Теми статей
Обрати теми

Трудова квота та норматив працевлаштування осіб з інвалідністю: що залишається, а з чим прощаємося

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Законодавець реформує все, до чого дотягуються його руки. Закони, що вносять зміни в закони, так і сиплються, як з рогу достатку. Тільки встигай вивчати! ☺ Під роздачу потрапили трудова квота та норматив працевлаштування осіб з інвалідністю. Що змінилося? Гортаємо закони.

Трудова квота

Законодавець скасував трудову квоту. Відповідні зміни були внесені Законом України від 21.09.2022 № 2622-IX до КЗпП (виключено ст. 196) та Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (виключено ч. 2 та 3 у ст. 14).

Також скасовано штраф за необґрунтовану відмову у працевлаштуванні квотним категоріям громадян у разі невиконання квоти.

Нагадаємо, що трудова квота встановлювалася роботодавцям з чисельністю працівників від 8 осіб, для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Скасовуючі норми набрали чинності з 29.10.2022. Докладно про те, як воно було раніше, див. у статті «Трудова квота: виконуємо та інформуємо» // «Податки & бухоблік», 2021, № 7.

Інвалідний норматив

На відміну від трудової квоти, норматив працевлаштування осіб з інвалідністю не скасували. Як і раніше, роботодавці зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, надавати Державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю (ст. 18 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 № 875-XII, далі — Закон № 875).

Не змінився й розмір нормативу. Для підприємств та ФОП він складає 4 % від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік. Якщо працює від 8 до 25 осіб, норматив встановлюється у кількості одного робочого місця.

А що ж змінилося? Законом України від 18.10.2022 № 2682-IX були внесені зміни до Закону № 875, які набрали чинності з 07.11.2022.

Скасували обов’язок звітувати Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю

Також прибрали згадки про необхідність реєстрації у цьому Фонді.

Тобто роботодавець, як і раніше, самостійно розраховує кількість місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. За потреби працевлаштовує таких осіб на виконання нормативу, якщо вони звернулися за працевлаштуванням безпосередньо до нього чи через центр зайнятості. Розслаблятися не варто! Якщо розумієте, що можуть бути проблеми з виконанням нормативу, звертайтеся до центру занятості — подавайте форму № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та зазначайте в додатку до неї, що ви бажаєте працевлаштувати саме особу з інвалідністю. Про форму читайте в статті «Шукаємо працівників за новою формою № 3-ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47.

Звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю відмінили — це добре. Але як же тоді Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю дізнається, чи виконано норматив? За допомогою інформації, отриманої від Пенсійного фонду. Саме Пенсійний фонд надаватиме Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю інформацію:

1) про створення роботодавцями робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;

2) необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу.

Зауважимо, що сьогодні в Податковому розрахунку роботодавці зазначають інформацію про:

— середньооблікову кількість штатних працівників у відповідному місяці звітного періоду (рядок 101 заголовної частини Розрахунку);

— середньооблікову кількість штатних працівників з інвалідністю (рядок 102 заголовної частини Розрахунку).

Тож розрахувати норматив на підставі цих даних не важко. Інша річ, що роботодавці часто помиляються при заповненні зазначених вище рядків Податкового розрахунку. Проте виправити такі помилки наразі неможливо. Це не передбачено Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Звісно, можна спробувати направити до органу Пенсійного фонду відповідне звернення, в якому зазначати відомості, які слід відкоригувати. Зробити це можна за допомогою особистого кабінету на порталі Пенсійного фонду. Проте чи зможуть пенсійники в ручному режимі на підставі такого звернення провести коригування?

Ще один момент, який стосується обов’язку Пенсійного фонду надати Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю інформацію про:

— створення роботодавцями робочих місць для осіб з інвалідністю;

— зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Про зайнятість (повна/неповна, основне місце роботи чи сумісництво) пенсійники можуть проінформувати Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю. А ось інформацією про створені робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю Пенсійний фонд не володіє. Адже робоче місце для працевлаштування особи з інвалідністю може бути створене роботодавцем, проте залишатися незайнятим, оскільки підходящої кандидатури центр зайнятості не направив.

Тож такі відомості, скоріш за все, будуть виявлятися вже в ході перевірки роботодавця.

Порядок контролю за виконанням нормативу та перевірки роботодавців щодо його виконання, у тому числі шляхом зарахування нормативу, визначить КМУ. Здійснюватиме такі перевірки Держпраці

Якщо роботодавець норматив не виконав, Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю до 10 березня року, що йде за звітним, в автоматизованому режимі надішле йому розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з таким невиконанням.

Розрахунок надсилається у формі електронного документа через електронний кабінет роботодавця на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Форму та порядок повинні визначити спільно Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю та Пенсійний фонд.

Висновки

  • Скасували квоту для працевлаштування категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.
  • Роботодавці, як і раніше, розраховують норматив працевлаштування осіб з інвалідністю. Проте обов’язок звітувати про зайнятість і працевлаштування таких осіб скасовано.
  • Відомості, необхідні для розрахунку нормативу та контролю за його виконанням відповідним роботодавцем, Фонду соцзабезпечення осіб з інвалідністю передаватиме Пенсійний фонд.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі