Теми статей
Обрати теми

Зміни у виправленні помилок в лікарняних

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Спільний наказ МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС від 15.09.2022 № 1667/250/384од

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Визначено на період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування спеціальний порядок виправлення помилок в лікарняних листах, що видані на бланках чи роздруковані на аркуші паперу

Лікарняні на паперових бланках можуть видаватися у певних випадках до 01.01.2023. Це передбачено наказом МОЗ від 25.03.2022 № 522. Крім того, листок непрацездатності може бути роздрукований на білому аркуші паперу, якщо заклад охорони здоров’я не має бланків листків непрацездатності, а також не має можливості їх отримати (див. статтю «Лікарняні під час війни: збірка новацій» // «Податки & бухоблік», 2022, № 38).

Трапляється, що при заповненні таких лікарняних листів лікарі допускають помилки/описки. На жаль, внаслідок проведення бойових дій не завжди можливо звернутися до того ж закладу охорони здоров’я, який раніше видав паперовий лікарняний, для того, щоб виправити допущену в ньому помилку.

МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС врахували цю ситуацію та внесли відповідні зміни наказом, що коментується, до Інструкції № 532*, яка регламентує порядок заповнення листка непрацездатності. А ще поширили ці зміни на лікарняні листи, що роздруковані на аркушах паперу.

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, ФСС НВВ від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

Розповідаємо, що у результаті отримали.

Інструкцію № 532 доповнили новими пп. 13 — 15. Діятимуть вони у період воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування та стосуватимуться виправлення помилок у раніше виданому бланку листка непрацездатності.

Так, якщо пацієнт з поважних причин не має можливості звернутися до закладу охорони здоров’я, лікарем якого було раніше видано бланк листка непрацездатності, то для виправлення помилок, допущених у такому лікарняному, він може звернутися особисто до закладу охорони здоров’я за місцем проживання (або за місцем отримання медичної та/або реабілітаційної допомоги).

Поважними причинами, які дозволяють таке звернення, є розташування закладу охорони здоров’я, яким видано лікарняний, в районі проведення воєнних (бойових) дій, або перебування в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), чи припинення діяльності внаслідок обставин непереборної сили.

У разі такого звернення рішення про виправлення допущених помилок приймає лікарсько-консультативна комісія (далі — ЛКК), а за її відсутності — керівник такого закладу охорони здоров’я.

Помилки на бланку виправляє голова ЛКК закладу охорони здоров’я, а за її відсутності — керівник закладу охорони здоров’я.

Виправлення помилки можливе лише в таких графах листка непрацездатності:

— «прізвище, ім’я, по батькові непрацездатного» — за умови внесення змін не більше ніж на 35 % літер кожного слова;

— «місце роботи: назва підприємства, установи, організації»;

— «причина непрацездатності» — за наявності первинної облікової медичної документації.

Зміни запрацюють з дня опублікування наказу, що коментується. Наразі наказ не опублікований.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі