Теми статей
Обрати теми

Відпустку солдатам підприємства надають після звільнення зі служби

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 01.09.2022 № 4712-06/62843-07

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

У період увільнення від виконання трудових обов’язків у зв’язку з проходженням військової служби недоцільно надавати працівнику невикористані щорічні відпустки або додаткові відпустки на дітей, зароблені до початку служби.

Скористатися своїм правом на зазначені відпустки працівник може після демобілізації

У листі, що коментується, роз’яснюється порядок надання відпусток працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту.

На період військової служби таким працівникам надаються гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП. Зокрема, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зі служби за ними зберігається місце роботи та посада.

Таким чином, як абсолютно справедливо зауважує Мінекономіки, між працівником, який призваний (прийнятий) на військову службу, та роботодавцем зберігаються трудові відносини, але працівник увільняється на період проходження військової служби від виконання посадових обов’язків. Тобто, фактично, він не працює.

У зв’язку з цим Мінекономіки вважає недоцільним надання такому працівнику невикористаної ним щорічної відпустки або відпустки на дітей. Дні відпустки, зароблені до початку військової служби, можуть бути використані працівником після звільнення зі служби.

Такий самий висновок можна зробити щодо відпусток, зароблених у період військової служби. Нагадаємо: період військової служби не зараховується до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку, лише починаючи з 19.07.2022* (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР і п. 2 ч. 1 ст. 82 КЗпП). А ось до цієї дати солдати підприємства заробляли дні такої відпустки (див. консультацію Держпраці). Ці зароблені дні також можна використати після того, як працівник розпочне виконання посадових обов’язків у свого роботодавця.

* Дата набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-ІХ.

Зауважимо: бажання окремих роботодавців направити захисників України, які перебувають з ними у трудових відносинах, до оплачуваних відпусток найчастіше пов’язане зі скасуванням з 19.07.2022 обов’язку виплачувати цим працівникам середній заробіток. Так роботодавці хотіли фінансово підтримати своїх співробітників, призваних (прийнятих) на військову службу. Однак, як випливає з листа, що коментується, це не найкращий варіант. Про те, яким чином можна продовжувати здійснювати виплати, див. у статті «Добровільні виплати солдатам підприємства: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі