Теми статей
Обрати теми

Якщо ФОП мобілізований

Казанова Марина, податковий експерт
ФОП мобілізований. Як в такому випадку бути зі сплатою податків та поданням звітності? Чи подбала держава про те, щоб у мобілізованих ФОП було менше з цим проблем? Давайте, розбиратися.

Перш за все зауважимо, що держреєстрація ФОП на час мобілізації не припиняється (ч.3 ст. 39 Закону № 2232). Тобто закривати ФОП, якщо ви плануєте потім (після демобілізації) продовжувати діяльність, не потрібно. Після повернення ФОП сам вирішить: продовжувати йому вести бізнес чи закриватися (закриття відбувається за звичайною процедурою).

А що з податками та звітністю?

Єдиний податок. На сьогодні в Перехідних положеннях ПКУ є норма, яка безпосередньо стосується мобілізованих підприємців (п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). В ній сказано, що незалежно від наявності чи відсутності найманих працівників у ФОП, він на весь період військової служби звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ЄП.

Але для того, щоб таке «звільнення» працювало потрібно протягом 10 днів після демобілізації (або якщо так сталося — 10 днів після закінчення лікування (реабілітації)) подати до податкового органу заяву в довільній формі та копію військового квитка або іншого документа, виданого відповідним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу.

ПДФО, ВЗ «за себе» (ФОП на загальній системі). Тут діють аналогічні правила, що й для ФОП на ЄП. Незалежно від наявності чи відсутності найманих працівників у ФОП, він на весь період військової служби звільняється від нарахування, сплати ПДФО і подання податкової звітності з ПДФО. Розуміємо це так, що звільнення стосується і військового збору (ВЗ).

Таким чином, у період мобілізації ФОП на загальній системі може не сплачувати ПДФО, ВЗ «за себе». Також він звільняється від подання декларації з ПДФО. Для підтвердження звільнення треба протягом 10 днів після демобілізації (лікування) подати податківцям заяву та копію військового квитка (див. вище).

Отже,

На час призову ФОПів звільнено від нарахування і сплати ПДФО, ВЗ та ЄП, а також від подання звітності, незалежно від того, чи мають найманих працівників.

ЄСВ «за себе». Питання звільнення від сплати ЄСВ мобілізованих ФОП регулює п. 92 розд. VIII Закону про ЄСВ. У ньому зазначено таке: на весь строк служби замобілізацією ФОП звільняється від усіх обов’язків, установлених ч. 2 ст. 6 Закону № 2464, якщо він не є роботодавцем. Тобто мобілізований ФОП не нараховує ЄСВ «за себе», не сплачує його, не подає звіти.

Перелік підтвердних документів, що їх слід подати, та строки подання зазначено в п.п. 92 розд. VIII Закону № 2464 (вони тіж самі, що і для ЄП, ПДФО, ВЗ — див. вище).

Якщо ФОП є роботодавцем, то по ЄСВ «за себе» можна скористатися можливостю не сплачувати його за періоди з 01.03.2022 до припинення/скасування воєнного, надзвичайного стану + 12 місяців (п.п. 919 розд. VIII Закону № 2464).

Інші податки (наприклад, ПДВ). На жаль, у ПКУ з приводу ПДВ та інших податків нічого не зазначено стосовно звільнення від їх сплати на період мобілізації ФОП.

Є норма в Законі № 2232, в якій сказано, що якщо ФОП у період мобілізації не здійснює діяльність, то йому не нараховують податки та внески.

Але, враховуючи, що в ПКУ відповідних «звільнень» не передбачено, ймовірніше, що ця норма ФОП нічого не дасть. Цю думку підтверджують і податківці. Так, вони зазначають, що ФОП — платника ПДВ не звільнено від обов’язку нарахування, сплати ПДВ та подання звітності з ПДВ. При цьому додають, що ФОП — платник ПДВ, мобілізований до Збройних сил України, за звітні періоди, в яких відсутні операції з постачання або придбання товарів/ послуг та відсутні інші показники, які підлягають декларуванню, не зобов’язаний подавати податкову звітність з ПДВ. Тобто фактично тут буде спрацьовувати «загальний» п. 49.2 ПКУ, в якому зазначено, що подавати декларацію треба тільки за періоди, в яких виникають об’єкти оподаткування, або в разі наявності показників, що підлягають декларуванню.

Якщо ж показники для декларування є, то можна скористатися «воєнними» послабленнями щодо строків виконання податкових обов’язків, детально про які читайте у статті «Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія» цього номеру.

Якщо у мобілізованого ФОП є наймані працівники. В такому разі:

1) він має право розірвати трудові договори з працівниками з власної ініціативи на підставі п. 10 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Але на цій підставі не можуть бути звільнені «захищені» працівники, названі в ст. 184 КЗпП (зокрема, мобілізовані працівники).

За загальним правилом ст. 47 КЗпП роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Але! У разі призову роботодавця — фізичної особи на військову службу такий ФОП повинен виконати такі обов’язки протягом місяця після звільнення з військової служби без застосування санкцій та штрафів (абз. 2 ст. 47 КЗпП);

2) також є можливість призупинити дію трудового договору з працівниками (детальніше про це у статті «Трудовий договір в умовах воєнного часу: укладення, призупинення, припинення…», «Податки & бухоблік», 2022, № 21). Але тут грядуть зміни (див. законопроект від 05.04.2022 № 7251).

Якщо мобілізований ФОП планує продовжувати виплачувати зарплату (та або інші доходи) працівникам. У цьому випадку ФОП на час своєї служби може уповноважити іншу особу виплачувати таким працівникам зарплату, утримувати з таких виплат ПДФО/ВЗ, нараховувати ЄСВ.

Але така особа не повинна сплачувати ПДФО/ВЗ і ЄСВ. Цей обов’язок залишається за самим ФОПом. За такими виплатами йому фактично надається розстрочка (без штрафів і пені) на 180 календарних днів починаючи з дати демобілізації. Проте відомості про такі суми ПДФО/ВЗ і ЄСВ він повинен зазначити набагато раніше — у тій заяві, що подається разом з військовим квитком (див. вище).

Звітність про нарахований уповноваженою особою ПДФО/ВЗ/ЄСВ протягом строку військової служби подається демобілізованою фізичною особою — підприємцем у порядку та строки, встановлені ПКУ, без нарахування штрафних і фінансових санкцій.

Висновки

  • На час призову ФОПів звільнено від нарахування і сплати ПДФО, ВЗ та ЄП, а також від подання звітності, незалежно від того, чи мають найманих працівників.
  • Є звільнення і щодо ЄСВ «за себе».
  • Якщо мобілізований ФОП планує продовжувати виплачувати зарплату працівникам, то слід уповноважити іншу особу виплачувати таким працівникам зарплату, утримувати з таких виплат ПДФО/ВЗ, нараховувати ЄСВ. Втім сплачувати ПДФО/ВЗ/ЄСВ та звітувати по них буде сам ФОП лише після демобілізації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі