Теми статей
Обрати теми

Сплата ЄП ФОПами груп 1 та 2: «за законами воєнного стану»

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Хто не знає, були такі «цікаві» роз’яснення від хмельницьких податківців — щодо сплати ЄП ФОПами груп 1 та 2 під час воєнного стану. Саме були. Бо зараз замість них світиться «Помилка 404. Вибачте, такої сторінки не існує.» Що ж сталося?

Сталося те, що місцеві податківці та органи влади останнім часом досить активно стали «обробляти» платників ЄП груп 1 та 2. Мовляв, якщо ви продовжуєте/відновили підприємницьку діяльність, то і ЄП маєте вже обов’язково сплачувати.

Зокрема, у цьому відзначилися хмельницькі податківці.

Ми на це вже давали свої коментарі див., зокрема, статтю: «ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69. Та наводили аргументи на користь того, що така позиція є хибною (останній раз ми про це говорили у статті «Воєнна можливість несплати ЄП та ЄСВ для ФОП: ситуація на зараз» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84).

Аж тут новина! За ФОП «вписалася», хто би міг таке собі уявити, ДПСУ. Мова про її лист від 07.11.2022 № 695/2/99-00-24-01-03-02. Із порушниками спокою жорстко розібралися:

«Щодо викладених фактів стосовно публікації (оприлюднення) посадовими особами Головного управління ДПС у Хмельницькій області (далі — ГУ ДПС у Хмельницькій області) недостовірної інформації на вебпорталі ДПС листом від 13.10.2022 № 12335/7/99-00-24-01-03-07 зобов’язала ГУ ДПС у Хмельницькій області вжити заходів у частині розміщення інформації відповідно до вимог чинного законодавства.

Згідно з листом ГУ ДПС у Хмельницькій області від 17.10.2022 № 4411/8/22-01-24-02 недостовірну інформацію щодо порядку сплати єдиного податку платниками першої та другої груп, яка була розміщена на вебпорталі ГУ ДПС у Хмельницькій області, видалено».

Тож із усією цією історією, хочеться сподіватися, «всьо». І, як ми вже багато разів повторювали,

немає залежності від того, чи здійснюється підприємницька діяльність. ФОП на ЄП груп 1 та 2 самі вирішують, чи сплачувати їм ЄП з 01.04.2022 (тобто починаючи зі сплати за квітень) до кінця воєнного, надзвичайного стану

А для тих, кого місцеві податківці лякали автоматичними нарахуваннями ЄП в ІС «Податковий Блок», у своєму листі ДПСУ спеціально прописала, «що ФОП — платник єдиного податку (першої або другої групи платника єдиного податку), який скористався наданим Кодексом правом не сплачувати єдиний податок у період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, не несе встановлену Кодексом відповідальність за несплату єдиного податку у цей період».

Це наче і так зрозуміло. Але зайвим не буде.

До речі, не залишається сумнівів, що воєнний стан буде в черговий раз продовжено на 3 місяці. Тож ФОП на ЄП груп 1 та 2 ще 3 місяці (листопад, грудень — 2022, січень-2023) будуть на власний розсуд вирішувати, сплачувати їм ЄП за ці місяці чи ні.

Нарешті пам’ятаємо: ті ФОП, які для себе прийняли рішення не сплачувати ЄП груп 1 та 2, при заповненні ЄП-декларації не повинні ставити по собі відповідні нарахування ЄП. Каже про це і ДПСУ у своєму листі: «ФОП — платники єдиного податку першої і другої груп, які не сплачували єдиний податок під час воєнного стану відповідно до абзацу першого підпункту 9.1 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, в податковій декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов’язку щодо подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі