Теми статей
Обрати теми

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування

Павленко Олексій, податковий експерт
Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування до них (РК) довгий час не хвилювали платників ПДВ, оскільки щодо них діяв «ковідний» мораторій. Але війна внесла у це питання свої корективи і, незважаючи на те, що «ковідний» карантин було продовжено, ці штрафи з 27.05.2022 податківці знов мають право застосовувати до платників. Отже, у цій статті детально поговоримо про такі штрафи та особливості їх застосування.

Власне штрафи

За несвоєчасну реєстрацію. Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН передбачені в п. 1201.1 ПКУ.

Для зручності викладемо їх стисло у вигляді такої таблиці.

Таблиця 1. Штрафні санкції, передбачені п. 1201.1 ПКУ

Вид ПН/РК

Дні прострочення

Розмір санкції

Примітки

«Стандартні» ПН/РК

(на оподатковувані операції)

До 15

10%

Штраф обчислюється від суми ПДВ, зазначеної у документі

Від 16 до 30

20%

Від 31 до 60

30%

Від 61 до 365

40%

На 366 і більше

50%

ПН/РК на звільнені чи нульові операції

Незалежно від тривалості прострочення реєстрації

2 % від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1020 грн

Штраф застосовується до кожного документа (ПН чи РК)

ПН/РК за п. 198.5 та ст. 199 ПКУ

ПН/РК на мінбазу

Загальне. У разі зупинення реєстрації ПН/ РК в ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК

Щодо механізму застосування цих штрафів ми поговоримо далі, а зараз зазначимо, що податківці застосовують штрафи з п. 1201.1 ПКУ уже після факту здійснення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Тож

доки ПН чи РК в ЄРПН із запізненням не буде зареєстровано, доти й штрафи з п. 1201.1 ПКУ не застосовуються

Але якщо ПН/РК взагалі зареєстровано не буде, то може «спрацювати» інший штраф (див. нижче).

За відсутність реєстрації. До здійснення реєстрації (коли ПН/РК своєчасно не зареєстровані) можна відловити штрафи, якщо податківці виявлять такі факти перевіркою платника згідно з п. 1201.2 ПКУ. Але під час воєнного стану така можливість (окрім камеральної) у них доволі обмежена. Довідково наводимо санкції, передбачені в цьому пункті, — за відсутність реєстрації ПН/РК.

Таблиця 2. Штрафні санкції за відсутність реєстрації ПН/РК, передбачені п. 1201.2 ПКУ

Вид ПН/РК

Склад порушення

(норма ПКУ)

Розмір

санкції

Примітки

«Стандартні» ПН/РК

(на оподатковувані операції)

Відсутність реєстрації протягом граничного строку ПН/РК, що зазначена в ППР, складеному за результатами перевірки (абзац перший п. 1201.2)

50 %

Штрафи обчислюються від суми ПДВ, зазначеної у ПН/РК

Відсутність реєстрації вищезгаданих ПН/РК, після спливу 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником ППР (абзац другий п. 1201.2)*

Ще 50 %

ПН/РК на звільнені чи нульові операції

Відсутність реєстрації протягом граничного строку ПН/РК, що зазначена в ППР, складеному за результатами перевірки (абзац четвертий п. 1201.2)

5 %

від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 3400 грн

Штраф застосовується до кожного незареєстрованого документа (ПН чи РК)

ПН/РК за п. 198.5 та ст. 199 ПКУ

ПН/РК на мінбазу

* У разі реєстрації в ЄРПН ПН та/або РК, зазначених в абзаці першому п. 1201.2 ПКУ, протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником ППР, штрафні санкції, передбачені абзацом другим п. 1201.2 та п. 1201.1 ПКУ, не застосовуються.

До яких ПН/РК застосовуються штрафи

Законність застосування. Дверцята для застосування, зокрема, штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК фіскалам відкрив з 27.05.2022 Закон № 2260*. Крім того, податківці наголошують, що «ковідний» штрафний мораторій, передбачений п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, до цих штрафів з 27 травня (дати набрання чинності Законом № 2260) і на весь період дії воєнного стану теж не має застосовуватись (БЗ 132.01). З цим важко сперечатися, тому просто приймаємо це, як догму.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу…» від 12.05.2022 № 2260-ІХ

Звісно, мову ми ведемо про спроможність/законність штрафування фіскалами лише тих платників ПДВ, які під час війни мають можливість реєструвати ПН/РК. Щодо можливості/неможливості детальніше читайте у статтях «Підтвердження «податкової» неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67 та «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73.

Тепер ми поділимо ПН/РК, за неквапливість з реєстрацією яких платників зараз можуть оштрафувати, на три умовні групи за датами їх складання.

ПН/РК, датами складання з 01.02.2022 по 31.05.2022. Для таких ПН/РК був встановлений свій спеціальний строк реєстрації — до 15 липня 2022 (див. п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Цей строк стосується усіх ПН/РК, у т. ч. і зведених «компенсуючих».

Чи включає формулювання «до 15 липня 2022» також і саме 15 липня, не зовсім зрозуміло. Податківці різних рівнів неофіційно тлумачили цей момент по-різному. Зокрема, що останній день реєстрації згаданих ПН/РК був саме 14 липня 2022 року. Щодо проблеми з цим днем читайте в статті «Крайній строк реєстрації ПН/РК лютого — травня — 15 липня?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75.

ПН/РК, датовані 01.06.2022 й пізніше. Такі ПН/РК мають реєструватися у стандартні строки, встановлені п. 201.10 ПКУ. Тож нереєстрація згаданих ПН/РК в ці стандартні строки вже гарантує платникам штрафи за п. 1201.1 ПКУ (або за п. 1201.2 ПКУ — якщо не встигнуть зареєструвати до податкової перевірки).

Наприклад, ПН від 21.09.2022 платник, який має можливості реєструвати ПН/РК, зареєстрував 17.10.2022*. Граничний строк реєстрації такої ПН відповідно до п. 201.10 ПКУ — 15.10.2022, але у цей день ресурси законно (адже — воєнний стан) не працювали. І фактично останнім днем для реєстрації було 14.10.2022. Ось за це прострочення платнику буде нараховано відповідний штраф за п. 1201.1 ПКУ (залежно від «виду» ПН/РК — див. вище в Таблиці).

* Кажуть, що 13, 14 жовтня теж були неабиякі проблеми з реєстрацією. А хтось, може, дотягнув резину до 15-го числа, а 15.10.2022 ЄРПН не працював… Детальніше щодо проблем з реєстрацію 10, 11 жовтня та нереєстрацією документів 15-го читайте в статті «Воєнна» зупинка ДПС-сервісів та Електронного кабінету: чи будуть штрафи за порушення термінів?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82.

«Довоєнні» ПН/РК, датовані до 01.02.2022. Мова — тільки про ті з них, що були зареєстровані чи зареєструються вже після 27.05.2022. З ними ситуація незрозуміла. Наскільки нам відомо, фіскали з цього приводу ще не висловились.

Є підстави для ліберального підходу щодо нештрафування прострочених ПН/РК, датованих до 01.02.2022

Адже податківці раніше стверджували, що «визначальним є саме момент вчинення порушення, який визначається граничним строком подання податкових накладних на реєстрацію». А за такими «довоєнними» ПН/РК він припадав на період до 27.05.2022. Тобто на періоди, у яких штрафи не застосовувались.

У той же час податківцям ця позиція зараз не вигідна, і щодо випадків з такими «старими» ПН/РК вони можуть її змінити…

Деякі нюанси

«Нульові» та мінусові РК. Як ми вже зазначили, штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК обчислюється залежно від кількості днів прострочення у відсотках до суми ПДВ.

А оскільки штраф обчислюється від суми ПДВ, зазначеної у документі, то «нульові» РК (коли обсяг постачання не змінюється) під ці штрафи не підпадають.

Але навіть якщо ця сума ПДВ з мінусом (у «мінусових» РК), податківці усе одно нараховують штраф від такої суми. Втім, враховуючі специфічні строки реєстрації зменшуючих РК на платника, податківці не зможуть відловити порушення строків за наслідками камералки.

Розблоковані ПН/РК. Розблоковані ПН/РК реєструються ЄРПН «заднім числом» — датою відправлення їх платником на реєстрацію (БЗ 101.18). Тож якщо розблоковані ПН/РК було відправлено на реєстрацію вчасно — штрафу не буде. Якщо невчасно — штраф обчислиться від кількості днів прострочення, яка припадає на період з дня, наступного за граничним строком реєстрації ПН/РК, по день відправлення ПН/РК на реєстрацію (включно). Якщо таке прострочення (і блокування) відбулося до 27 травня, то, вважаємо, штраф не мають застосовувати (див. вище щодо «довоєнних» ПН/РК). Але як у податківців щодо цього переналаштоване ПЗ, поки не відомо…

Щодо вимушеної прострочки реєстрації РК до заблокованої ПН податківці ставляться фіскально і після розблокування ПН застосовують штраф за п. 1201.1 ПКУ до простроченої реєстрації РК, незважаючи на відсутність у цьому вини платника. Про цю проблему читайте в статті «РК до заблокованої ПН: чи буде штраф за несвоєчасну реєстрацію?» // «Податки & бухоблік», 2019, № 17 (ср. ).

Покинуті заблоковані ПН/РК. Доки ПН/РК заблоковані, штрафів за несвоєчасну реєстрацію не буде (див. вище). Але коли сплинуть строки подання документів, податківці приймуть рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. І тут можливі спроби фіскалів застосувати штраф за нереєстрацію ПН/РК згідно з п. 1201.2 ПКУ. Якщо ПН/РК помилкові, то такі штрафи незаконні. Тому тут важливо офіційно повідомити податківців, що такі документи були помилковими.

Помилкові ПН/РК. Штрафу за несвоєчасну реєстрацію помилкових ПН/РК не повинно бути, адже такі ПН/РК складено без фактичного здійснення операції (змін обставин), вони не відображаються в декларації і не спричиняють жодних наслідків. Але ПЗ (і ЄРПН) не розпізнає «помилкові» ПН. Та й фіскали навряд чи визнають, що ПН складена помилково. Хіба що потім буде складено РК з типом причини «20» (він виписується до зайво складеної ПН — коли на одну операцію зареєстровано дві та більше ПН). У всіх інших випадках доведеться пояснювати податківцям, що зареєстрована з простроченням ПН складена помилково (подавати заперечення до акта камеральної перевірки). Те ж саме стосується і помилкових РК. Щодо судової практики з цього питання (у т. ч. позитивної) читайте в матеріалі «Помилкова ПН. Гойдалки тривають» // «Податки & бухоблік», 2021, № 47.

Механізм застосування

Перевірка й акт. Своєчасність реєстрації ПН є предметом камеральної перевірки (п.п. 75.1.1 ПКУ). А камеральні перевірки зараз (під час воєнного стану) дозволені податківцям. Строк цієї камеральної перевірки не прив’язаний до подання декларації. Камеральна перевірка проводиться виключно за даними ЄРПН та декларацій. Для фіксації несвоєчасної реєстрації ПН/РК податківцям достатньо лише даних ЄРПН.

Але податківці спочатку повинні скласти акт камеральної перевірки, до якого платник протягом 10 робочих днів, наступних за днем його отримання, може подати заперечення (п. 86.7 ПКУ). Тому лише після спливу 15 робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику акта перевірки, податківці мають згідно з п. 113.7 ПКУ надіслати податкове повідомлення-рішення (ППР) за формою «Н» на штраф за п. 1201.1 ПКУ*. Такі ППР можуть бути оскаржені в загальновстановленому (адміністративному або судовому) порядку протягом 10 днів за днем їх отримання (п. 56.3 ПКУ).

* Але на практиці буває, що платники отримують акт камеральної перевірки і разом з ППР…

Звісно, як ми вже зазначили, виявити порушення і застосувати цей штраф можливо лише після того, як ПН/РК зареєстрована і вже буде відома кількість днів прострочення реєстрації. У ППР має наводитись або додаватись до нього, зокрема, розрахунок штрафних санкцій із зазначенням у ньому інформації, необхідної для їх визначення (БЗ 101.27).

Сплата штрафу. Штраф сплачується після того, як буде отримано ППР.

Відповідно до п. 25 Порядку № 569* штраф сплачується безпосередньо в бюджет, а не через електронний рахунок платника в СЕА ПДВ. Із СЕА-рахунку гроші на сплату цього штрафу у будь-якому випадку не можуть бути списані.

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 № 569.

Висновки

  • Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, що передбачені в п. 1201.1 ПКУ, застосовуються до будь-яких ПН/РК: як до складених на оподатковувані операції, так і на звільнені чи «нульові» операції, а також на ПН/РК, складені за п. 198.5 та ст. 199 ПКУ, та — до «мінбазних» ПН/РК.
  • З 27 травня цього року фіскалам повернули право на застосування штрафів за п. 1201.1 ПКУ під час воєнного стану. Податківці наголошують, що з цієї дати «ковідний» штрафний мораторій до цих штрафів на весь період дії воєнного стану не має застосовуватись.
  • Ці штрафи податківці застосовують згідно з актами камеральних перевірок (які дозволені й під час воєнного стану), зі складанням ППР за формою «Н». Штраф сплачується після того, як буде отримано ППР, безпосередньо до бюджету, а не через електронний рахунок у СЕА ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі