Теми статей
Обрати теми

Страхова платить за ремонт авто: «компенсуючі» ПЗ, якщо ПН заблоковано

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Авто підприємства потрапило в ДТП. Ремонт авто здійснюється за рахунок страхової компанії. Вона перерахувала кошти на рахунок СТО. А СТО виписала податкову накладну (ПН) на підприємство. Підприємство хоче компенсувати відповідний кредит з ПДВ — скласти ПН на «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ). Але ПН, яку склала СТО, заблоковано. Що тепер робити підприємству, щоб не натрапити на штрафи?

Чи потрібні взагалі «компенсуючі» ПЗ? Спочатку декілька слів скажемо стосовно самої необхідності нараховувати «компенсуючі» ПЗ з ПДВ у цьому випадку.

Особливість тут полягає у наступному. Ремонт авто оплачує фактично третя особа (страхова компанія перераховує страхові виплати безпосередньо СТО). Тобто оплата йде не з рахунку суб’єкта господарювання — одержувача ремонтних послуг. При цьому ПН виписується на безпосереднього одержувача ремонтних послуг (на платника, якому відремонтували авто).

Податківці традиційно вважають, що оскільки одержувач послуг безпосередньо не перераховував плату за роботи/послуги, то вони для нього фактично є безоплатно отриманими, а отже, він повинен (див., зокрема, роз’яснення в категорії 101.13 БЗ; лист ДПСУ від 21.07.2021 № 2877/ІПК/99-00-21-03-02-06):

1) показати податковий кредит на підставі складеної і зареєстрованої постачальником ПН.

Зверніть увагу: оскільки факту перерахування коштів з рахунку одержувача послуг не було, то виходячи з п. 198.2 ПКУ, право на ПК у цьому випадку виникає за датою отримання товарів/робіт/послуг). Тобто

безпечніше відображати податковий кредит на дату отримання ремонтних послуг (на дату оформлення ремонтною організацією акта виконаних ремонтних робіт (або акта наданих послуг). Звісно, з оглядкою на реєстрацію ПН постачальником послуг

2) а потім у тому ж звітному періоді — нарахувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ. З яким типом причини складати «компенсуючу» ПН, податківці не зазначають. Як правило, її складають з типом причини «13» («Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності»).

Але зазначимо! Ми не згодні з позицію податківців щодо необхідності нарахування «компенсуючих» ПЗ у цьому випадку. Адже п. 198.5 ПКУ чітко визначає випадки нарахування «компенсуючих» ПЗ. Погодитися з необхідністю їх нарахування можна, якщо відремонтований автомобіль використовується в негосподарських/необ’єктних операціях. Якщо ж він використовується в об’єктних операціях, то підстав для нарахування «компенсуючих» ПЗ немає. Жоден з підпунктів п. 198.5 ПКУ не підходить для цього випадку.

Крім того, досить спірними є доводи податківців стосовно «безоплатності» отриманих послуг з ремонту авто. Грошові кошти, перераховані страховою компанією безпосередньо СТО, належать власникові транспортного засобу. І якби кошти страхова компанія безпосередньо перерахувала власникові авто, а той перерахував би їх СТО, то ніхто б не говорив про безоплатне отримання послуг з ремонту авто. Чому ж вони тоді будуть безоплатно отриманими, якщо те ж саме страхове відшкодування просто перераховане безпосередньо СТО?

Але це аргументи для тих платників, які готові відстоювати свою позицію і боротися за свої права. Позиція ж податківців — якщо кошти за ремонт авто СТО перерахувала напряму страхова компанія, то нараховувати «компенсуючі» ПЗ потрібно.

Дата нарахування «компенсуючи» ПЗ. Тепер стосовно дати нарахування «компенсуючих» ПЗ. У нашому випадку ПН від СТО була заблокована.

Тут треба виходити з того, що «компенсуючі» ПЗ ми маємо показати в періоді, коли у нас виникло право на податковий кредит. Тобто

«компенсуючі» зобов’язання необхідно нарахувати в першому ПДВ-періоді, в якому у платника з’явилося право його відобразити

Нагадаємо: при своєчасній ЄРПН-реєстрації це період складання вхідної ПН, а при запізнілій — період її реєстрації.

Якщо право на ПК ще не виникло (наприклад, постачальник не встиг зареєструвати ПН чи її заблоковано), то і «компенсуючі» ПЗ не нараховуємо аж до періоду, в якому з’явиться право відобразити ПК. Тобто:

— якщо ПН не зареєстрована, то «компенсуючі» ПЗ не нараховуємо, чекаємо реєстрації ПН;

— якщо ПН зареєстрована, але самовільно захотіли відкласти за нею ПК, то «заразом» відкласти і «компенсуючі» ПЗ не можемо. Нарахувати їх доведеться відразу — у періоді виникнення права на ПК, «після» реєстрації ПН.

Що саме таким підходом слід керуватися фактично підтверджують і податківці (див. категорію 101.06 БЗ). Так, на запитання: чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ст. 198 ПКУ, якщо ПН на придбання ще не зареєстрована, податківці відповідають, що нарахувати ПЗ необхідно у тому звітному періоді, в якому у покупця виникли підстави (!) для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту.

Додаткові деталі знайдете у статті «Компенсуюча ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48.

Висновки

  • Якщо ремонт автомобіля страхова компанія оплачує напряму СТО, податківці традиційно вимагають одночасно з відображенням ПК за послугами ремонту нарахувати «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ.
  • Ми не погоджуємося з такою позицію податківців. Вважаємо, підприємство має право на податковий кредит і ніяких «компенсуючих» ПЗ нараховувати не повинно.
  • Якщо «вхідна» ПН на послуги ремонту заблокована, то нарахування «компенсуючих» ПЗ за п. 198.5 ПКУ відкладається до періоду виникнення права на податковий кредит.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі