Теми статей
Обрати теми

Як від’ємним ПДВ погасити борг за уточненкою?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Квітневі податкові накладні (зареєстровані продавцем 15.07.2022 — несвоєчасно), помилково включили в податковий кредит (ПК) квітня, а не липня*. При виправленні помилки (і перекиданні ПК з квітня в липень), за уточненкою за квітень виник податок до сплати, а за липень — від’ємне значення. Проте грошей на сплату за квітневою уточненкою немає. Чи можна квітневі донарахування погасити від’ємним значенням (наприклад, уже в уточненці за липень або в поточній декларації)?

* Нагадаємо, що платники, які мають можливість реєструвати податкові накладні (ПН) / розрахунки коригування (РК), повинні були зареєструвати ПН/РК лютого — травня 2022 року до 15 липня (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Причому, як пояснювали податківці, останнім днем безштрафної реєстрації було 14 липня. Хоча така позиція контролерів не така вже однозначна. Детальніше див. «Крайній строк реєстрації ПН/РК лютого — травня — 15 липня?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 75.

Справді, податковий борг з ПДВ можна погасити від’ємним значенням (ВЗ). Адже як передбачено п.п. «а» п. 200.4 ПКУ, якщо в декларації з ПДВ виникло від’ємне значення (заповнений ряд. 19), то його насамперед (у межах ліміту реєстрації) направляють у рахунок зменшення (погашення) податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі відстроченого або розстроченого). Проте щоб здійснити такий залік, повинні дотримуватися певні умови. Нагадаємо їх.

Який борг можна погасити від’ємним значенням?

З урахуванням норм п. 200.4 ПКУ і роз’яснень податківців (див. БЗ 101.26) за рахунок від’ємного значення з ПДВ може бути погашений податковий борг з ПДВ (наявний на момент подання декларації):

— що виник за попередні звітні періоди і за умови, що він

обліковувався в інтегрованій картці платника (ІКП) станом на 1 число місяця, в якому подається декларація, в якій збираємося здійснити залік.

Таким чином,

за рахунок ВЗ можна погасити наявний податковий борг з ПДВ за умови, що він обліковувався в ІКП на перше число місяця, в якому подається декларація із заліком

Про те, що від’ємним значенням може бути погашений ПДВ-борг, наявний за станом на 1-е число місяця подання декларації, говорилося і в листі ДФСУ від 17.08.2018 № 3578/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

При цьому на погашення податкового боргу можна використати ВЗ в сумі, що не перевищує ліміту реєстрації на момент подання декларації (відображеного в ліміт-віконці ряд. 19.1).

Коли виникає борг за уточненкою?

А що коли подавали уточненку? Коли за нею виникне борг?

Нагадаємо, що за правилами самовиправлень платник, що подає уточнюючий розрахунок (УР), повинен сплатити суму недоплати і 3 % самоштрафу до подання УР (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). Причому:

— недоплату платять на електронний ПДВ-рахунок, а

— 3 % самоштраф — просто до бюджету (пп. 20, 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569).

При цьому дані УР проводять в ІКП датою його подання (п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку № 5*; БЗ 129.04). Задекларовані в УР суми вважаються узгодженими зобов’язаннями і в разі несплати перетворюються на податковий борг. Тому

суми з УР (при несплаті) стануть податковим боргом наступного дня після його подання

А отже, якщо подали УР, але суми за ним не сплатили, наступного дня після подання УР виникне борг.

Також врахуйте, що, отримавши збільшуючий УР, податківці не пізніше наступного робочого дня на суму недоплати з УР направлять реєстр Казначейству (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569), який обліковуватиметься Казначейством до повного виконання.

Ще нагадаємо, що податковий борг включає не лише несплачені податкові зобов’язання, але і штрафні санкції (пп. 14.1.175, 14.1.39 ПКУ). Тому від’ємним значенням з ПДВ можна погасити як донарахований за УР податок, так і 3 % самоштраф. При цьому зарахування ВЗ у рахунок погашення податкового боргу відбувається в такій послідовності: передусім — у рахунок погашення податкових зобов’язань, потім — у рахунок штрафів, а після цього — пені (п.п. 5 п. 2 розд. III Порядку № 5; БЗ 101.24).

* Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 5.

Коли УР-борг можна погасити ВЗ?

Як зазначалося, залік можливий, якщо борг обліковується в ІКП на 1-е число місяця, в якому подається декларація із заліком. Тобто борг повинен існувати на 1-е число.

Ну а оскільки борг за УР виникне по-гарячому (наступного дня після подання УР), то для заліку він повинен перейти на наступний місяць: пережити 1-е число. Тому

УР-борг можна погасити за рахунок ВЗ, якщо він продовжуватиме обліковуватися в ІКП на 1-е число місяця, що настає за місяцем подання УР (і далі залишатися непогашеним)

Тоді в наступному місяці, подаючи декларацію, в ній можна провести залік.

А ось якщо при виправленні помилки подаємо два УР підряд, то провести залік відразу в другому УР (не чекаючи поточної декларації) не вийде. Оскільки, по-перше, борг за УР щойно з’явився і станом на 1-е число жодного боргу ще не було. А по-друге, п. 200.4 ПКУ говорить про можливість проведення заліку тільки за поточною декларацією, а не за УР. Розглянемо ситуацію.

Ситуація. Припустимо, що квітневу помилку виявили у вересні і 26 вересня подали УР до квітня (зняли ПК) і УР до липня (додали ПК). Якщо не сплатити платежі за квітневою уточненкою, то з 27 вересня (тобто дня, що настає за поданням УР) в ІКП виникне борг.

Проте для погашення боргу за рахунок ВЗ є умова — наявність боргу на 1-е число. Тому погасити свіжоспечений борг відразу в наступній уточненці до липня (хоча в ній і виникло від’ємне значення) не вийде. Оскільки, по-перше, не виконується залікова умова — наявність боргу в ІКП на 1-е число. Адже у вересні борг щойно з’явився! А по-друге, п. 200.4 ПКУ дозволяє провести залік тільки в декларації, а не в УР.

Тому для заліку важливо, щоб виниклий борг зберігався в ІКП на 1-е число наступного місяця (тобто на 1 жовтня) і провисів до моменту подання декларації із заліком. Тоді при поданні в наступному місяці поточної декларації за вересень у ній можна провести залік. Оскільки умова заліку — наявність боргу на 1-е число місяця подання декларації — дотримується.

А що коли подання другого УР (до липня) відкласти на наступний місяць і, скажімо, подати його в перших числах жовтня (тобто раніше поточної декларації за вересень)? Чи можна в цьому УР провести залік? Адже борг на 1-е число вже є.

Тут слід зауважити, що оскільки в п. 200.4 ПКУ говориться про можливість проведення заліку в декларації, то важливе існування боргу на 1-е число місяця подання декларації, а не УР (БЗ 101.26). Тому вважаємо, що краще так не ризикувати і липневе ВЗ на борг, що виник у вересні, за УР не зменшувати (адже в липні жодного податкового боргу ще не було). А провести залік, як передбачено п. 200.4 ПКУ, в поточній декларації (за вересень). Хіба що здійснити залік за УР можна тільки після отримання дозволяючої ІПК на свою адресу.

Ліміт зменшиться. Також врахуйте: на суму погашеного боргу (відображену в ряд. 20.1 декларації) зменшиться ліміт (через ∑Відшкод, БЗ 101.17). Оскільки такий залік податківці вже давно прирівнюють до отримання платником відшкодування, хоча це і безпідставно. Причому ліміт зменшать одразу при поданні декларації.

Коли борг спишуть в ІКП? А ось списання боргу в ІКП проведуть граничним строком подання декларації (БЗ 101.24). Детальніше про це див. у статті «Гасимо ПДВ-борг від’ємним значенням» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57.

УР-борг: відповідальність

Утім, слід врахувати, що поява боргів, у тому числі боргів за УР, не пройде для платника без наслідків. Адже якщо донараховані суми до подання УР не сплатили, то, виходить, умови самостійного виправлення помилок платником не виконані. А за це можуть загрожувати такі неприємності (БЗ 132.01):

— 5 % штраф (за п. 120.2 ПКУ) — за несплату 3 % самоштрафу до подання УР;

— 5 (10) % штраф (за п. 124.1 ПКУ) — за несвоєчасну сплату узгоджених (задекларованих в УР) грошових зобов’язань, а при умисній несплаті — 25 % штраф (за п. 124.2 ПКУ);

— пеня;

— адмінштраф посадовим особам (за ст. 1632 КУпАП) — за неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування податків/зборів (обов’язкових платежів) у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн), а при повторному порушенні протягом року — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн).

Детальніше про них див. статтю «Не сплатили недоплату із самоштрафом до подання УР: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 60 (ср. ).

Врахуйте: такі санкції нарахують контролери і направлять податкове повідомлення-рішення (ППР). Якщо не буде грошей на їх сплату і вони перетворяться на податковий борг, то їх також можна буде погасити від’ємним значенням. Але все на тих же умовах — що такий борг збережеться в ІКП на 1-е число і до моменту подання декларації із заліком.

Висновки

  • Якщо донараховані суми за УР не сплатили, то наступного дня після подання УР виникне борг.
  • Зарахувати ВЗ у рахунок податкового боргу можна, якщо борг обліковується в ІКП на 1-е число місяця, в якому подається декларація із заліком. Тому зарахувати УР-борг вийде тільки в наступному місяці після подання УР (коли виконуватиметься залікова умова — наявність боргу в ІКП на 1-е число).
  • За борг за УР (невиконання умов самовиправлення) загрожують фінансові санкції.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі