Теми статей
Обрати теми

Працевлаштовуємо внутрішньо переміщених осіб

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Як можна прийняти внутрішньо переміщених осіб на роботу, якщо у них немає трудової книжки або в ній немає запису про звільнення? Які є пільги для роботодавців, що працевлаштували внутрішньо переміщених осіб? Про це читайте у нашій статті.

Насамперед нагадаємо, що під внутрішньо переміщеною особою (далі — ВПО) розуміють особу, яка після оголошення в Україні воєнного стану перемістилася з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії*, та отримала довідку ВПО відповідно до Порядку № 509**. Давайте розберемося, як правильно працевлаштувати таку особу.

* Перелік таких адміністративно-територіальних одиниць затверджений розпорядженням КМУ від 06.03.2022 № 204-р. **

** Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затверджений постановою КМУ від 01.10.2014 № 509.

Основне місце роботи чи сумісництво

Про визначення місця роботи основним або за сумісництвом працівник повідомляє роботодавця у заяві про прийняття на роботу. Причому КЗпП не зобов’язує роботодавця перевіряти, чи звільнився працівник з попереднього основного місця роботи (див. лист Мінсоцполітики від 25.05.2015 № 198/06/186-15).

Також у законодавстві про працю немає норм про відповідальність роботодавця, який на підставі заяви працівника прийняв його за основним місцем роботи, якщо той уже має інше основне місце роботи (див. лист Мінекономіки від 22.10.2021 № 4706-01/51196-09).

Разом з тим багато роботодавців все-таки схильні перевіряти інформацію про зайнятість працівника на момент працевлаштування. Тим більше, що ст. 24 КЗпП дозволяє їм при прийнятті на роботу вимагати від працівника надати трудову книжку (за її наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб.

Працівник надав трудову книжку? Ознайомтеся з її даними.

Якщо у трудовій книжці є інформація про звільнення з попереднього місця роботи, приймайте таку особу на основне місце роботи

Звісно, якщо працівник у заяві про прийняття на роботу також визначив місце роботи у цього роботодавця як основне. Все-таки тут останнє слово за працівником.

А якщо є лише запис про прийняття на роботу? Можливо, працівника було звільнено, але він не вимагав внести до його паперової трудової книжки інформацію про звільнення. Нагадаємо: з 10.06.2021* облік трудової діяльності ведеться в електронній формі, тому паперові трудові книжки не є обов’язковими. Записи про прийняття на роботу / звільнення з роботи до паперової трудової книжки роботодавець вносить лише на вимогу працівника.

* Дата набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-ІХ.

Уточніть цей момент у вашого переселенця. Попросіть його надати копію наказу (розпорядження) про звільнення (ст. 47 КЗпП). Якщо працівник відмовляється або говорить, що копію наказу знищено, не отримано, втрачено, пояснюємо, чим основне місце роботи відрізняється від сумісництва, та орієнтуємося на його заяву про прийняття на роботу.

Тепер про ситуацію, коли трудової книжки нема. Частиною 2 ст. 24 КЗпП передбачено, що замість трудової книжки працівник може надати новому роботодавцю відомості про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Як отримати цей документ, ми докладно розповіли у статті «Відомості про трудову діяльність: вже на порталі ПФУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 23. Щоправда, щоб інформація про звільнення «засвітилася» у реєстрі застрахованих осіб, попередній роботодавець повинен був подати Д5 Об’єднаної звітності за той період, у якому працівника було звільнено.

Якщо інформації про звільнення немає ані у трудовій книжці працівника, ані у відомостях про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб, дивимося на заяву працівника та приймаємо його на роботу залежно від того, як він визначив нове місце роботи: як основне або як сумісництво.

Пояснюємо працівнику, що це його зона відповідальності, і доки він не звільнений за основним місцем роботи, його працевлаштування можливе лише за сумісництвом. Про це йдеться у роз’ясненні фахівців Південно-Східного міжрегіонального управління Мін’юсту від 04.05.2022 (див. за посиланням: psjust.gov.ua/post_news/).

Трудовий договір при цьому може бути як строковим, так і безстроковим.

Важливо!

Прийняти працівника за сумісництвом можна як на неповний робочий час, так і на повний

Це підтвердили фахівці Держпраці у консультації від 03.05.2022, розміщеній на офіційному сайті smu.dsp.gov.ua (див. розділ: Головна/Діяльність/Рекомендації для роботодавців та працівників на період воєнного стану).

Трудова книжка

Якщо переселенець, якого ви приймаєте на основне місце роботи, не має на руках оригіналу трудової книжки у зв’язку з відсутністю доступу до неї, то він може звернутися з вимогою оформити її дублікат. Такий висновок випливає із положень ст. 48 КЗпП.

У цьому випадку керуємося п. 5.6 Інструкції № 58*.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 № 58.

Дублікат видають за новим місцем роботи на підставі заяви працівника. Причому, на наш погляд, жодних додаткових документів, які б підтверджували, що працівник не може отримати свою трудову книжку у зв’язку з бойовими діями чи окупацією населеного пункту де знаходився його попередній роботодавець, вимагати не потрібно. Достатньо, щоб ця територія згадувалася у розпорядженні КМУ від 06.03.2022 № 204-р.

У разі відновлення доступу до трудової книжки записи з дубліката про періоди роботи на прохання працівника (див. ст. 48 КЗпП) переносять до оригіналу. А на дублікаті роблять запис «Дублікат анульовано», який засвідчують печаткою роботодавця за останнім місцем роботи (за її наявності). Дублікат трудової книжки, як і її оригінал, повертають працівнику на руки.

Зверніть увагу: якщо працівник заяву про видачу дубліката трудової книжки не подавав, роботодавець з власної ініціативи цього не робить. Нагадаємо: з 10.06.2021 облік трудової діяльності працівників здійснюється в електронній формі.

Допомога на працевлаштування

Роботодавці (крім бюджетників), які працевлаштували ВПО, мають право на компенсацію від держави витрат на оплату праці таких осіб відповідно до Порядку № 331*.

* Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 № 331.

Компенсацію надають за кожну працевлаштовану ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору/контракту (у тому числі за сумісництвом) або за гіг-контрактом. Але для отримання компенсації повинні дотримуватися такі умови:

1) роботодавець перебуває на обліку як платник ЄСВ;

2) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не нижче розміру мінімальної заробітної плати;

3) роботодавцем подано податкову звітність за IV квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік.

Не забудьте, що статус ВПО повинен бути підтверджений відповідною довідкою.

Особа з числа ВПО може бути працевлаштована на умовах, визначених Порядком № 331, лише один раз.

Розмір компенсації — 6500 грн за місяць перебування особи у трудових відносинах із роботодавцем.

Максимальна тривалість надання компенсації — 2 місяці з дня працевлаштування ВПО

Компенсацію надають на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Подати документи на компенсацію можна не раніше, ніж через 5 календарних днів після працевлаштування ВПО.

Докладно про отримання такої компенсації ми писали у статті «Хочеш 6500 за працевлаштування внутрішньо переміщеного?» // «Податки & бухоблік», 2022 № 22. Тут же розповімо про відображення отриманої компенсації на працевлаштування ВПО в обліку підприємства.

Зазначена компенсація є не чим іншим, як цільовим фінансуванням. Відображення цієї операції в обліку залежить від порядку надходження цільових сум: до здійснення витрат (тобто нарахування заробітної плати працівнику) або після.

Підприємство спочатку отримує кошти цільового фінансування. Відповідно до п. 17 НП(С)БО 15 «Дохід» у такому разі дохід визнається у тих звітних періодах, у яких були зазнані витрати, пов’язані з виконанням умов фінансування.

Підприємство спочатку здійснило витрати. У цій ситуації слід одразу визнати дебіторську заборгованість з одночасним визнанням доходу (п. 19 НП(С)БО 15 «Дохід»). Але пам’ятайте: цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане.

Щодо витрат, пов’язаних з цільовим фінансуванням, то вони відображаються у звичайному порядку відповідно до норм НП(С)БО 16 «Витрати».

Приклад. Підприємство прийняло на роботу ВПО на посаду бухгалтера у квітні 2022 року. Заробітна плата працівника за квітень становила 9000 грн. Підприємство подало заяву про виплату компенсації за працевлаштування ВПО.

Кошти в сумі 6500 грн за перший місяць роботи ВПО надійшли:

1) у травні 2022 року;

2) у квітні 2022 року.

Як зазначені операції відобразити в обліку підприємства, див. у таблиці нижче.

Таблиця. Відображення компенсації за працевлаштування ВПО

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума

Дт

Кт

1. Компенсація надійшла після здійснення витрат

1

Нараховано працівнику заробітну плату за квітень*

92

661

9000

2

Нараховано ЄСВ на зарплату працівника за квітень

92

651

1980

3

Подано заяву на відшкодування витрат, відображено заборгованість бюджету

377

48

6500

4

Показано доход у сумі цільового фінансування

48

718

6500

5

Отримано компенсацію за працевлаштування ВПО

311

377

6500

2. Компенсація надійшла до здійснення витрат

1

Отримано цільове фінансування

311

48

6500

2

Нараховано працівнику заробітну плату за квітень*

92

661

9000

3

Нараховано ЄСВ на зарплату працівника за квітень

92

651

1980

4

Відображено дохід від цільового фінансування

48

718

6500

* Заробітну плату ВПО оподатковуємо у загальному порядку. Для спрощення прикладу проводки з утримання ПДФО та ВЗ з нарахованої заробітної плати не наводимо.

Таким чином, у працевлаштуванні ВПО немає жодних складнощів. Більше того, можна навіть отримати певні «плюшки» від держави.

Висновки

  • Поки працівника не звільнено за основним місцем роботи, його працевлаштування здійснюється за сумісництвом.
  • Робота внутрішньо переміщених осіб за сумісництвом може здійснюватися на умовах повного робочого дня.
  • Роботодавець має право на компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.
  • Подати документи на компенсацію можна не раніше, ніж через 5 календарних днів після працевлаштування внутрішньо переміщеної особи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі