Теми статей
Обрати теми

Податкову накладну вирішили не розблоковувати: чи буде штраф

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Нам зупинили реєстрацію податкової накладної (ПН). Ми подали документи на розблокування, проте в реєстрації цієї ПН відмовили. Оскаржувати в адміністративному чи судовому порядку ми не збираємося, позаяк сума ПДВ невелика. Чи буде штраф за нереєстрацію такої ПН?

Штрафи за нереєстрацію — загальні правила

За порушення строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН ПКУ передбачає два види штрафів — за пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ.

Перший з них (за п. 1201.1 ПКУ) — за несвоєчасну реєстрацію ПН вам точно не загрожує. Позаяк фіскали його застосовують («за допомогою» програмного забезпечення) тільки після реєстрації ПН/РК у ЄРПН з порушенням граничного строку, визначеного ст. 201 ПКУ, виходячи з днів прострочення. Тому коли ПН так і не розблокували, цей штраф взагалі незастосовний.

Реальну небезпеку у вашій ситуації становлять штрафи за п. 1201.2 ПКУ

За його вимогами, якщо податківці виявлять нереєстрацію ПН/РК з сумою ПДВ (крім компенсуючих ПН/РК та ПН на мінбазу), то штраф за відсутність реєстрації ПН накладається у два етапи:

1) спочатку застосовують штраф у розмірі перших 50 % від суми ПДВ, зазначеної в ПН/РК, — за сам факт відсутності реєстрації ПН/РК. Цей штраф накладають за результатами перевірки. Тобто податківці повинні направити акт перевірки з виявленим порушенням. До такого акта можна подати заперечення (протягом 10 робочих днів після його отримання). І лише потім (після спливу 15 робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику акта перевірки), фіскали мають право направити податкове повідомлення-рішення (ППР). Після отримання ППР (якщо вирішили його не оскаржувати) штраф сплачується напряму до бюджету.

Якщо отримали ППР і протягом 10 календарних днів, наступних за днем його отримання, зареєстрували ПН/РК, що потрапили під штраф, то додатковий штраф за прострочення з п. 1201.1 ПКУ (залежно від кількості днів прострочення) платнику не загрожує. Про це прямо сказано в п. 1201.2 ПКУ;

2) другий штраф у розмірі 50 % суми ПДВ накладається, якщо спливли 10 календарних днів, наступних за днем отримання ППР на перший штраф (перші 50 %), а ПН/РК так і не зареєстрували. Цей штраф теж сплачують, коли отримаємо ППР, безпосередньо з поточного рахунку (повз ПДВ-рахунок).

У результаті вся сума ПДВ за незареєстрованою ПН може потрапити як штраф до бюджету (див. БЗ 101.27).

Але ж у ситуації, що розглядається, ПН заблокована. Чи застосують штраф за нереєстрацію такої ПН?

Штрафи за нереєстрацію — ПН заблокована

У п. 1201.2 (як, власне, і в п. 1201.1) ПКУ є пряме застереження, що в разі зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК. Тобто ані перший (за несвоєчасну реєстрацію), ані другий (за відсутність реєстрації) штраф не може застосовуватися в період зупинення реєстрації ПН/РК до прийняття рішення про відновлення реєстрації ПН. А це означає, що

поки ПН перебуває в статусі «Реєстрацію зупинено», штрафи за несвоєчасну реєстрацію / нереєстрацію не застосовні

У вас же рішення комісії було протилежним — про відмову в реєстрації ПН в ЄРПН (тобто — невідновлення реєстрації).

Як зазначають податківці у своїй консультації (див. БЗ 101.27), штраф за п. 1201.2 застосується навіть щодо заблокованої ПН. Втім там ідеться про ситуацію, коли протягом 365 календарних днів платник не здійснював узагалі жодних дій з розблокування ПН. Тобто у 365-денний строк не подав копії документів та письмові пояснення, необхідні для прийняття контролерами рішення про реєстрацію зупиненої ПН.

Тож іще раз наголосимо, доки ПН/РК заблоковані, штрафів за несвоєчасну реєстрацію не буде. Але коли сплинуть 365 днів* для подання документів, податківці приймуть рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Власне, із тієї миті, коли податківці прийняли рішення про відмову в реєстрації, ПН утрачає статус заблокованої. І тут фіскали можуть спробувати застосувати штраф за нереєстрацію ПН/РК згідно з п. 1201.2 ПКУ. Зауважте! Якщо ПН/РК помилкові, то такі штрафи незаконні. Тому тут важливо офіційно повідомити податківців, що такі документи були помилковими.

* Якщо закінчення 365 календарних днів, встановлених для подання розблокувального пакета, припадає на воєнний стан, то перебіг цього строку зупиняється на період дії воєнного стану (див. статтю «Документи на розблокування та строки їх подання» // «Податки & бухоблік», 2022, № 88).

Назагал вам таки загрожує штраф за нереєстрацію ПН за п. 1201.2 ПКУ. Позаяк кинута ПН перебуває у відмовному, а не заблокованому статусі. Але тут варто врахувати, що:

1) податківці можуть застосувати цей штраф тільки у разі, якщо на здійснену операцію дійсно відсутня зареєстрована ПН. Якщо ж, наприклад, ви замість кинутої заблокованої ПН зареєстрували іншу ПН на цю ж операцію, то штраф за п. 1201.2 ПКУ не застосовний. Адже ПН на операцію зареєстрована. Хоча в ситуації, що розглядається, цей варіант виглядатиме дивним. Адже спочатку подавали документи на розблокування та доводили правильність зупиненої ПН. А потім раптом вирішили її кинути і визнати помилковою. Тож чи погодяться з цим податківці на практиці, не зрозуміло;

2) штраф за відсутність реєстрації ПН податківці можуть застосувати суто за результатами перевірки. Адже для того, щоб з’ясувати, чи має бути взагалі складена ПН на операцію, їм потрібно бачити первинку. Тобто аби виявити факт нереєстрації ПН/РК, фіскалам треба провести документальну перевірку (на підставі первинних документів). Але під час воєнного стану документальні перевірки платників (за деякими винятками щодо документальних позапланових перевірок) заборонені (п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, детальніше див. у статті «Перевірки та штрафи під час війни: збираємо пазл» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54). Втім, врахуйте, після закінчення дії воєнного стану руки у фіскалів будуть розв’язані.

Детально про штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК та особливості їх застосування читайте у статті «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82.

Висновки

  • Якщо податківці виявлять нереєстрацію ПН/РК із сумою ПДВ (крім компенсуючих ПН/РК та ПН на мінбазу), то штраф за відсутність реєстрації ПН накладається у два етапи. Назагал уся сума ПДВ за незареєстрованою ПН може потрапити як штраф до бюджету.
  • Податківці можуть застосувати штраф за відсутність реєстрації заблокованої ПН тільки суто за результатами проведеної перевірки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі