Теми статей
Обрати теми

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: форму затверджено

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Наказ Мінекономіки від 26.10.2022 № 4179*

* www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=507341a1-0670-4ea4-8946-026fedd94d49&title=NakazMinekonomikiVid26-10-2022-4179-proZatverdzhenniaPrimirnoiFormiTrudovogoDogovoruZNefiksovanimRobochimChasom

Висновок документа

Мінекономіки затвердило примірну форму трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Трішки історії. Можливість укласти трудовий договір з нефіксованим робочим часом з’явилася відносно недавно, а саме з 10.08.2022. Саме з цієї дати набрали чинності зміни, що були внесені до КЗпП та пов’язані з запровадженням нової форми трудового договору.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом — це особливий вид трудового договору. У випадку його укладання обов’язок працівника виконувати роботу виникає виключно у разі її надання роботодавцем. При цьому роботодавець не гарантує, що така робота буде надаватися постійно.

Форма. Трудовий договір з нефіксованим робочим часом укладають у письмовій формі. Така вимога прописана в п. 62 ч. 1 ст. 24 КЗпП.

Примірну форму цього договору законодавець зобов’язав затвердити Мінекономіки, що відомство й зробило. 31.10.2022 міністерство розмістило на своєму сайті наказ, що коментується, про затвердження примірної форми трудового договору з нефіксованим робочим часом. З цієї ж дати він набрав чинності та може використовуватися роботодавцями.

Увага! Затверджена Мінекономіки примірна форма трудового договору з нефіксованим робочим часом є не обов’язковою, а рекомендованою.

Тож роботодавці можуть використовувати свою (розроблену з урахуванням конкретних умов праці) форму трудового договору з нефіксованим робочим часом. Проте така форма повинна містити умови, які є обов’язковими відповідно до ст. 211 КЗпП, а саме:

— спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи;

— спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність розпочати роботу або про відмову від її виконання у випадках, передбачених ч. 8 ст. 211 КЗпП;

— інтервали, під час яких від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні);

— розмір оплати праці за залучення до роботи поза межами базових днів або годин;

— додаткові підстави для припинення трудового договору з нефіксованим робочим часом (за необхідності).

Крім того, у період дії воєнного стану працівник та роботодавець мають право за згодою визначати форму трудового договору — усна чи письмова. Це прямо зазначено в ч. 1 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Тож якщо сторони домовилися, то до закінчення війни форма трудового договору може бути усною незалежно від вимог КЗпП. І тільки після припинення/скасування воєнного стану доведеться виконати вимоги КЗпП та укласти письмовий договір з нефіксованим робочим часом.

У разі погодження усної форми трудового договору на період війни, Мінекономіки у роз’ясненні від 16.08.2022 рекомендує фіксувати письмово обов’язкові умови, передбачені ст. 211 КЗпП (див. вище). На наш погляд, в такому випадку зазначені умови можуть бути прописані у наказі про прийняття на роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Детально про особливості цієї нової форми трудового договору читайте в статті «Робота за викликом, або Трудовий договір з нефіксованим робочим часом» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59. Наш коментар до роз’яснення Мінекономіки «Нефіксований час очима Мінекономіки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 65.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі