на спрощеній системі оподаткування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі