Теми статей
Обрати теми

Перейшли на спецЄП. Які строки подання декларації з ПДВ за останній період

Казанова Марина, податковий експерт
Для платників ПДВ, які перейшли на спецЄП, актуальним є питання: в який строк можна подати декларацію з ПДВ за останній перед переходом на спецЄП звітний період? Чи можна буде це зробити в строк 60 днів після повернення зі спецЄП? Чи всі платники спецЄП можуть скористатися цим строком? Розбираємося.

Останній період з ПДВ. Спочатку хочемо звернути увагу на такий момент. Набуття статусу платника спецЄП цілком можливе і посеред місяця, оскільки зараз відповідно до норм ПКУ суб’єкт господарювання вважається платником спецЄП з наступного робочого дня після подання заяви (п. 9.8 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Тому якщо у вас перехід на спецЄП відбувся посеред місяця, то фактично потрібно буде подати декларацію з ПДВ і за частину місяця, в якому перейшли на спецЄП. Наприклад, перейшли на спецЄП з 03.11.2022. У такому разі потрібно буде подати не тільки декларацію з ПДВ за жовтень 2022 року, а й декларацію з ПДВ за листопад 2022 року (за період з 01.11.2022 по дату переходу на ЄП). Хоча декларацію за листопад, у принципі, можна не подавати, якщо відсутні показники для декларування та виконуються вимоги п. 49.21 ПКУ (про що детальніше у статті «Призупинили діяльність на час війни: чи подавати звітність?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 29).

Але в будь-якому разі в цьому випадку граничний строк подання декларацій з ПДВ і за жовтень, і за листопад вже припадає на період перебування на спецЄП. В які ж строки ми маємо подати ці ПДВ-декларації?

Не можна подати декларацію. Тут варто зазначити, що на час перебування на спецЄП реєстрація платника ПДВ призупиняється. Платник спецЄП втрачає всі свої права та обов’язки як платника ПДВ (п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Причому не тільки за період перебування на спецЄП, а взагалі на весь цей період він позбавляється прав і обов’язків як платника ПДВ. Тобто

перебуваючи на спецЄП, такий платник не має права подавати декларації з ПДВ, у тому числі і за періоди до переходу на спецЄП

Є ще один момент. Подати декларацію за відповідний місяць до спливу цього місяця теж неможливо (тобто, наприклад, декларацію з ПДВ за листопад ну ніяких не вийде подати в листопаді).

А значить, оскільки немає фізичної можливості подавати декларацію з ПДВ під час перебування на спецЄП, логічно, що

звітувати за період до переходу на спецЄП ми вже повинні після повернення зі спецЄП — коли до нас повернуться права й обов’язки платника ПДВ

Тут може виникнути питання: а чи не можна провести паралель із ситуацією анулювання ПДВ-реєстрації? Адже при анулюванні ПДВ-реєстрації декларація подається теж у загальні строки і фактично на дату подання декларації статус ПДВ-втрачено. Тобто, по суті, вона вже подається неплатником ПДВ, але ж декларація подається і приймається? Не треба ототожнювати цей випадок з нашою ситуацією. Адже відповідно до п. 7 розд. I Порядку № 21* декларація з ПДВ може подаватися виключно зареєстрованими платниками ПДВ. А анулювання ПДВ-реєстрації прямо названо як виняток із цього правила.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

Оскільки ми під цей виняток не потрапляємо (при переході на спецЄП реєстрація платника не анулюється), але й права зареєстрованого платника ПДВ на цей час втрачаємо, то знову доходимо висновку, що перебуваючи на спецЄП, платник не має права подавати декларації з ПДВ. Він повинен це робити вже після повернення зі спецЄП.

До речі, на практиці, при спробі подати декларації з ПДВ за періоди до переходу на спецЄП у деяких платників вони приймалися, у деяких ні. Якщо прийнялися — це добре. Повторно подавати їх не потрібно.

Строк подання. Коли ж тоді саме після повернення зі спецЄП ми маємо подати декларацію за період до переходу? На вустах строк у 60 календарних днів після повернення зі спецЄП. Але чи буде він працювати в нашому випадку?

Зазначимо, що тут фактично будуть працювати ті ж правила, що й для податкових накладних (див. статтю «Перейшли на спецЄП: які строки реєстрації податкових накладних за останній ПДВ-період?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86).

Тобто:

1. Якщо ви перейшли на спецЄП до 27.05.2022 (до дати набрання чинності Законом № 2260*) — то тут все зрозуміло. Для вас буде спрацьовувати норма «60 календарних днів» з абз. 5 п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України…» від 12.05.2022 № 2260-IX.

2. Якщо перейшли на спецЄП вже після 26.05.2022. Податківці останнім часом кажуть, що у всіх цих випадках почали діяти загальні правила, як і для всіх інших платників (а не спецЄПешна норма «60 днів»). Про це йдеться в категорії 101.16 БЗ. Але якщо на момент переходу на спецЄП граничні строки подання декларації ще не сплили,

вимагати від платника спецЄП подання цих декларацій у загальні строки немає підстав

Подання цих декларацій має вже відбуватися після повернення зі спецЄП. Коли саме після?

Формально під норму «про 60 днів» з абз. 5 п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ в цьому випадку платник не потрапляє.

Але:

(1) за відсутності інших норм, які б регулювали строки подання декларації з ПДВ у цьому випадку;

(2) враховуючі фізичну неможливість подання декларацій з ПДВ під час перебування на спецЄП,

логічно застосовувати і в цьому випадку норму про «60 днів» після повернення зі спецЄП

Наші аргументи на випадок можливих претензій податківців щодо цього строку див. у статті «Перейшли на спецЄП: які строки реєстрації податкових накладних за останній ПДВ-період?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі