Теми статей
Обрати теми

Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді

Казанова Марина, податковий експерт
Добігає кінця базовий строк подання заяви про відсутність можливості виконання податкових зобов’язань під час воєнного стану (30.09.2022). Сам порядок подання цієї заяви ми вже аналізували (див. статтю «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67). А сьогодні розберемо конкретні запитання стосовно подання заяви, які найбільше непокоять платників.

«Часткова» неможливість виконання податкових зобов’язань

Запитання. Чи правильно розуміти, що якщо підприємство подає щомісячно декларацію з ПДВ, то подати заяву та вказати, що воно не може подати Об’єднаний звіт з ЄСВ/ПДФО/ВЗ вже не можна? Підприємство знаходиться на окупованій території і з початку війни призупинило свою діяльність.

Узагалі, Порядок № 225* передбачає, що заяву про відсутність можливості виконання податкових зобов’язань можна подати і щодо якогось певного (окремого) податкового зобов’язання. Необов’язково це має бути «тотальна» неможливість виконання всіх податкових зобов’язань.

* Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

Звісно, неможливість виконання такого зобов’язання повинна бути викликана хоча б однією з підстав, названих у п. 1 розд. II Порядку № 225 (якщо мова йде про юридичну особу), і підтверджуватися документом із Переліку документів**.

** Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків — юридичної особи, зокрема щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

Але! Якщо ви виконуєте одні податкові зобов’язання і подаєте заяву на отримання рішення щодо неможливості виконання вами інших податкових зобов’язань, то тоді у податківців можуть виникнути запитання. А чому в одних і тих самих умовах ви одні податкові зобов’язання можете виконувати, а інші ні. Чому ви декларацію з ПДВ маєте можливість подати, а Об’єднаний звіт — ні?

Хоча, звісно, кожна ситуація є індивідуальною. Якщо виконання певних податкових зобов’язань було «разове» (наприклад, ви зареєстрували для контрагентів «старі» податкові накладні або сплатили податки за періоди, в яких ви працювали), але зараз за поточні періоди ви не реєструєте податкові накладні, не платите податки і не маєте можливості виконувати податкові зобов’язання, то, на наш погляд, особливих питань тут не повинно виникати.

Інша справа, якщо ви одночасно продовжуєте виконувати одні податкові зобов’язання, і не виконуєте інші, тоді у податківців можуть бути сумніви стосовно того, а чи дійсно ви не можете виконувати податкові зобов’язання.

Якщо ви (мова йде вже про підприємства, які відновили свою діяльність) не можете виконувати лише певні податкові зобов’язання (наприклад, втрачена первинка, яка не дозволяє подавати саме конкретні звіти), то тоді

можна подавати заяву відносно неможливості виконання конкретних/окремих податкових зобов’язань

Неможливість подати заяву vs виконання податкових зобов’язань

Запитання. Якщо податки платив директор через телефон, податкові накладні зареєстровані, але звіти не подавалися. Всі виїхали, підприємство не працює (знаходиться в Харкові). Заяву до 30 вересня не подамо. Чи можемо ми вважатися платниками, які не мають можливості виконувати всі податкові зобов’язання і подати заяву протягом 60 днів після відновлення можливості?

Порядок № 225 дійсно передбачає окремий строк подання заяви для тих платників, які не можуть до 30 вересня 2022 року включно подати заяву про неможливість виконання податкових зобов’язань та відповідні підтверджуючі документи. Такі платники мають подати заяву і документи одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових зобов’язань (реєстрації податкових накладних, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання тощо), але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків (п. 4 розд. II Порядку № 225).

Як буде визначатися: мав платник можливість подати заяву чи ні? Із Порядку № 225 прослідковується логіка, що

це може визначатися по тому, а чи був «рух» по виконанню платником податкових зобов’язань (тобто виконував він якісь податкові зобов’язання протягом періоду чи ні)

Якщо «рух» був, то платник, скоріш за все, мав можливість подати і заяву.

Якщо у вас не було «руху» з виконання податкових зобов’язань у період з 06.09.2022 (дата набрання чинності Порядком № 225) по 30.09.2022 (гранична дата подання заяви тими, хто має можливість її подати), то вважаємо, що ви цілком можете скористатися нормою, яка передбачає можливість подати заяву не до 30 вересня, а в строк «60 днів». Тут варто звернути увагу, що сигналом можливості подати заяву буде виконання хоча б одного податкового зобов’язання після 30.09.2022.

Якщо ж «рух» з виконання податкових зобов’язань у цей період (з 06.09.2022 по 30.09.2022) був (тобто була сплата хоча б одного податкового зобов’язання або подання декларації) — краще себе вважати платником, який мав можливість подати заяву про неможливість виконання податкових зобов’язань у строк не пізніше 30 вересня.

Втратили можливість після 30.09.2022

Запитання. Якщо після 30 вересня підприємство опиниться в таких умовах, що неможливо буде виконувати зобов’язання? Що робити тоді?

Порядком № 225 передбачена спеціальна норма для випадку, коли на дату набрання чинності Порядком № 225 платник міг виконувати податкові зобов’язання, а потім через військову агресію РФ втратив таку можливість.

У такому разі платник має подати заяву про неможливість виконання податкових зобов’язань та відповідні документи

у термін протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливостей платника податків щодо їх (заяви, документів, інформації про відсутність можливості виконання податкових зобов’язань) подання (п. 6 розд. II Порядку № 225)

А як податківці будуть знати, що ви втратили можливість виконувати податкові зобов’язання? Скоріш за все, знову ж таки по відсутності руху виконання поточних податкових зобов’язань (тобто відсутності реєстрації податкових накладних, сплати податків, подання звітності).

Не провадили діяльність, але податкові зобов’язання виконали

Запитання. Підприємство (знаходиться в зоні, де ведуться бойові дії) призупиняло свою діяльність, але вже її відновило. Якщо податкові накладні за період воєнного стану були вчасно зареєстровані (до 15 липня), звітність подана (до 20 липня) та податки сплачено (до 30 липня), чи подавати заяву про неможливість виконання податкових зобов’язань у цей період?

Основне призначення заяви про відсутність можливості виконання податкових зобов’язань — звільнити платника від штрафних санкцій за невиконання податкових зобов’язань за рахунок відтермінування строків виконання ним цих зобов’язань на більш пізній строк. Адже для платників, які не мають (не мали) можливості виконувати податкові зобов’язання, встановлено спеціальні строки їх виконання.

Якщо ви вже відновили свою діяльність і встигли все вчасно зареєструвати (у ті строки, що були встановлені для платників, які мали можливість виконувати податкові зобов’язання), то подавати цю заяву вам немає потреби.

ФОП-єдиноподатник: чи подавати заяву про несплату ЄП

Запитання. ФОП на єдиному податку (група 2) з квітня-2022 не сплачує єдиний податок та ЄСВ «за себе». Чи потрібно підтверджувати неможливість виконувати податкові зобов’язання та подавати заяву? Або й надалі до закінчення воєнного стану можна скористатися нормами, які дають право не сплачувати під час воєнного стану єдиний податок та ЄСВ «за себе»?

Заяву в цьому випадку подавати не потрібно.

Заява необхідна, коли платнику потрібно відтермінувати строки виконання податкових зобов’язань, які він врешті-решт (хай і з запізненням) має виконати

У свою чергу, законодавство надає право ФОП-єдиноподаткникам груп 1 та 2 взагалі не сплачувати єдиний податок починаючи з 01.04.2022 до припинення або скасування воєнного стану на території України. Без жодних додаткових умов. Тому немає необхідності й у поданні заяви щодо неможливості своєчасної сплати ЄП.

Щодо ЄСВ «за себе», то можливість його несплати (починаючи з 01.03.2022 протягом усього часу до припинення/скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану) теж не має якихось обмежень/умов. Тож і тут нічого підтверджувати не потрібно.

Детальніше про це читайте в статтях: «ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69, «Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45.

ФОП в окупації: подання заяви

Запитання. ФОП (група 2) не платить з березня податки, оскільки перебуває в окупації. Потрібно до 30 вересня подати заяву. Якщо не подам, то з вересня чи з жовтня потрібно платити податки?

Ні. Це неправильне розуміння норми про неможливість виконання податкових зобов’язань.

Перш за все, зазначимо, що:

— платники ЄП груп 1, 2 з 01.04.2022 до припинення або скасування воєнного стану на території України мають право не нараховувати і не сплачувати єдиний податок. Це не відстрочення. Можна взагалі не сплачувати. Причому без будь-яких додаткових умов. Не важливо, є можливість чи ні;

— всі ФОП мають право не нараховувати і не сплачувати ЄСВ «за себе», починаючи з 01.03.2022 протягом усього часу до припинення/скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану. Тут так само. Можна не платити незалежно від обставин.

Тобто підтвердження неможливості взагалі ні до чого.

Але у вас залишається зобов’язання щодо сплати єдиного податку «за себе» за березень 2022 року. Якщо ви не хочете отримати штраф за несвоєчасне виконання цього зобов’язання або якщо у вас є інші податкові зобов’язання, то краще, звісно, подати заяву про неможливість своєчасно виконати ці податкові зобов’язання.

Хоча якщо у вас є лише обов’язок щодо сплати єдиного податку «за себе» за березень 2022 року, то, можливо, простіше буде сплатити штраф (50 % ставки ЄП), ніж зв’язуватися з поданням заяви. Більше деталей знайдете у статті «Сплата ЄП груп 1 та 2 за березень 2022: так ще ніколи не було» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71.

Втім, якщо ви бажаєте подати заяву, щоб не сплачувати штраф, то враховуючи, що ви перебуваєте в зоні окупації, у вас є право відкласти її подання до відновлення можливостей виконання податкових зобов’язань. Тобто заяву і документи можна подати одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових зобов’язань (подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання тощо), але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків (п. 4 розд. II Порядку № 225).

Неможливо отримати підтверджуючі документи

Запитання. Підприємство знаходиться в місті Сєверодонецьк, в яке зараз не має можливості потрапити. Де брати підтверджуючі документи про знищення документів і техніки, для того щоб їх додати до заяви про неможливість виконувати податкові зобов’язання.

Якщо наразі підприємство не здійснює діяльність, то, в принципі, є два варіанти:

1) можете взагалі скористатися нормою, яка дозволяє подавати заяву і документи не до 30.09.2022 включно, а пізніше — у строк, установлений для платників, які не мають можливості подати заяву в цей строк. А саме таку заяву треба подати одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових зобов’язань (подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання тощо), але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків (п. 4 розд. II Порядку № 225);

2) якщо є можливість «фізично» подати заяву зараз (до 30.09.2022), то можете подати заяву і зараз. У цьому разі в заяві посилайтесь на таку самостійну підставу неможливості виконання податкових зобов’язань, як «перебування (податкова адреса платника податків та/або фактичне знаходження / знаходження виробничих потужностей тощо) на території населеного пункту, у якому ведуться воєнні (бойові) дії, який (які) знаходиться в оточенні (блокуванні) або тимчасово окупований збройними формуваннями Російської Федерації». І додайте до неї наказ про призупинення діяльності підприємства. Додатково в заяві зазначте факти про те, що є втрати документів і майна/техніки, але у зв’язку з відсутністю доступу до території підприємства ви не можете фізично надати підтвердження цих втрат. Цього має бути достатньо.

Висновки

  • Можна подавати заяву відносно неможливості виконання конкретних/окремих податкових зобов’язань.
  • Порядок № 225 передбачає окремий строк подання заяви для тих платників, які не можуть до 30 вересня 2022 року включно подати заяву про неможливість виконання податкових зобов’язань та відповідні підтверджуючі документи.
  • Такі платники мають подати заяву і документи одночасно з набуттям можливості виконання одного із податкових зобов’язань (реєстрації податкових накладних, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання тощо), але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків.
  • Можливість ФОП не сплачувати ЄП (групи 1 та 2) починаючи зі сплати за квітень та ЄСВ «за себе» починаючи зі сплати за березень не залежить від підтвердження/непідтвердження неможливості їх сплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі