Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток: звітуємо за три квартали

Казанова Марина, податковий експерт
Не за горами строки подання звітності за три квартали 2022 року. У цій статті нагадаємо, хто саме з платників має подати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2022 року. Особливо це питання актуальне для тих платників, які переходять зі сплати податку на прибуток на спецЄП або повертаються зі спецЄП знову до лав платників податку на прибуток.

Строк подання

Граничний строк подання декларації з податку на прибуток за три квартали 2022 року — 9 листопада 2022 року. У цей строк мають вкластися платники, які мають можливість виконувати свої податкові зобов’язання.

Якщо ж на граничну дату подання декларації ви не маєте можливість виконувати податкові зобов’язання, то граничні строки будуть іншими (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А саме протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей. Це якщо можливість виконувати податкові зобов’язання у вас відновиться протягом воєнного стану. Якщо ж до кінця воєнного стану у вас так і не відновиться можливість виконувати податкові зобов’язання — подати декларацію потрібно буде протягом 6 місяців після закінчення воєнного стану. При цьому відсутність можливості платник має підтвердити у встановленому порядку, про що детальніше у статтях: «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73, «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67.

Хто має подати?

Декларацію з податку на прибуток за три квартали 2022 року подають:

1) квартальні платники податку на прибуток (тобто ті, у кого бухдохід за попередній (2021) рік був більше 40 млн грн (п. 137.4, п.п. «в» п. 137.5 ПКУ);

платники податку на прибуток, які з 01.10.2022 (з IV кварталу) перейшли на «звичайний» єдиний податок (3 % або 5 %) або на спецЄП (2 %). У разі переходу на ЄП всередині року експлатник податку на прибуток має подати декларацію з податку на прибуток за звітний період, що передує кварталу, з якого він переходить на спрощену систему (102.20.01 БЗ). Якщо перейшли на ЄП з IV кварталу, то відповідно необхідно подати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2022 року. Зверніть увагу:

навіть якщо ви до переходу на ЄП були «річними» платниками податку на прибуток, при переході з IV кварталу 2022 року на ЄП, за роз’ясненнями податківців, вам все одно необхідно буде подати «квартальну» декларацію (декларацію за три квартали) в строк, установлений для квартального періоду

До декларації необхідно буде додати проміжну фінзвітність за цей же період;

2) платники податку на прибуток, які всередині (протягом) III кварталу 2022 року перейшли на спецЄП (цей випадок розглянемо детально далі);

3) платники податку на прибуток, які в III кварталі 2022 року повернулися зі спецЄП знову на сплату податку на прибуток і при цьому до переходу на спецЄП були квартальними платниками податку на прибуток (детальніше розглянемо цю ситуацію нижче);

4) прибутківці-квартальники, які в III кварталі ліквідувалися (п.п. 137.4.3 ПКУ);

5) НПО-порушники (неприбуткові організації, що порушили в першому-другому місяці III кварталу НПО-умови і з місяця, що настає за місяцем порушення, та до кінця року зобов’язані подавати щоквартальні декларації з податку на прибуток, п.п. 133.4.3 ПКУ).

Також урахуйте, що звітувати щоквартально і подавати в тому числі декларацію за три квартали податківці вимагають і від сільгоспників-високодохідників (дохід яких за минулий 2021 рік перевищив 40 млн грн), якщо вони відмовилися від особливого річного (тобто зміщеного на півроку року: «з липня по червень») періоду (102.20.01 БЗ).

Декларація і додатки

Нагадаємо, що починаючі зі звітного періоду — півріччя 2022 року декларація з податку на прибуток складається за оновленою формою (з урахуванням змін, унесених наказом Мінфіну від 10.02.2022 № 58).

Електронний ідентифікатор форми декларації з податку на прибуток для «звичайних» підприємств — J0100122. У ній вже враховано всі зміни.

До декларації з податку на прибуток за три квартали 2022 року

обов’язково додається фінзвітність за 9 місяців 2022 року у складі Балансу та Звіту про фінансові результати

Якщо перейшли на спецЄП протягом III кварталу 2022 року

Наприклад, платник податку на прибуток перейшов на спецЄП з 01.08.2022 (тобто не з початку кварталу). В такому разі платник має подати декларацію з податку на прибуток за той (ті) період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) він був платником податку на прибуток (п. 9.11 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Тобто якщо перехід на спецЄП відбувся посеред III кварталу (наприклад, з 01.08.2022) — то доведеться подати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2022 року,

в якій потрібно відобразити результати діяльності за період перебування у рядах платників податку на прибуток з початку року до дати переходу на спецЄП

Зверніть увагу: це стосується як тих платників, які до переходу на спецЄП були квартальними платниками податку на прибуток, так і тих, хто був річним платником податку на прибуток (102.20.01 БЗ).

Тобто навіть якщо ви були річними платниками податку на прибуток, вам необхідно буде подати «квартальну» декларацію за три квартали 2022 року. Відповідно скласти під цю звітність і проміжну фінансову звітність.

Декілька моментів стосовно цієї декларації:

1) сама декларація буде подаватися за період три квартали 2022 року у строк, відведений для подання декларації за цей період. Тобто граничний строк її подання — 9 листопада 2022 року. При заповненні поля 2 «Звітний (податковий) період» вступної частини декларації і квартальники, і річники зазначають:

— відповідний звітний період — «Три квартали» і;

— «Базовий звітний період квартал»;

2) у рядку 01 декларації мають бути включені всі показники доходу, отриманого за всі три квартали 2022 року (у тому числі отримані і в періоді перебування на спецЄП) (п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ);

3) рядок 02

має бути вже очищений від результатів діяльності за періоди перебування на спецЄП (тобто включати фінансовий результат з 01.01.2022 по дату переходу на спецЄП)

4) фінзвітність, яка додається до декларації (Баланс на 30.09.2022 і Звіт про фінансовий результат за 9 місяців 2022 року), має включати всі показники за цей період (а не тільки за період перебування на сплаті податку на прибуток). Тобто якщо ми перейшли на спецЄП з 01.08.2022, то незважаючи на те, що з 01.08.2022 ми вже неплатники податку на прибуток, фінзвітність має включати всі показники за весь період по 30.09.2022. Цей же підхід підтверджують і податківці в діючій консультації в категорії 102.20.01 БЗ (ср. ).

Зазначимо, що в діючому роз’ясненні в категорії 102.20.01 БЗ немає ані слова про те, що потрібно ще складати і подавати додатково окремо фінзвітність, яка буде включати тільки результати діяльності за період до дати переходу на спецЄП (для нашого прикладу — за період до 01.08.2022 включно). Власне, складання такої фінзвітності не передбачено і чинним законодавством. Тому вважаємо, що додатково таку фінзвітність за «недоперіод» не потрібно складати.

Але увага! Податківці кажуть, що оскільки в цьому випадку рядок 02 декларації з податку на прибуток не буде відповідати даним фінзвітності, платник може скористатися правом, передбаченим п. 46.4 ПКУ, і подати пояснення щодо обрахованих показників податкової та фінансової звітності за відповідні періоди у довільній формі, із зазначенням про цей факт у спеціально відведеному місці в декларації. Таке доповнення вважатиметься невід’ємною частиною декларації. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі.

Повернулися протягом III кварталу зі спецЄП до лав прибутківців

Після повернення зі спецЄП на загальну систему оподаткування експрибутківець знову стає платником податку на прибуток. Отже, у нього відновлюється обов’язок і подавати декларацію з податку на прибуток.

У п. 9.11 підрозд. 8 розд. XX ПКУ сказано, що якщо платник у році переходу на спецЄП повертається зі спецЄП на загальну систему, то він має подати декларацію з податку на прибуток за період (періоди) календарного року, протягом якого (яких) він був платником податку на прибуток.

На відміну від переходу на спецЄП, для випадку повернення зі спецЄП, як саме буде звітувати платник,

залежатиме від того, яким платником податку на прибуток (квартальним чи річним) був платник до переходу на спецЄП

Якщо він був річним платником, то відзвітувати за періоди «після повернення зі спецЄП» він має в річній декларації. Якщо платник був квартальником — то для нього й залишається квартальний звітний період. Саме про такий підхід податківці кажуть в категорії 102.20.01 БЗ.

Всередині III кварталу перейшли на спецЄП та повернулися зі спецЄП. Наприклад, платник податку на прибуток перейшов з 01.08.2022 на спецЄП, але вже з 01.09.2022 знову повернувся на загальну систему оподаткування (знову став платником податку на прибуток).

У такому разі за самим фактом переходу на спецЄП, який відбувся з 01.08.2022 (посеред III кварталу), платник подає декларацію за три квартали 2022 (за періоди роботи на загальній системі у 2022 році по дату переходу на спецЄП). Про це подання ми говорили вище (див. пункт «Якщо перейшли на спецЄП протягом III кварталу 2022 року»). Знову ж нагадаємо: це правило стосується як тих, хто до дати переходу на спецЄП був квартальним платником податку на прибуток, так і тих, хто був річним платником податку на прибуток.

Після повернення зі спецЄП платники, які до переходу на спецЄП були:

— річними платниками податку на прибуток — звітують за періоди роботи з дати повернення зі спецЄП у річній декларації з податку на прибуток (за 2022 рік) у строки, встановлені для подання річної звітності;

— квартальними — тут справа така. Фактично, у нашому випадку після повернення зі спецЄП ще один місяць цього кварталу (09.2022) платник працював на загальній системі. Але підхід податківців тут такий: оскільки перехід і повернення були в одному кварталі, то місяці цього кварталу, в яких платник працював після повернення зі спецЄП, ми враховуємо вже в наступній декларації. Тобто в такому разі результати роботи за період з 01.09.2022 будуть вже враховані в річній декларації, а не в декларації за три квартали 2022 року. Саме такі роз’яснення наведені в діючій консультації з категорії 102.20.01 БЗ.

Перехід і повернення припали на різні квартали. Наприклад, платник перейшов на спецЄП з 01.04.2022, а повернувся на загальну систему оподаткування з 01.09.2022.

За самим фактом переходу на спецЄП мала б бути подана декларація за півріччя 2022 року. А тепер щодо декларації за періоди «після повернення».

З платниками, які до переходу на спецЄП були річними платниками податку на прибуток, все зрозуміло. Вони будуть подавати декларацію за періоди роботи «після повернення» вже в річній декларації з податку на прибуток (за 2022 рік).

А ось із квартальними платниками не все так однозначно. Скоріш за все, оскільки платник у цьому кварталі все ж таки був платником податку на прибуток, податківці скажуть подавати йому декларацію з податку на прибуток за три квартали 2022 року. І дуже сумніваємось, що вони дозволять тут використовувати той же підхід, як і в ситуації, коли перехід на спецЄП і повернення з нього відбуваються в одному періоді (коли вони дозволили результати періоду «після переходу» врахувати вже в наступній декларації)!

Зазначимо декілька слів про заповнення декларації після повернення зі спецЄП:

— декларацію з податку на прибуток складають з початку року наростаючим підсумком, проте при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток (зокрема, при відображенні фінрезультату в ряд. 02) не враховують результати діяльності за періоди перебування на спецЄП;

— у прибутковому ряд. 01 показують по наростаючій усю суму доходу, отриманого з початку року (включаючи і доход, отриманий за період спецЄП) (п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ);

— у ряд. 18 декларації за перший звітний період після повернення на сплату податку на прибуток зазначаємо показник ряд. 17 деклараціїї, що була подана за період до дати переходу на спецЄП;

— до декларації додається фінзвітність, яка включає показники всього звітного періоду (а не тільки періоду роботи на сплаті податку на прибуток). Діючі нині консультації в БЗ не містять згадки про те, що додатково до цієї фінзвітності ще потрібно складати та подавати окремо фінзвітність за період саме роботи на податку на прибуток. Але податківці рекомендують подавати пояснення до декларації (див. вище).

Висновки

  • 1. Платники, що мають можливість під час воєнного стану виконати податкові зобов’язання, звітують за 9 місяців у загальновстановлені строки, тобто подають декларацію за три квартали не пізніше 9 листопада.
  • 2. Необхідність подати декларацію з податку на прибуток за три квартали виникає також у експрибутківців, які перейшли на спецЄП всередині III кварталу або з початку IV кварталу. Подати декларацію за три квартали повинні в цьому випадку і ті платники, які до переходу на спецЄП були річними платниками податку на прибуток, а не тільки квартальники.
  • 3. Якщо ви в III кварталі 2022 року повернулися зі спецЄП на сплату податку на прибуток і при цьому до переходу на спецЄП були квартальними платниками податку на прибуток, у вас теж виникає необхідність подати декларацію з податку на прибуток за три квартали. Але є певні нюанси щодо цього.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі