Теми статей
Обрати теми

Алкоголь/тютюн на спрощенці? Так

Клец Віталіна, податковий експерт
До цього часу спрощенка була закрита для тих, хто має справу з алкоголем (за деякими виключеннями) та тютюном. Тож для них і обирати було ні з чого. У плані системи оподаткування. Загальна система і крапка. Але часи змінюються.

Ви вже, напевно, знаєте про старт з 1 квітня 2022 року особливої групи єдиного податку (ЄП) 3 зі ставкою 2 % (див. статтю «СпецЄП» цього номеру, а також тематичний номер «Податки & бухоблік», 2022, № 34).

Законодавець постійно її вдосконалює. Зокрема, одним із оновлень, передбачених Законом № 2173 (набув чинності 16.04.2022), дозволив у цій особливій групі займатися роздрібною торгівлею підакцизними товарами.

Було

Стало (з 16.04.2022)

9.3. Платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, без урахування обмежень, встановлених пунктом 291.5 статті 291 цього Кодексу, не можуть бути:

1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють:

виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та роздрібної торгівлі підакцизними товарами);

Додамо деталей щодо цієї приємної зміни.

1) Термін набуття чинності відповідними змінами — 16.04.2022 (дата опублікування Закону № 2173).

2) Дозвіл займатися роздрібною торгівлею підакцизними товарами стосується лише єдинників особливої групи 3 ЄП зі ставкою 2%.

При цьому дозвіл працює як для ФОП, так і для юросіб.

Щодо груп 1, 2 та класичної групи 3 зі ставками ЄП 3 % та 5 % продовжує діяти заборона на продаж підакцизних товарів, за виключенням «роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин)» (п.п. 3 п. 291.5.1 ПКУ).

3) Перед тим як розпочати відповідну діяльність на ЄП, подбайте щоб вона попала до Реєстру платників ЄП. Зокрема через зазначення її в Заяві про обрання спрощеної системи оподаткування.

Нагадаємо, що роздрібна торгівля «сидить» у розділі 47 КВЕД. Та згідно пояснень до нього передбачає продаж товарів для особистого споживання або домашнього користування переважно населенню.

У свою чергу оптова торгівля передбачає продаж товарів роздрібним торговцям, підприємствам й організаціям або іншим оптовикам. Цього робити із підакцизними товарами на ЄП не можна.

4) Можливість займатися роздрібною торгівлею підакцизними товарами в особливій групі 3 ЄП зі ставкою 2 % жодним чином не скасовує необхідність виконання «неподаткових» вимог законодавства.

Зокрема щодо ліцензування. Втім на період дії воєнного стану тут маємо суттєві спрощення. Про що зможете дізнатися із статті «Ліцензії і документи дозвільного характеру під час воєнного стану», «Податки & бухоблік», 2022, № 25.

5) Перехід на ЄП не звільнить торгівця підакцизними товарами від необхідності застосування РРО/ПРРО. Причому пам’ятаємо, що «воєнна» амністія від санкцій за порушення вимог Закону про РРО, не стосується санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розд. II Закону про РРО).

Зверніть увагу, що при торгівлі підакцизними товарами немає можливості замість РРО/ПРРО обмежитися застосуванням зареєстрованих у податківців КОРО з РК. Бо постанова № 1336 на таких торгівців не поширюється (п. 21 постанови № 1336).

6) Цікавий момент стосовно товарного обліка у ФОП, який ведеться згідно п. 12 ст. 3 Закону про РРО (згідно Порядку № 496). Загалом ФОП-єдиноподатники, які не зареєстровані платниками ПДВ, такий товарний облік не ведуть. Виключення — продавці технічно складних побутових товарів, лікарських засобів, медвиробів, «ювелірки». Такі ФОП, навіть якщо вони єдинники без ПДВ, товарний облік мають вести.

Так от, про підакцизні товари в п. 12 ст. 3 Закону про РРО не сказано нічого. Ну звісно, бо ними спрощенцям ніколи не дозволяли торгувати. Але факт залишається фактом: ФОП-продавці підакцизних товарів не зобов’язані будуть вести товарний облік, якщо вони не зареєстровані платниками ПДВ (та не здійснюють одночасно реалізацію перелічених вище «ризикованих» товарів). Втім, якщо до переходу у групу 3 на ставку 2 % вони були зареєстровані як платники ПДВ, то тут вже є питання. За логікою вони тимчасово не є платниками ПДВ, але їх ПДВ-реєстрація не є анульованою, вона є призупиненою (п. 9.5 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Відповідно податківці можуть заявити, що товарний облік вони мають вести.

Висновки

  • З 16.04.2022 спрощенці на спецЄП мають право торгувати у роздріб підакцизними товарами (зокрема, алкоголем і тютюном).
  • Для звийчайних спрщенців як і раніше працює заборона (окрім деяких найменувань)
  • Якщо спецЄПшник не був платником ПДВ, то він не зобов’язаний вести товарний облік
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі