Теми статей
Обрати теми

Воєнні пільги з ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Війна внесла корективи і в оподаткування. Воєнні норми з’явилися щодо багатьох податків/зборів. Не став винятком і ПДВ — тут також на час воєнного стану введено певні правила. Зберемо воєнні ПДВ-особливості в таблиці.

Воєнні ПДВ-особливості

ПДВ-норма

Примітка

Воєнна ПДВ-пільга

(п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)

На період воєнного стану (ВС) повністю звільняються від ПДВ операції з імпорту та постачанню на митній території України:

— спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, шоломів, бронежилетів тощо), призначених для потреб ЗСУ, правоохоронних органів та інших силових структур, включаючи підрозділи тероборони; ниток і тканин (матеріалів) для виготовлення бронежилетів та шоломів;

— зареєстрованих лікарських засобів і медвиробів лікарням для надання меддопомоги постраждалим фізособам (які зазнали поранення, контузії, іншого ушкодження здоров’я);

— лікарських засобів та медвиробів без держреєстрації та дозвільних документів на ввезення для надання меддопомоги постраждалим фізособам (які зазнали поранення, контузії, іншого ушкодження здоров’я) в обсягах, визначених розпорядженням КМУ від 27.05.2015 № 544-р;

— товарів оборонного призначення (згідно з п. 29 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про оборонні закупівлі» від 17.07.2020 № 808-IX), зокрема:

— ударних капсулів, детонаторів, освітлювальних і сигнальних ракет;

— апаратури для комунікації та прослуховування;

— броньованих автомобілів (пасажирських і вантажних);

— бойової зброї, безпілотників, парашутів;

— біноклів, приладів нічного бачення, тепловізорів тощо;

— прокату плоского з інших легованих сталей завширшки 600 мм і більше; скла безпечного, включаючи скло зміцнене (загартоване) або багатошарове; оптичних приладів для слідкування; апаратури для комунікації та прослуховування; радіостанцій ультракороткохвильового і короткохвильового діапазону військового призначення, розвідувально-сигнальної апаратури, їх частин та приладдя; безпілотних літальних апаратів без озброєння та їх частин; броньованих автомобілів — на всіх етапах руху до кінцевого одержувача за умови, що їх кінцевим одержувачем відповідно до сертифікату кінцевого споживача або згідно з умовами договору визначені правоохоронні органи, Міноборони, ЗСУ та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб’єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону або що забезпечують оборону України.

Таким чином, ввезення і постачання перелічених товарів під час ВС охоплені пільгою з ПДВ

Знищене війною майно — звільняється від компенсуючих ПЗ

(п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)

Не вважаються використаними в неоподатковуваній/негосподарській діяльності товари, знищені (втрачені) в результаті дії обставин непереборної сили в період воєнного стану.

Тому при списанні таких товарів (придбаних з ПДВ) компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ нараховувати не треба.

Причому «широке» визначення товари п.п. 14.1.244 ПКУ) охоплює всі матеріальні та нематеріальні активи, тобто не лише ТМЦ, але також ОЗ, НМА і МНМА. При цьому неважливо, коли таке майно було придбане — до введення ВС або протягом дії ВС — у будь-якому разі компенсуючі ПЗ не нараховуються (див. роз’яснення і БЗ 101.15). Для фіксації факту знищення необхідно провести інвентаризацію і мати підтвердну первинку: акти на списання, а також документи компетентних органів — акт (довідку) органів МВС (поліції) /органів ДСНС (пожежників) про знищення майна (БЗ 101.15).

Щоправда, врахуйте, що суми збереженого податкового кредиту (ПК) за такими знищеними товарами не можна заявляти до бюджетного відшкодування. А такий ПК може враховуватися тільки як перехідний мінус (до повного погашення) і зменшувати поточні ПЗ з ПДВ (п.п. 69.29 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Допомога для оборони країни (армії, закладам охорони здоров’я) — звільняється від компенсуючих ПЗ і мінбазних ПЗ (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)

У період ВС:

не вважаються використаними в неоподатковуваній/негосподарській діяльності товари, передані в державну або комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для забезпечення оборони України, а також

не вважається постачанням безоплатна (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передача будь-яких товарів / надання будь-яких послуг:

ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, ДСНС, силам цивільного захисту, Управлінню держохорони, Держслужбі спецзв’язку, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до закону України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, які утримуються за рахунок коштів держбюджету, ДСНС*, а також

закладам охорони здоров’я державної та комунальної власності, структурним підрозділам з питань охорона здоров’я.

Тому при такій передачі товарів / наданні послуг ні мінбазні ПЗ (за п. 188.1 ПКУ), ні компенсуючі ПЗ (за п. 198.5 ПКУ) не нараховуються. Податкові накладні на такі передачі складати не треба, в декларації з ПДВ такі операції не відображаються

* Крім випадків, коли такі операції оподатковуються за ставкою ПДВ 0 % (п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ, постанова КМУ від 02.03.2022 № 178, детальніше див. «Ставка ПДВ при ремонті транспорту ЗСУ: 20 чи 0 %?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 79).

Благодійна допомога — у 2022 році не спричинить ПДВ-реєстрацію

(п.п. 69.12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Благодійна допомога протягом воєнного стану (як і до ВС) звільняється від ПДВ за «благодійним» п.п. 197.1.15 ПКУ. Проте операції з надання благодійної допомоги, здійснені у 2022 році громадськими об’єднаннями і благодійними організаціями, не враховуються ними при підрахунку 1-мільйонного порога для цілей обов’язкової ПДВ-реєстрації за п. 181.1 ПКУ. Тому здійснення благодійних пільгових операцій у 2022 році не призведе до необхідності реєстрації платником ПДВ

Знижені ставки ПДВ (0 % і 7 %) для пального

На час воєнного стану:

— проте не довше ніж до 1 липня 2023 року для операцій з ввезення і постачання на митній території України пального (бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизеля, палива моторного альтернативного з кодами УКТ ЗЕД з п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ), а також нафти і нафтопродуктів з кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 і 2709 00 90 00 — установлена знижена 7 % ставка ПДВ. Проте при цьому такі платники, що здійснюють операції з пальним (навіть експортери), не можуть декларувати бюджетне відшкодування (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);

для пального для заправлення (дозаправлення) транспорту у воєнних цілях, зокрема транспорту ЗСУ, військових частин, СБУ, Нацгвардії, Служби зовнішньої розвідки, МВС, Держприкордонслужби, ДСНС та інших одержувачів для оборони країни та захисту населення — установлена нульова ставка ПДВ (п.п. 195.1.2 ПКУ, постанова КМУ від 02.03.2022 № 178)

Імпорт у єдиноподатників

(звільнявся від ПДВ у період з 01.04 до 01.07)

У період з 01.04.2022 і до 01.07.2022 (тобто в II кварталі) звільнялися від ПДВ операції з імпорту будь-яких товарів єдиноподатниками (ФОП і юрособами), які не зареєстровані платниками ПДВ (проте під оподаткування підпадало ввезення товарів з російської федерації, Республіки Білорусь і з окупованих територій). Звільнення передбачав п.п. 69.23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, який з 1 липня був виключений Законом України від 21.06.2022 № 2325-IX. Детальніше про це див. «Ввізні пільги скасовано: автівки фізосіб, єдиноподатники та мито для усіх» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49 (ср. )

спецЄП 2 % — без ПДВ (п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ)

Платники спецЄП на ставці 2 % звільнені від нарахування і сплати ПДВ з операцій з постачання товарів/послуг на території України. Оскільки на час перебування в спецЄПшниках на ставці 2 % реєстрація особи платником ПДВ призупиняється (не анулюється, а «заморожується», див. питання 1 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Тож у спецЄПшників не виникає ПДВ-прав та обов’язків, установлених розд. V і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, зокрема з нарахування ПЗ і формування ПК. Тому спецЄПшники ПДВ не нараховують, податкові накладні не складають і ПДВ-звітність теж не подають. Причому і вхідні податкові накладні при покупках теж не отримують (оскільки постачальники — платники ПДВ при продажах спецЄПшникам зважаючи на заморожування їх ПДВ-реєстрації складають податкові накладні як на неплатників, БЗ 101.16).

Щоправда, з 1 липня спецЄПшники повинні сплачувати імпортний ПДВ при імпорті (оскільки після Закону України від 21.06.2022 № 2325-IX, що підкоригував п.п. 9.5, звільнення для ввезення вже не діє).

Ще врахуйте, що за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними з ПДВ до переходу в спецЄПшники і використаними (поставленими, реалізованими) в період спецЄП 2 %, суму вхідного ПДВ треба компенсувати. Для цього після виходу зі спецЄП не пізніше за останній день періоду відновлення ПДВ-реєстрації за такими «використаними» активами треба нарахувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Утім, за необоротними активами компенсуючі ПЗ слід нарахувати, тільки якщо вони були повністю використані (тобто продані/реалізовані) в період перебування на спецЄП. А ось за тими об’єктами, які використовувалися для ведення діяльності під час перебування на спецЄП 2 % і продовжують використовуватися платником після виходу зі спецЄП 2%, компенсуючі ПЗ нараховувати не треба (БЗ 101.06)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі