Теми статей
Обрати теми

Не сплатили недоплату із самоштрафом до подання УР: наслідки

Солошенко Людмила, податковий експерт
У декларації з ПДВ виявили помилку — заниження ПЗ. Подали збільшуючий УР, проте недоплату з 3 % самоштрафом за ним не сплатили (помилково вирішили, що маємо переплату). Якими можуть бути наслідки?

Правила самоисправлений

Нагадаємо, що згідно з правилами виправлення помилок суму недоплати і 3 % самоштрафу треба сплатити до подання УР (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). При цьому:

— недоплату платять — на електронний ПДВ-рахунок, а

— 3 % самоштраф — прямо до бюджету (пп. 20, 25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569, далі — Порядок № 569).

Виконання таких умов самовиправлень дозволяє платникові податків уникнути штрафів, які загрожували б йому за заниження податкових зобов’язань на загальних підставах, якби помилку виявили перевіряючі. Адже, як обумовлено п. 120.2 ПКУ, при самостійному донарахуванні платником з дотриманням вимог, передбачених ст. 50 ПКУ, сум податкових зобов’язань (контроль за сплатою яких покладений на контролюючі органи) штрафи, передбачені гл. 11 розд. II ПКУ, не застосовуються.

Але що, якщо такі умови самовиправлень не дотримані: УР поданий, а сума недоплати з 3 % самоштрафом не сплачені? Якими можуть бути наслідки?

Наслідки

Дані СЕА та ІКП. Дані УР датою подання відобразяться в інтегрованій картці платника (ІКП) (п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 5; БЗ 129.04). При цьому задекларовані в УР суми недоплати і 3 % самоштрафу вважаються узгодженими зобов’язаннями й у разі несплати перетворяться на податковий борг.

Податківці, отримавши збільшуючий УР, не пізніше наступного робочого дня направлять відповідний реєстр Казначейству (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Такий реєстр враховуватиметься до повного виконання. Врахуйте: при першому ж надходженні грошей на ПДВ-рахунок кошти автоматично будуть списані до бюджету в рахунок сплати ПЗ за УР (а не, скажімо, в рахунок сплати податку за поточною декларацією). Тож хоча спершу і закриється заборгованість за УР, але зараз же виникне борг за декларацією. Кінець кінцем борг в ІКП залишиться. Тому здійснити платежі за УР усе одно необхідно (недоплату — на ПДВ-рахунок і 3 % самоштраф — до бюджету). До речі, про те, як погасити УР-донарахування від’ємним значенням у декларації з ПДВ, див. «Гасимо ПДВ-борг від’ємним значенням» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57.

Відповідальність. Що ж до відповідальності, то тут можуть загрожувати такі неприємності:

— 5 % штраф (за п. 120.2 ПКУ) — за несплату 3 % самоштрафу до подання УР;

— штраф (за п. 124.1 ПКУ) — за несвоєчасну сплату грошових зобов’язань;

— пеня;

— адмінштраф посадовим особам (за ст. 1632 КУпАП) — за неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування податків/зборів (обов’язкових платежів) у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн), а при повторному порушенні протягом року — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн).

5 % штраф (п. 120.2 ПКУ)

При поданні УР без попередньої сплати ПДВ і 3 % самоштрафу платник порушує алгоритм виправлення помилки.

За несплату 3 % самоштрафу до подання УР (невиконання умов самовиправлень) платникові загрожує 5 % штраф за п. 120.2 ПКУ

Зверніть увагу:

— застосування 5 % штрафу пов’язане саме з несплатою самоштрафу (тобто 5 % штраф накладуть, якщо не сплачений 3 % самоштраф). Тому 5 % штраф можуть застосувати, навіть якщо за УР сплатили недоплату і не сплатили тільки суму 3 % самоштрафу;

5 % штраф розраховують від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання (тобто від суми недоплати). А ось на відображений в УР 3 % самоштраф такий 5 % штраф не нараховується;

— 5 % штраф застосують додатково до 3 % самоштрафу. Тобто 5 % штраф не скасовує необхідності сплати 3 % самоштрафу. Адже це два штрафи за різні порушення: 3 % самоштраф — за помилку, що самостійно виправляється платником, а 5 % штраф — за невиконання платником установлених п. 50.1 ПКУ умов самовиправлень.

Штраф за несвоєчасну сплату (п. 124.1 ПКУ)

Нагадаємо, що штрафні норми ПКУ були ґрунтовно підкориговані ще Законом України від 16.01.2020 № 466-IX (ср. ). І як після цих змін передбачено останнім абзацом п. 124.1 ПКУ, якщо при виправленні помилок і поданні УР зарахування коштів з електронного ПДВ-рахунку в рахунок погашення узгодженого грошового зобов’язання за УР здійснюється наступного операційного (банківського) дня, то штраф за несвоєчасну сплату не застосовується. З урахуванням цього фіскали, швидше за все, стверджуватимуть, що штрафні санкції, передбачені п. 124.1 ПКУ, можуть застосовуватися й у випадках самовиправлень! Мовляв, платник податків звільняється від штрафів, тільки якщо дотримується умов самовиправлень (п. 120.2 ПКУ). А вони в цьому випадку не дотримуються.

Тому якщо зобов’язання за УР будуть сплачені з простроченням, можливий штраф за несвоєчасну сплату узгоджених грошових зобов’язань (за п. 124.1 ПКУ):

— при простроченні до 30 календарних днів включно — у розмірі 5 % погашеної суми податкового боргу (при простроченні понад 30 днів — у розмірі 10 %), а

— при умисній несплаті — у розмірі 25 % (п. 124.2 ПКУ), проте при цьому умисел податківці повинні довести (п. 109.1 ПКУ).

Зверніть увагу, такий штраф застосовують тільки до погашеної суми податкового боргу. Тому до моменту погашення боргу (його частини) цей штраф не нараховується. Причому такий штраф нараховують на всю суму погашеного податкового боргу, тобто і на ПДВ (недоплату), і на самоштраф.

Штраф за заниження ПЗ (п. 123.1 ПКУ) незастосовний. А ось штраф за заниження ПЗ (за п. 123.1 ПКУ) в розмірі 10 % від занижених ПЗ (у розмірі 25 % — при умисному порушенні, п. 123.2 ПКУ) платникові в такому разі не загрожує. Адже цей штраф накладається в тому випадку, якщо суму заниження ПЗ виявляють контролери. А в цьому випадку відбувається самостійне виправлення платником помилки і суму занижених ПЗ платник уже визначив самостійно.

Пеня

Схоже, що податківці в такому разі нарахують і пеню за несвоєчасну сплату зобов’язань (БЗ 132.02). Хоча, суворо кажучи, за ПКУ пеня при самовиправленнях можлива лише в тому випадку, якщо платник подав УР і не сплатив УР-донарахування (недоплату і 3 % самоштраф) протягом 90 днів (п.п. 129.1.3 ПКУ, детальніше див. «Проблеми пені за результатами перевірок» у «Податки & бухоблік», 2021, № 71).

Проте навряд чи податківці з таким підходом погодяться.

Інша річ, що п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (після Закону України від 12.05.2022 № 2260-IX) частково скасовано штрафний карантинний мораторій (при виявленні податківцями порушень під час перевірок)*. Проте оскільки в цьому підпункті йдеться про скасування карантинного мораторію виключно на застосування штрафних (фінансових) санкцій (а пеня штрафною санкцією не є), то можна говорити, що пені це не стосується і для неї карантинний мораторій продовжує діяти (останній абзац п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)**. Тому і нараховувати пеню контролери не повинні. Щоправда, податківці свою позицію щодо пені поки що не озвучили. І по якому шляху в цьому питанні піде судпрактика, поки що невідомо.

* Детальніше про скасування штрафного мораторію див. «Чи діють під час воєнного стану «карантинні» звільнення від податкових штрафів?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49; «Чи застосовується під час воєнного стану «карантинне» звільнення від штрафів: позиція ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53; «Перевірки та штрафи під час війни: збираємо пазл» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

** Нагадаємо, що постановою КМУ від 27.05.2022 № 630 карантин продовжено до 31 серпня 2022 року.

Адмінштраф

На додаток до посадових осіб (керівника та головного бухгалтера) можуть застосувати адмінштраф за ст. 1632 КУпАП (у розмірі від 85 до 170 грн) — за неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування податків/зборів.

Такі адмінштрафи накладаються судом (ст. 221 КУпАП) на підставі протоколів про адміністративні правопорушення, складених податковими органами (ст. 255 КУпАП) (БЗ 132.03).

При цьому несвоєчасне подання платіжних доручень на сплату податків/зборів налжить до разових правопорушень (БЗ 132.03). А за разові правопорушення (коли справи підвідомчі суду, ч. 2 ст. 38 КУпАП) адмінштраф, нагадаємо, може бути накладений не пізніше ніж через 3 місяці з дня вчинення правопорушення.

Утім, врахуйте: сплачувати самостійно такі санкції за допущене порушення платникові не треба. Їх розрахують податківці і направлять ППР. Тому їх слід сплатити тільки після отримання податкового повідомлення-рішення (БЗ 132.01; БЗ 132.02).

А ось у тому випадку, коли на момент подання УР в ІКП дійсно є переплата (що покриває величину УР-донарахувань), таких санкцій можна не боятися. Детальніше див. статтю «Куди йде… переплата з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 95.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі