Теми статей
Обрати теми

Відтермінували податковий кредит — не нарахували компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ

Вишневський Михайло, податковий експерт
Якщо товари, роботи, необоротні активи отримуються для використання в неоподатковуваній діяльності, за ними треба нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ), щоб компенсувати суму вхідного ПДВ. А що, якщо за вхідним ПДВ вирішили відкласти відображення податкового кредиту (ПК)? Чи вийде також відкласти і компенсуючі ПЗ? З’ясовуємо.

У чому помилка? Не нарахували компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ). Товар з 20 % ПДВ купили і використали в пільговій діяльності. Вхідна податкова накладна (ПН) постачальником зареєстрована. Проте податковий кредит (ПК) поки не відображали — вирішили відкласти з урахуванням строку в 365 днів (за п. 198.6 ПКУ). Тому і компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ поки не нараховували. Вирішили їх нарахувати пізніше — у тому ж періоді, коли буде відображений ПК (тобто одночасно з відображенням ПК).

Наслідки. За придбаннями (з ПДВ), призначеними для використання / використаними в неоподатковуваній (пільговій) діяльності суму вхідного ПДВ треба компенсувати шляхом нарахування компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Причому на відміну від відображення ПК (який можна відкласти), момент нарахування компенсуючих ПЗ відкладати не можна. А компенсуючі ПЗ слід нарахувати суворо у своєму періоді:

— у періоді придбання товарів/послуг (якщо про використання в неоподатковуваній діяльності відомо вже під час придбання) або в періоді фактичного використання товарів/послуг у неоподатковуваній діяльності і

— за умови, що за вхідним ПДВ виникло право на ПК.

Тому якщо вхідна ПН зареєстрована (виникло право на ПК), то за товаром, використаним у пільговій діяльності, слід нарахувати компенсуючі ПЗ. А те, що правом на ПК платник не скористався і відклав ПК на наступні періоди, від компенсуючих ПЗ його не звільняє. Причому про те, що ПКУ не встановлена залежність між нарахуванням компенсуючих ПЗ і періодом, у якому платник вирішить на підставі зареєстрованої ПН показати ПК, говорили й податківці (БЗ 101.06).

Проте платник помилково не нарахував компенсуючі ПЗ. Тому ПЗ були помилково занижені, а це може обернутися недоплатою. А за таке порушення контролери при перевірці можуть нарахувати:

штраф за заниження податкових зобов’язань: у розмірі 10 % від занижених ПЗ (за п. 123.1 ПКУ) або в розмірі 25 % від занижених ПЗ при умисному порушенні (п. 123.2 ПКУ);

— пеню за несвоєчасну сплату зобов’язань (п.п. 129.1.2 ПКУ). Хоча протягом карантину пеня нараховуватися не повинна (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Щоправда, поки на воєнному стані планові перевірки не проводяться (п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, детальніше див. «Перевірки та штрафи під час війни: збираємо пазл» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54). Тому помилку краще виправити самостійно.

Як виправити? Для виправлення помилки треба:

— скласти і зареєструвати компенсуючу ПН за п. 198.5 ПКУ. Детальніше про її складання див. «Компенсуюча ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48;

подати уточнюючий розрахунок (УР) до помилкового періоду, в якому не нарахували компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Причому якщо на момент подання УР компенсуюча ПН ще не зареєстрована, то разом з УР слід подати додаток Д1, у таблиці 1.1 якого відобразити дані про таку незареєстровану ПН (щоб надалі її зареєстрували за рахунок ∑Перевищ).

Щоправда, зверніть увагу: якщо при виправленні помилки донараховувати (у ряд. 4.1 УР) тільки компенсуючі ПЗ, то в разі виникнення в періоді, що виправляється, недоплати доведеться нарахувати 3 % самоштраф. Нагадаємо, що від самоштрафу при виправленні ПДВ-помилок під час воєнного стану (як і на карантині) звільнень немає. Проте в цьому випадку в платника також є в запасі і відкладений ПК. Тому якщо одночасно з додаванням компенсуючих ПЗ (у ряд. 4.1 УР) додати і ПК (у ряд. 10.1 УР), то недоплати не виникне. А отже, і нараховувати суму самоштрафу в УР не доведеться. А також не доведеться платити недоплату із самоштрафом до подання УР.

Врахуйте! Оскільки також додаємо і ПК, нагадаємо: податківці визнають можливість відновлення ПК за УР виключно в тому періоді, в якому таке право на ПК в платника виникло (листи ДФСУ від 13.12.2018 № 5218/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 12.02.2018 № 575/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Тому для виправлення помилки (донарахування компенсуючих ПЗ одночасно з відображенням ПК) подати УР слід саме до того періоду, в якому з’явилося право на ПК.

Приклад. Відклали ПК (200 грн) за серпневою ПН (зареєстрованою своєчасно) і в серпні не нарахували компенсуючі ПЗ у розмірі 200 грн.

Тоді УР до декларації за серпень заповнимо так (одночасно з компенсуючими ПЗ у ряд. 4.1 додаємо і ПК у ряд. 10.1):

Рядок УР

Графи УР

4

5

6

4.1

10000 (умовно)

10200

200

10.1

6000 (умовно)

6200

200

18

4000

4000

18.1

Фрагмент УР до декларації за серпень

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі