Теми статей
Обрати теми

Забули про власну нерухомість: виправляємо помилку

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство не знало, що воно є платником податку на нерухоме майно. Через це протягом кількох останніх років жодної звітності з цього податку не подавало. Чи не ліпше тепер взагалі проігнорувати подання пропущених декларацій? Якщо ні, то як із найменшими втратами виплутатися з ситуації, що склалася? Надамо свої поради щодо цього.

Очевидно, що про неможливість подання податкової звітності, на яку звикли посилатися в період воєнного стану (ВС), тут не йдеться. Навпаки, можливість якраз є. А от непереборного бажання зробити все, як слід, здається, трохи не вистачає. ☺ Тож для початку переконаємо вас у тому, що пустити існуючу проблему на самоплив — це не вихід.

Якщо не робити нічого

Проігнорувати подання пропущених декларацій, звісно, можна, та сенсу в цьому немає жодного. Ось принаймні дві причини, чому ліпше швиденько здатися. ☺

1. Податківці донарахують податок самі. Контролюючий орган повинен самостійно визначити суму грошових зобов’язань, якщо платник податків не подає в установлені строки податкову декларацію (п.п. 54.3.1 ПКУ). І рано чи пізно контролери все одно це зроблять. Найближча документальна перевірка (тільки-но їх знову дозволять після закінчення/скасування ВС) обов’язково виявить, що ви дали маху.

Ба більше! Докопатися до істини фіскали можуть і зараз під час камеральної перевірки (див. БЗ 130.04). Їх проведення в період ВС дозволяє п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Предметом камералки, серед іншого, є також своєчасність подання податкових декларацій на підставі даних, що зберігаються (опрацьовуються) у відповідних інформаційних базах (п.п. 75.1.1 ПКУ)

Наприклад, інформації про зареєстровану на ваше підприємство нерухомість у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Доступ до нього фіскали мають згідно з п.п. 266.3.2 ПКУ.

2. За увесь період недекларування. Якщо податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано, то грошове зобов’язання може бути нараховане або провадження у справі про стягнення такого податку може бути розпочате без дотримання строку давності (п.п. 102.2.1 ПКУ).

Це чітко підтверджують податківці в БЗ 132.01. Тож зважати на інше їхнє роз’яснення в БЗ 106.07 (а також на аналогічне щодо плати за землю в БЗ 111.05), на наш погляд, не варто. Бо, власне, цими роз’ясненнями вони тільки заплутують платників податків. Наша думка з цього питання незмінна:

податок на нерухомість вам все одно донарахують за весь час, відколи ви стали його платником, навіть якщо ви протримаєтесь без подання декларації понад 1095 днів

А тепер кількома реченнями про те, що на вас чекатиме у підсумку, якщо вирішите затаїтися (БЗ 132.01).

Штраф за недекларування (ст. 120 ПКУ). Розмір цього штрафу:

340 грн за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації та 1020 грн при повторному порушенні протягом року

Решта подробиць — у БЗ 132.01.

Додатковий штраф (ст. 123 ПКУ). Він застосовується у разі визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання. Розмір штрафу — 10 % (п. 123.1 ПКУ) або 25 % суми визначеного податкового зобов’язання, якщо декларацію не подавали умисно (п. 123.2 ПКУ), або 50 % за повторне порушення з умислом протягом року (п. 123.3 ПКУ).

Пеня. Її якраз можна не боятися, бо протягом дії карантину (тобто протягом періоду з 1 березня 2020 року і поки що до 31.12.2022) пеня не нараховується (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Адмінштраф. Скоріше за все, податківці намагатимуться притягнути сюди відповідальність за ст. 1631 КУпАП (див. БЗ 132.03), яка застосовується і в період ВС (БЗ 132.03).

Висновок із усього сказаного вище очевидний: є сенс відзвітувати за всі пропущені звітні періоди і якнайшвидше.

Як це зробити? Відповідь — трохи далі. А просто зараз — лайфхак від податківців, який, не виключаємо, допоможе суттєво зменшити штрафні санкції.

Як запевняють податківці, посилаючись на консультацію в БЗ 129.04,

якщо до подання звітності за минулі періоди, за які не відзвітували вчасно, заплатити самостійно нараховані податкові зобов’язання, то на вас чекатиме лише порівняно невеликий штраф за ст. 120 ПКУ та адмінштраф

До слова, згадана консультація про штрафи чи їх відсутність не говорить нічого. Вона взагалі на іншу тему. А самі податківці вбачають у ній можливість майже безштрафної амністії для забудькуватих платників лише в усному спілкуванні. Тож вірити їм чи ні — справа ваша.

Хоча навіть якщо всі ці запевнення податківців — мильна бульбашка, все одно левову частку самостійно задекларованого податку ви маєте сплатити до подання звітності. Розповімо про це далі.

Сплачуємо податок до подання декларацій

Періоди, строк сплати за які минув. Як відомо, податок на нерухомість сплачують авансовими внесками щокварталу до 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом (п.п. «б» п.п. 266.10.1 ПКУ). Тож на сьогодні спливли строки його сплати не тільки за попередні роки, а й за І — ІІ квартали поточного. Саме за ці звітні періоди вам слід заплатити податок, нарахований у запізнілій звітності, до її подання.

Узагалі-то, окремого строку сплати податкових зобов’язань, задекларованих із запізненням, ПКУ не визначає. У ньому встановлено єдиний строк сплати податкового зобов’язання, задекларованого самим платником, — протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання відповідної декларації (абзац перший п. 57.1 ПКУ). Однак у тій БЗ, про яку йшлося вище, податківці пояснюють:

оскільки граничний термін сплати податку, визначеного платником у запізнілій звітності, вже минув, він повинен самостійно сплатити суму податкового зобов’язання до подання такої звітності

Періоди, строк сплати за які не настав. Щодо них дотримуйтесь стандартних строків сплати податку, а саме: за ІІІ квартал — не пізніше 31.10.2022, за ІV квартал — не пізніше 30.01.2023 (обидві дати — з урахуванням правила переносу з п. 57.1 ПКУ).

Куди сплачувати. Податок на нерухомість сплачують за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування (п.п. 266.9.1 ПКУ).

Подаємо звітні декларації за минулі періоди

Так, саме звітні, а не уточнюючі! Бо у вашому випадку про самостійне виправлення помилок у розумінні ст. 50 ПКУ не йдеться. Скористатися процедурою, передбаченою цією статтею, можна лише тоді, коли звітну податкову декларацію ви вже подали (не має значення, своєчасно чи ні), а після граничного строку її подання виявили в ній помилки.

У зв’язку з цим самостійно визначати в тих звітних деклараціях, що подаватимете зараз, самоштраф і сплачувати його вам не потрібно. Хоча зовсім без штрафів, звісно, не обійтись (особливо якщо лайфхак від податківців не спрацює).

Отже, ви маєте скласти й подати звітні декларації з податку на нерухомість за кожний рік, коли ви були його платником.

За попередні роки (крім поточного). Головне запитання, яке постане перед вами:

за якою формою наразі подавати звітність за минулі періоди?

Починаючи зі звітності за 2019 рік ДПС рекомендувала платникам декларувати свої податкові зобов’язання з податку на нерухомість за новою формою декларації, затвердженою наказом Мінфіну від 15.11.2018 № 897 (БЗ 106.07).

За звітні роки, що передують 2019-му, теж доведеться подати декларацію за цією ж формою. Подробиці щодо її заповнення ви можете дізнатися зі статті «Податок на нерухомість — 2020: звітуємо за новою формою!» в «Податки & бухоблік», 2020, № 12. Там, до речі, є й приклад заповнення річної декларації.

За поточний 2022 рік. Тут є свої нюанси. Ви маєте знати, що згідно з п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

з 1 березня 2022 року житлова й нежитлова нерухомість юросіб потрапила під воєнне звільнення від оподаткування. Але не вся

Яка саме і за яких умов, читайте в статті «Плата за землю і податок на нерухомість у воєнний час» у «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Так-от, якщо ви на всі сто впевнені, що ваша нерухомість відповідає всім умовам для звільнення від оподаткування, то можете просто зараз, не очікуючи, доки з’явиться перелік територій від КМУ, на які поширюватиметься таке звільнення, подати звітну декларацію з нарахованими податковими зобов’язаннями тільки за січень — лютий 2022 року.

Тоді після появи зазначеного переліку вам слід буде перевірити, чи дійсно є в ньому та територія, де розташоване ваше нерухоме майно, а також чи до кінця поточного року на неї поширювалось воєнне звільнення. За позитивного результату нічого більше робити не доведеться, інакше треба буде уточнити цю звітну декларацію. Але про це без кабмінівського переліку говорити зарано.

Якщо ж ваша нерухомість за усіма прогнозами не може претендувати на воєнне звільнення, подавайте звітну декларацію з нарахованими сумами податку за весь 2022 рік.

Зверніть увагу! Ставка податку на нерухомість у абсолютному розмірі залежить від розміру мінзарплати на 1 січня кожного звітного року. Крім того, рішенням органу місцевого самоврядування ставка може коригуватися й у відсотковому розмірі. А ще останнім часом неодноразово змінювалося законодавство, наприклад, щодо умов необ’єктності промислової та сільгоспнерухомості (пп. «є» та «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ). Всі ці деталі слід ураховувати при заповненні декларацій за кожний звітний рік.

Куди подавати. За загальним правилом, звітність з податку на нерухомість подають за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування (п.п. 266.7.5 ПКУ). Якщо воно не збігається з місцем основного обліку вашого підприємства як платника податку, спочатку треба стати на облік за неосновним місцем. Для цього досить до ДПІ за вашим місцем основного (!) обліку

подати ф. № 20-ОПП з інформацією про наявність нового об’єкта оподаткування і позначкою у графі 11 про взяття на облік за неосновним місцем у тій ДПІ, котра обслуговує територію, на якій розташований ваш об’єкт нерухомості

У такому разі ф. № 17-ОПП можна не подавати.

І ще один нюанс. Якщо ваш об’єкт нерухомості знаходиться в місті з районним поділом, не забудьте врахувати особливості подання звітності з нерухомого податку в такій ситуації. Про них податківці розповідали в БЗ 106.07, а ми — у «Податки & бухоблік», 2022, № 41.

Що далі

А далі залишається тільки чекати. Бо якісь штрафи все одно будуть — вийти зовсім сухим із води не вдасться.

Штраф за несвоєчасне декларування (ст. 120 ПКУ). Про нього вже йшлося вище. Цього штрафу не уникнути в будь-якому разі. Разом з тим за 2021 — 2022 роки його бути не повинно, оскільки граничні строки подання декларації з податку нерухомість за ці періоди припадають на карантин. Той факт, що подаємо такі декларації зараз, коли можуть покарати по камералці, а карантинний мораторій на порушення, виявлені під час такої перевірки, не діє, на застосування штрафу, вважаємо, не впливає.

І ще одне. Щоб уникнути підвищеного розміру цього штрафу через повторність порушення, радимо звітні декларації за всі пропущені вами роки, включаючи поточний, подавати в один день.

Штраф за несвоєчасну сплату (ст. 124 ПКУ). Розмір санкцій за порушення правил сплати (перерахування) податків залежить від того, скільки календарних днів тривала затримка сплати суми узгодженого грошового зобов’язання (детальніше — в БЗ 132.01). Відлік такої затримки зі сплатою податку на нерухомість для кожного кварталу свій.

До речі,

за періоди починаючи з І кварталу 2020 року і по ІІ квартал 2022 року включно застосовна та ж сама логіка карантинного звільнення від цього штрафу,

яку ми висловили вище щодо штрафу за недекларування за 2021 — 2022 роки. Хоча й маємо сумніви, що податківці з нею погодяться…

Ще раз повторимо: якщо ви заплатите нарахований самостійно податок до подання запізнілої звітності, цілком імовірно, що цього штрафу не буде зовсім.

Якщо ж не дуже покладаєтесь на запевнення податківців, ось вам лайфхак від нас. Він вам коштуватиме всього 3 % несплаченого податку за всі пропущені роки у вигляді самоштрафу.

Отже:

1) спочатку подайте пропущені звітні декларації з нульовими сумами податку за кожний рік (для цього можна показати в деклараціях нульову ставку податку). Як наслідок, платити до бюджету за такими деклараціями ви нічого не повинні. А коли немає податку до сплати, то відповідно не буде і покарання за ст. 124 ПКУ за його несвоєчасну сплату;

2) після цього через процедуру самовиправлення уточніть нульові суми податку за всі роки в порядку, прописаному в п.п. «а» п. 50.1 ПКУ.

Про решту подробиць такої нехитрої податкової оптимізації читайте в «Податки & бухоблік», 2018, № 28 (ср. ).

Пеня. У тій же консультації з БЗ 132.01 податківці зазначають також про пеню, яку нараховують за правилами ст. 129 ПКУ. Але пам’ятайте, що за період карантину пеня не нараховується (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Адмінштраф. Крім того, вони намагатимуться накласти ще й адмінштраф на посадових осіб за ст. 1632 КУпАП за неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування податків. До речі, мораторію на адмінштрафи немає як у карантинний період (див. БЗ 132.03), так і в період ВС.

Висновки

  • Якщо проігнорувати подання декларацій з податку на нерухомість за пропущені звітні періоди, вам все одно його донарахують за весь час, відколи ви стали платником такого податку. Адже трирічний строк давності, визначений п. 102.1 ПКУ, в такому разі не застосовується.
  • Щоб запобігти значним фінансовим втратам, ви маєте якнайшвидше скласти й подати звітні декларації з податку на нерухомість за кожний рік, коли ви були його платником, за формою, чинною на сьогодні.
  • Податківці запевняють, що у разі сплати самостійно задекларованих податкових зобов’язань до подання запізнілої звітності на вас чекатиме лише порівняно невеликий штраф за несвоєчасне декларування (ст. 120 ПКУ) та адмінштраф.
  • Якщо ж цей лайфхак від податківців не спрацює, то до штрафу за несвоєчасне декларування додасться ще штраф за несвоєчасну сплату (ст. 124 ПКУ). Щоправда, за певні періоди, які охоплюються карантинним мораторієм, цих штрафів, на нашу думку, бути не повинно. Пеня ж за період карантину не нараховується взагалі.
  • І ще один лайфхак від нас: можна подати за всі пропущені роки звітні декларації з нульовими сумами податку до сплати, а потім уточнити їх. Це вам обійдеться в 3 % несплаченого податку за всі пропущені роки у вигляді самоштрафу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі