Теми статей
Обрати теми

Допомога лікарням через благодійну організацію

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство безоплатно передає товари благодійній організації, а та передає ці товари медичному закладу типу «Охматдит». Якими є наслідки таких операцій для податкового обліку підприємства? Якими були б наслідки, якщо товари підприємство передавало б лікарні напряму?

Розглянемо наслідки для податкового обліку підприємства окремо для обох ситуацій: (1) допомога лікарні через благодійну організацію; (2) допомога лікарні напряму.

Податок на прибуток

Допомога напряму лікарні. Лікарні типу «Охматдит» належать до закладів охорони здоров’я державної форми власності. Тобто така лікарня є бюджетною установою, а такі установи з погляду податкового законодавства вважаються неприбутковими (п.п. 133.4.6 ПКУ). Тож, на перший погляд, при безоплатній передачі товарів такій лікарні включаються норми п.п. 140.5.9 ПКУ. Однак

у зв’язку із воєнним станом норма п.п. 140.5.9 ПКУ не застосовується до платників податку на прибуток, які безоплатно передають товари, зокрема, державним лікарням

Це правило встановлено п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але тут важливо, аби товари, які ви передаєте лікарні, були в переліку, про який згадується у вищезазначеній нормі. Зазвичай лікарням безоплатно передають лікарські засоби, медичні вироби, засоби особистої гігієни і продукти харчування. Якщо ви передаєте саме такі товари — проблем у вас не буде. Можете бути певні, що під час воєнного стану коригування, прописані у п.п. 140.5.9 ПКУ, при подарунках «Охматдиту» вам робити не потрібно.

А якщо передаються якісь інші товари? Наприклад, генератори для електроживлення в умовах відсутності централізованого електропостачання. Згідно з п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ якщо товари прямо не згадуються в цій нормі, коригування можна не робити, якщо товари є в спеціальному переліку. А такого переліку досі немає. Податківці нещодавно самі визнали це і заявили, що до появи такого переліку при безоплатній передачі інших товарів коригування будуть (див. БЗ 102.12).

І як би прикро це не звучало, але формально все за буквою закону. АТОшний перелік, затверджений постановою КМУ від 26.10.2016 № 758, — не підходить. Нового переліку немає. Тому будь-які товари, крім тих, про які прямо згадує п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, — під загрозою коригувань.

Допомога через благодійну організацію. Благодійна організація також належить до неприбуткових організацій (п.п. 133.4.6 ПКУ). Але, на відміну від допомоги лікарні напряму, при безоплатній передачі товарів такій благодійній організації послаблення, прописане у п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, не застосовується. Про це прямо говорять податківці у БЗ 102.12. На їхню думку, п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не працює для більшості неприбуткових організацій.

Фіскали вважають, що ця норма — тільки для бюджетників. Докладніше про це читайте «Подарунок ЗСУ через благодійний фонд: чи є право на всю суму витрат?» // «Податки & бухоблік», № 51, 2022. По суті, це наш коментар до вищезазначеної консультації податківців.

Тож якщо ваше підприємство рахує різниці, визначені розд. ІІІ ПКУ (високодохідник або малодохідник-доброволець), йому доведеться збільшувати бухфінрезультат за правилами п.п. 140.5.9 ПКУ. Нагадаємо: фінрезультат збільшується на суму, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку підприємства за минулий рік. Якщо ж вартість переданих благодійній організації товарів менше ніж ці 4%, фінансовий результат не збільшується.

ПДВ

Безоплатна передача товарів у загальному випадку є їх постачанням (див. п.п. 14.1.191 ПКУ). Тому в ПДВ-обліку при безоплатній передачі постає питання з донарахуванням ПДВ за правилом мінбази (п. 188.1 ПКУ). Однак тут, як і в податковоприбутковому обліку, ситуація відрізняється залежно від того, як ви допомагаєте лікарні — напряму чи через благодійну організацію.

Допомога напряму лікарні. Оскільки лікарні типу «Охматдит» є державною лікарнею, на неї поширюється дія спецправила, прописаного у п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. А саме: операції з безоплатної передачі товарів державним закладам охорони здоров’я під час воєнного стану не вважаються постачанням. Причому, на відміну від податку на прибуток, у ПДВ-обліку не важливо, які саме товари ви передаєте лікарні. Тут можна без мінбазних наслідків передавати фактично будь-які товари.

Отже, якщо ви напряму передаєте товари лікарні, вам не потрібно складати мінбазну ПН і донараховувати ПДВ на суму не нижче ціни придбання. Під час воєнного стану такі операції не є постачанням.

Допомога через благодійну організацію. Благодійна організація не утримується за рахунок коштів держбюджету. Тому під спецнорму п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ благодійну організацію ніяк не підженеш. Втім, тут є інша спецнорма. Згідно з п.п. 197.1.15 ПКУ

безоплатна передача товарів благодійній організації звільняється від ПДВ

Причому ця пільга діє незалежно від воєнного стану. Тож на такі безоплатні передачі потрібно складати пільговану ПН з позначкою «Без ПДВ». Залежно від того, чи є така організація платником ПДВ, це буде ПН або на неплатника, або на конкретну особу, зареєстровану платником ПДВ. До того ж треба нараховувати компенсуючі ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ та розподільчі компенсуючі ПЗ згідно зі ст. 199 ПКУ. Докладніше читайте у статті «ПДВ при благодійництві» // «Податки & бухоблік», № 30, 2022.

Єдиний податок

Операції з безоплатної передачі товарів проходять повз єдиноподатковий облік дарувальника. Доходом для єдиноподатника є тільки безоплатно отримані товари (п. 292.3 ПКУ). А от витрати єдиноподатковий облік не враховує.

Тому не важливо, кому ви передаєте товари — напряму лікарні чи через благодійну організацію. На доходах єдиноподатника це ніяк не відобразиться. Єдине — слідкуйте, аби у ваших операціях не було ознак бартеру. Адже для єдиноподатників це заборонено (п. 291.6 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі