Теми статей
Обрати теми

ФОП vs воєнний стан: особливості роботи

Казанова Марина, податковий експерт
На час дії воєнного стану для підприємців передбачені певні податкові пільги. Але держава постійно щось змінює в правилах роботи бізнесу під час воєнного стану. Тож давайте в цій статі систематизуємо інформацію про те, які є на сьогодні особливості в діяльності ФОП — пов’язані з дією воєнного стану.

Одразу зазначимо: в цій статті ми не будемо говорити про тих ФОП, які на час дії воєнного стану перейшли на сплату спеціального єдиного податку (ЄП) за ставкою 2 %. В статті мова йде про особливості роботи під час воєнного стану тих ФОПів, які залишились на «звичайному» оподаткуванні. А ЄП 2 % присвячено окрему статтю цього номеру.

Єдиний податок

Група 1 та ЄП. Підприємці — платники ЄП групи 1 мають право НЕ сплачувати єдиний податок з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України (пункт 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Причому таке право мають абсолютно всі єдиноподатники групи 1 та групи 2.

Єдиний податок можна не сплачувати, навіть якщо ви ведете діяльність і отримуєте дохід.

Важливо! Якщо ви не будете сплачувати ЄП, то і ЄП-декларацію за цей період (!) не потрібно заповнювати. Бо вибір ФОП (сплачувати чи не сплачувати ЄП) буде визначатися за тим, чи покаже єдиноподатник нарахування ЄП в декларації чи ні. Оскільки для платника ЄП групи 1 встановлено річний звітний період, то фактично «вибір» підприємця (сплачувати чи не сплачувати податок) податкова побачить лише після подання ним річної декларації за 2022 рік.

Як заповнювати ЄП-декларацію за періоди за які ФОП не буде сплачувати єдиний податок? По діяльності на групі 1 ЄП заповнюється розділ II ЄП-декларації. Так от по авансових внесках є квартальна розбивка. Тож якщо не будемо сплачувати ЄП, то і суму авансових внесків з ЄП за відповідний місяць (місяці) при заповненні комірки відповідного кварталу не враховуємо.

А от дохід в нас зазначається загальним підсумком за звітний період. У загальному випадку — за рік. Помісячної розбивки немає. «Про що» тоді звільнення від заповнення декларації? Взагалі то проситься висновок, що якщо дохід можна не декларувати, то і обліковувати його не потрібно (у періоді з 01.04.2022 до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, якщо ФОП вирішить не сплачувати у цьому періоді ЄП). Тоді при заповненні підсумку за рік у ЄП-декларації ці доходи просто не будуть враховані.

Втім, вважаємо, обережний підхід — все ж таки облік доходів у своєму довільному регістрі продовжувати вести в звичайному порядку. Адже він важливий наприклад для контролю неперевищення з початку року гранично обсягу доходу для групи 1.

А поки прийде строк подавати декларацію (у загальному випадку то вже буде 2023 рік), податківці звісно прояснять ситуацію з її заповненням.

Щодо ЄП за березень 2022 року, то він має бути сплачений. Граничний строк його сплати був 21.03.2022. Він прийшовся на час дії воєнного стану. Якщо ви його ще не сплатили — то у вас є ще час здійснити таку оплату без штрафів. Зверніть увагу! Новим Законом № 2260 (прийнятий, але ще не підписаний і не набув чинності) змінено підходи щодо звільнення від відповідальності за порушення строків сплати податків/подання звітності під час воєнного стану. А також визначені граничні строки протягом яких треба відзвітувати та сплатити податки за «воєнні» періоди. «Відстрочень» і звільнення від штрафів «для всіх» вже не буде! Подробиці щодо цього дивіться в окремій статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номера.

А якщо ФОП, наприклад, вирішив сплачувати ЄП за періоди воєнного стану, але своєчасно не перерахував податок: чи буде відповідальність? Поки ФОП не подасть декларацію з ЄП (де покаже нарахування ЄП за відповідні періоди, а отже і «вибір» сплачувати податок) податківці притягнути ФОП до відповідальності не зможуть. А ось після цього, якщо податок не було сплачено в граничні строки (які саме ці строки дивіться в статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номера) можуть притягнути до відповідальності за несвоєчасну сплату податку.

Група 1 та ЄСВ «за себе». Підприємці — платники ЄП групи 1 мають право НЕ нараховувати і НЕ сплачувати ЄСВ «за себе» з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану (п. 919 разд. VIII Закону № 2464).

Причому таке право діє незалежно від того, здійснюєте ви свою діяльність (отримуєте доходи) чи ні.

Якщо ж є бажання продовжувати сплачувати ЄСВ, то це можна робити.

Знову ж таки зверніть увагу. Якщо ви прийняли рішення не сплачувати ЄСВ, то за місяці відповідного періоду розрахунок ЄСВ в складі декларацій заповнювати не потрібно.

Якщо ви не пільговик зі сплати ЄСВ «за себе» (не пенсіонер, не інвалід тощо), то за І квартал потрібно було сплатити 2860 грн. А якщо було прийнято рішення добровільно сплатити ЄСВ і за березень, то 4290 грн. Граничний строк сплати такого ЄСВ — 19.04.2022 р. Ні штрафів, ні пені за прострочення допоки триває воєнний, надзвичайний стан + 3 місяці за Законом № 2464 не буде (п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464). Тож головне сплати не пізніше 3 місяців після припинення дії воєнного, надзвичайного стану. Адмінштрафу також бути не повинно (категорія 201.09 БЗ).

Група 2 та ЄП, ЄСВ «за себе». Мають право НЕ сплачувати:

єдиний податок — з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України;

ЕСВ «за себе» — з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні + 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану.

Тобто діють ті ж самі правила і нюанси, що і для ФОП-ЄП групи 1 (див. вище).

Група 2 та ЄСВ за найманих працівників. Тут ніяких звільнень/пільг немає. Єдине — є право за власним рішенням НЕ сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних* під час мобілізації на військову службу до ЗСУ (п. 920 розд. VIII Закону № 2464). Звільнення діє під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 № 69/2022 (ср. ).

* Зверніть увагу, за працівників — добровольців тероборони, працівників, призваних на військову службу до початку мобілізації (до 24.02.2022), а також за тих працівників, хто поступив на військову службу за контрактом, ЄСВ сплачуємо на загальних підставах.

Якщо роботодавець-єдинник прийме рішення про несплату ЄСВ то рекомендуємо це рішення оформити відповідним наказом (розпорядженням).

За працівників не хвилюйтеся. Ці періоди увійдуть до їх страхового стажу. ЄСВ буде або сплачено за кошти держбюджету, або ж такі періоди будуть «закриті» за рахунок ЄСВ, сплаченого з грошового забезпечення військовослужбовця.

Але! Нараховані, але не сплачені суми ЄСВ з бази нарахування працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, що підлягають сплаті за рахунок державного бюджету, роботодавець-єдиноподатник все одно розраховує та відображає у звітності з ЄСВ. Тобто середній заробіток таких мобілізованих працівників, слід відображати в загальному порядку — зазначати й суму середньої зарплати, й суму нарахованого на неї ЄСВ. Більше деталей знайдете у статті «Працівник на військовій службі чи в теробороні: заповнюємо Д1 та 4ДФ», «Податки & бухоблік», 2022, № 27.

Ще один момент. Вимогу про сплату ЄСВ з мінзарплати за працівниками, призваними під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, не треба застосовувати до зарплати за останній календарний місяць (включно), у якому відбулася фактична їх демобілізація.

Важливий нюанс. Ні штрафів, ні пені за прострочення сплати ЄСВ допоки триває воєнний, надзвичайний стан + 3 місяці за Законом № 2464 не буде (п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464). Податківці говорять, що протягом цього часу не застосовується і адмніштраф за ст. 1651 КУпАП (категорія 201.09 ЗІР).

Щодо відповідальності за несвоєчасне подання об’єднаної звітності, то діють правила ПКУ. Які граничні строки для звітування встановлені під час воєнного стану дивіться в статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номера. А якщо подати звітність у вказаний термін унеможливлюють наслідки, пов’язані з безпосередньою участю ФОП у воєнних діях, то зробити це необхідно протягом одного місяця з дня закінчення дії цих наслідків (п. 69.3 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Група 1, 2 та імпорт без ПДВ. Для платників ЄП групи 1 та 2 тимчасово з 01.04.2022 на період дії воєнного стану діє звільнення від сплати «митного» ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту (п. 69.23 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Були намірі у законодавців скасувати цю пільгу. Але поки що вона працює.

Група 3 (3 %, 5 %) та ЄП. Особливостей щодо розрахунку та сплати ЄП на час воєнного стану немає. Тобто є дохід — є податок. Немає доходу — немає й податку. Строки подання звітності, сплати податку ті самі що і раніше.

Нюанси є у тому разі якщо у вас виникнуть труднощі зі своєчасним поданням ЄП-декларації, сплатою ЄП. Тут діють загальні правила про які детальніше дивіться в статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номера. А якщо подати звітність у вказаний термін унеможливлюють наслідки, пов’язані з безпосередньою участю ФОП у воєнних діях, то зробити це, необхідно протягом одного місяця з дня закінчення дії цих наслідків (п. 69.3 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Група 3 (3 %, 5 %) та ЄСВ «за себе». Можна не сплачувати — з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану (п. 919 розд. VIII Закону про ЄСВ). Навіть, якщо діяльність є.

Тобто діють ті ж самі правила і нюанси, що і для ФОП-ЄП групи 1, 2 (див. вище).

Група 3 (3 %, 5 %) ЄСВ «за найманих» працівників». Діють такі ж правила і нюанси, що і для ФОП-ЄП групи 2 (дивіться вище). Тобто ЄСВ за працівників сплачується / об’єднана звітність подається на загальних підставах. Лише є можливість не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ (п. 920 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Група 3 та імпорт без ПДВ. Для підприємців-єдиноподатників групи 3 зі ставкою ЄП 5 % з 01.04.2022 на період воєнного стану діє звільнення від сплати «митного» ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту (п. 69.23 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Загальна система оподаткування

Оподаткування доходу. Правила розрахунку об’єкта оподаткування і ставка ПДФО на час воєнного стану не змінювалися.

Як і раніше, протягом року сплачуються авансові внески з ПДФО (по ВЗ авансових внесків немає) — до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня) (п.п. 177.5.1 ПКУ). Втім штрафи за несвоєчасну сплату ПДФО-авансу навіть у мирний час відсутні (див. консультацію в розділі 104.13 БЗ).

Важливий момент. Допомогу армії — можна включати до витрат (п. 22 підрозд. 1 розд. XX ПКУ). «За результатами податкових (звітних) періодів за 2022 рік» у складі витрати ФОП-на загальній системі оподаткування можуть врахувати документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в тому числі грошові кошти, що добровільно перераховані (надані, передані):

— Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України;

— добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам;

— установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;

— та/або грошові кошти, перераховані на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для збору коштів.

Незважаючи на дивне формулювання («за результатами податкових (звітних) періодів за 2022 рік»), вважаємо такі витрати можна враховувати протягом року для цілей сплати тих же авансових внесків.

ЄСВ «за себе». Можна не сплачувати ЄСВ «за себе» (навіть якщо здійснюється діяльність і є дохід) з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) до припинення / скасування воєнного стану + протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану (п. 919 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Втім, якщо маєте бажання платити, можна платити ЄСВ і далі (22 % від чистого доходу).

Якщо ви не сплачуєте ЄСВ, то за місяці відповідного періоду розрахунок ЄСВ в складі декларацій заповнювати не потрібно (п. 919 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Сплатити ЄСВ за I квартал (за січень та лютий) потрібно було (якщо ви не пільговик зі сплати ЄСВ «за себе») не пізніше 19.04.2022 р. Ні штрафів, ні пені за прострочення допоки триває воєнний, надзвичайний стан + 3 місяці за Законом № 2464 не буде (п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464). Тож головне сплати не пізніше 3 місяців після припинення дії воєнного, надзвичайного стану. Адмінштрафу також бути не повинно (категорія 201.09 БЗ).

ЄСВ «за працівників». Жодних звільнень не передбачено. В тому числі немає і «пільги» щодо мобілізованих працівників (немає можливості не сплачувати ЄСВ за працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ).

Важливий нюанс. Ні штрафів, ні пені за прострочення сплати ЄСВ допоки триває воєнний, надзвичайний стан + 3 місяці за Законом № 2464 не буде (п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464). Адмінштрафу також бути не повинно (категорія 201.09 БЗ).

Щодо відповідальності за несвоєчасне подання об’єднаної звітності, то тут діють податкові правила з ПКУ. Які граничні строки для звітування встановлені під час воєнного стану дивіться в статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номера. А якщо подати звітність у вказаний термін унеможливлюють наслідки, пов’язані з безпосередньою участю ФОП у воєнних діях, то зробити це необхідно протягом одного місяця з дня закінчення дії цих наслідків (п. 69.3 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Звільнення від сплати окремих податків

Також ПКУ встановлено ряд звільнень від сплати податків (якщо об’єкти оподаткування знаходились у зоні активних бойових дій/були у зоні окупації). Зокрема:

1. Плати за землю (п. 69.14 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). З 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде припинено/скасовано воєнний стан не нараховують та не сплачують плату за землю за земельні ділянки:

1) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та які перебувають у власності або користуванні, у т. ч. на умовах оренди фізичних або юридичних осіб. Перелік таких територій затверджує Кабмін.

Зверніть увагу: наразі наказом Мінреінтеграції від 25.04.2022 № 75 (в цей наказ постійно вносяться зміни) затверджено Перелік громад, що розташовані в районах проведення бойових дій або які є тимчасово окупованими. Але цей перелік незастосовний до цієї норми. КМУ має затвердити окремий перелік «з територіями» під норми ПКУ.

2) визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Нагадаємо, що якщо право власності, постійного користування або оренди земельної ділянки оформлене саме на ФОП, то податківці вимагають подання декларації. Тож у такому разі після офіційного оприлюднення переліку КМУ платникам плати за землю за відповідні ділянки слід, за можливості, подати уточнюючі декларації. У таких деклараціях необхідно податкові зобов’язання, які були задекларовані до сплати у раніше поданих податкових деклараціях: — за січень та лютий 2022 року залишити незмінними; — починаючи з березня 2022 року анулювати — зазначити у розмірі «0».

2. Земельного мінімального податкового зобов’язання (п. 69.15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). За 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується загальне МПЗ за земельні ділянки, що розташовані на територіях бойових дій, або на тимчасово окупованих територіях за переліком КМУ. Знову ж таки перелік має затвердити КМУ.

3. Екологічного податку (п. 69.16 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) — протягом усього 2022 року не нараховують та не сплачують екологічний податок за наступні об’єкти оподаткування):

(1) за стаціонарні джерела забруднення, розміщені на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації

(2) місця утворення та тимчасового зберігання радіоактивних відходів на вищезазначений територіях

Знову ж таки поки що перелік відповідних територій КМУ не затверджений.

4. Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (передбачене п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

— за об’єкти житлової нерухомості (в тому числі їх частки), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ проти України. Звільнення дається за 2021 та 2022 податкові роки;

— за об’єкти нежитлової нерухомості, в тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ. Звільнення дається за період з 01.03.2022 по 31 грудня року, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан.

Знову таки, перелік відповідних територій визначає КМУ. Він же має затвердити Порядок визнання об’єктів житлової нерухомості такими, що непридатні для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ.

Резюмуємо.

ЄП/ЄСВ

ФОП-єдиний податок

ФОП на загальній системі

Група 1

Група 2

Група 3

3 % + ПДВ

5 % без ПДВ

Єдиний податок /ПДФО (для загально-

системника)

Має право не сплачувати ЄП з 01.04.2022 до закінчення військового стану*.

За січень — березень 2022 ЄП має бути сплачений

Без особливостей. Сплата в загальному порядку*

Без особливостей (ПДФО 18 % від чистого доходу + ВЗ 1,5 % від чистого доходу)*

3 % від суми доходу + ПДВ

5 % від суми доходу

ЄСВ «за себе»

Має право не сплачувати з 01.03.2022 до кінця військового стану + протягом 12 місяців після закінчення військового стану

Якщо ЄСВ не сплачується — то ці періоди не зараховуються до страхового стажу

ЄСВ за найманих працівників (крім призваних на військову службу)

Х

Без особливостей. Сплачується в загальному порядку.

Як і в загальному порядку подається об’єднана звітність*

ЄСВ за працівників, призваних під час мобілізації на військову службу ЗСУ

Х

Мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ

«Пільги» не має. Сплата ЄСВ в загальному порядку*

* Особливі умови / звільнення у мобілізованих ФОП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі