Теми статей
Обрати теми

Помилились із кодом будівлі: уточнюємо податок на нерухомість

Вишневський Михайло, податковий експерт
Підприємство в річній звітності з податку на нерухоме майно на 2022 рік випадково зазначило неправильний код типу об’єкта. Це, у свою чергу, вплинуло на визначення ставки податку і, як наслідок, призвело до заниження річної суми податкових зобов’язань. Як виправити таку помилку? Які особливості воєнного періоду слід при цьому врахувати?

Суть помилки

Форма декларації з податку на нерухоме майно затверджена наказом Мінфіну від 15.11.2018 № 897. Вона складається із власне декларації та двох додатків до неї. У додатку 1 нараховують податок для об’єктів оподаткування житлової нерухомості, а в додатку 2 — нежитлової нерухомості.

Обидва додатки містять колонку 2 «Код типу об’єкта». У ній зазначається код типу об’єкта відповідно до ДК 018-2000*. Цей код слід брати із правовстановлюючих документів на нерухомість. Якщо в документах він не вказаний, тоді інформацію про нього можна отримати, замовивши експертний висновок у ДП «ДНДІАСБ» Держбуду (БЗ 106.07). Якщо ж не бажаєте звертатися за цим висновком (бо він не безкоштовний), можна самостійно вибрати код, який найбільше відповідає типу вашої нерухомості.

* Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000, затверджений наказом Держстандарту від 17.08.2000 № 507.

Ставки податку на нерухомість установлюються за рішенням органу місцевого самоврядування (ОМС) залежно від типів об’єктів нерухомості (п.п. 266.5.1 ПКУ)

Причому останнім часом переважна більшість ОМС приймають свої рішення щодо ставок із нерухомого податку з прив’язкою їх до кодів типів об’єктів нерухомості, визначених ДК 018-2000 (див. для прикладу рішення Київської міської ради від 23.06.2011 № 242/5629). Цим пояснюється те, що платник, помилившись у додатку(ах) до декларації в коді типу об’єкта, неправильно визначає і ставку податку (саме це й сталося з автором запитання). Очевидно, що така помилка може призвести як до заниження, так і до завищення податкових зобов’язань з податку на нерухомість.

Якщо помилку не виправляти

У будь-якому разі податківці виявлять, що декларація заповнена неправильно. Якщо не під час камеральної перевірки, які дозволено проводити й у період воєнного стану (ВС), то за результатами найближчої документальної перевірки, тільки-но скасують заборону на їх проведення.

Так-от, за словами самих податківців (БЗ 132.01), у гл. 11 ПКУ не передбачено застосування відповідальності до платників податків у разі виявлення порушень, які не призвели до заниження податкових зобов’язань. Хоча адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку (ст. 1631 КУпАП) вам можуть висватати й у цьому разі.

Однак у запитанні читача йдеться про заниження податку. Тож розглянемо, чого можна чекати, якшо не виправити саме таку помилку в нерухомій декларації за 2022 рік. Спиратися при цьому будемо на БЗ 132.01.

Штраф за ст. 123 ПКУ. Він накладається за те, що фіскали самі розрахували податкові зобов’язання. Розмір штрафу — 10 % (п. 123.1 ПКУ) або 25 % донарахованої суми, якщо заниження податку відбулося внаслідок умисних дій платника (п. 123.2 ПКУ), або 50 % за повторне порушення з умислом протягом року (п. 123.3 ПКУ).

Зверніть увагу! На сьогодні при виявленні порушень під час перевірок (у тому числі й камеральних) захиститися від штрафів можна, тільки довівши настання форс-мажору (див. останній абзац п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) або заявивши в установленому порядку про неможливість виконувати свої податкові зоов’язання (див. статтю «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» у «Податки & бухоблік», 2022, № 67). Інакше

заховатися від штрафу, передбаченого ст. 123 ПКУ, за карантинний чи воєнний мораторії не вдасться

Є, щоправда, невеличкий шанс поборотись за відсутність цього штрафу за І квартал 2022 року. Строк сплати податку за цей період припадав на 29 квітня, тобто до 27.05.2022, а тоді карантинний мораторій ще діяв, тож штрафу начебто бути не повинно. Хоча напевно фіскали казатимуть, що цей строк перенесено на 30.07.2022 (а це вже після 27.05.2022), тому без штрафу ніяк…

Пеня. Її при донарахуванні податкових зобов’язань за перевіркою фіскали мають право нарахувати за увесь період, починаючи з дати виникнення недоїмки (подробиці — у статті «Проблеми пені за результатами перевірок» у «Податки & бухоблік», 2021, № 71). Водночас у період дії карантину (тобто з 1 березня 2020 року і поки що до 31.12.2022) пеня не нараховується (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Адмінштраф. Йдеться про адміністративну відповідальність за ст. 1631 КУпАП, про яку ми вже згадували (подробиці — у БЗ 132.03). А вона, на жаль, застосовується і в період ВС (БЗ 132.03).

Як виправити помилку

Із двох загальновідомих способів виправлення податкової звітності, прописаних у п. 50.1 ПКУ,

форма декларації з податку на нерухоме майно дозволяє скористатися лише одним, а саме подати уточнюючу декларацію (УД)

Однак у ситуації, що розглядається, справа ускладнюється тим, що платник міг помилитися у коді типу об’єкта щодо:

(1) житлової нерухомості, тобто зазначити у додатку 1 звітної декларації неправильний «житловий» код замість правильного, теж «житлового». У такому разі в розділі І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 1 заповнюється виправлена (правильна) інформація, а в розділі ІІ «Уточнення податкового зобов’язання» додатка 1:

— у рядку 4 зазначається сума податкового зобов’язання з рядка 3 додатка 1 до декларації, що уточнюється;

— рядок 5 заповнюється у випадку, якщо в результаті виправлення помилки виникла недоплата (це саме наш випадок). Показник цього рядка переноситься до рядка 5.2 УД;

— у рядку 7 зазначається сума самоштрафу (у яких випадках, розповімо нижче), що розраховується за формулою: (колонки з 4 по 7 рядка 5) х 3 %. Показник цього рядка переноситься до рядка 5.4 УД;

— у рядку 8 зазначається сума пені, нарахована на суму недоплати зобов’язання (подробиці щодо неї теж трохи нижче). Показник цього рядка переноситься до рядка 5.5 УД;

(2) нежитлової нерухомості, тобто сплутати в додатку 2 звітної декларації один «нежитловий» код типу об’єкта з іншим, теж «нежитловим». У такому разі уточнюючий додаток 2 для об’єктів нежитлової нерухомості заповнюються аналогічно. При цьому показники рядків 5, 7 і 8 додатка 2 переносяться відповідно до рядків 6.2, 6.4 і 6.5 УД.

У кожному з випадків (1) і (2) подається УД разом з відповідним додатком (1 чи 2), показники якого й переносяться до УД (БЗ 106.07).

Та є ще й

третій випадок, коли платник міг сплутати «житловий» код типу об’єкта з «нежитловим» або навпаки

Наприклад, замість правильного «нежитлового» коду 1220.9 «Будівлі для конторських та адміністративних цілей інші», місце для якого в додатку 2, зазначити неправильний «житловий» код 1122.1 «Будинки багатоквартирні масової забудови» у додатку 1, що, в свою чергу, спричинило помилку при визначенні ставки податку.

Як діяти в такому випадку, податківці розповіли в листі ДПСУ від 17.06.2021 № 2468/ІПК/99-00-04-01-03-06:

— подати УД із додатками 1 і 2;

— у додатку 2 задекларувати податкові зобов’язання за нежитлове приміщення, зазначивши у колонці 2 правильний код типу об’єкта. Хоча нам видається, що в додатку 2 теж треба проводити уточнення, тобто в рядку 5 показувати суму до сплати через збільшення податкових зобов’язань, а в рядку 4 — показники додатка 2 до декларації, що уточнюється (вони будуть нульовими). Це, у свою чергу, призведе до необхідності нарахувати самоштраф у рядку 7 (про особливості його нарахування скажемо далі);

— внести зміни у додаток 1 шляхом скасування податкових зобов’язань для об’єкта житлової нерухомості (у колонках 8 — 24 зазначити «0»). У розділі 2 в рядку 4 вказати дані раніше поданого розрахунку та ці ж показники перенести в рядок 6.

Але й це ще не все! Оскільки за житлову і нежитлову нерухомість юрособи сплачують податок на різні коди бюджетної класифікації (18010100 і 18010400 відповідно) (див. БЗ 106.08),

не вийде доплатити лише суму недоплати. Доведеться до подання УД сплатити всю суму визначених податкових зобов’язань за нежитловою нерухомістю, за якими минув термін сплати

А переплату з цього податку за житловою нерухомістю вже потім повертати як зайво сплачену (або на поточний рахунок, або на погашення грошового зобов’язання з інших податків, незалежно від виду бюджету). Роблять це шляхом подання заяви у порядку ст. 43 ПКУ.

І наостанок цього підрозділу зазначимо таке. Оскільки у всіх трьох розглянутих тут випадках ви уточнюватимете податкові зобов’язання за увесь 2022 рік, не забудьте проставити:

— у полі «починаючи з» рядка 1 заголовної частини УД місяць, з якого здійснюється уточнення показників — 01, тобто січень (БЗ 106.07);

— у полі 1.2 «що уточнюється» рядка 2 «податковий період» заголовної частини УД — 2022 (податковий період (рік), що уточнюється) (БЗ 106.07).

Самоштраф

Якщо помилка призвела до заниження податкового зобов’язання, задекларованого у раніше поданій звітності, у загальному випадку платнику доведеться нарахувати суму недоплати та самоштраф у розмірі 3 % такої суми. Сплатити нараховані суми недоплати і самоштрафу слід до подання УД.

Важливо! Оскільки податок на нерухомість сплачують авансовими внесками щокварталу до 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом (п.п. «б» п.п. 266.10.1 ПКУ), то самоштраф нараховують на суми недоплати податкового зобов’язання тих періодів поточного року, термін сплати за якими на момент подання УД минув.

А чи треба нараховувати самоштраф під час війни? Для відповіді на це запитання варто прислухатися до думки податківців (див. БЗ 132.01), які заявили, що

карантинний мораторій з 27.05.2022 на період дії ВС від штрафів не рятує

Подробиці — у статті «Уточнення зобов’язань у воєнний час» у «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Таким чином, якщо зараз ви уточните звітну декларацію з податку на нерухомість за 2022 рік, самостійно донарахуваши при цьому податкові зобов’язання, то:

за І квартал самоштраф нараховувати не треба. Хоча знов-таки фіскали можуть сказати, що самоштраф за І квартал має бути, оскільки строк сплати податку за цей період перенесено на 30.07.2022. Але з цим погоджуватися не варто;

за ІІ квартал самоштраф слід нарахувати. Інакше податківці розцінять це як невиконання обов’язку з нарахування самоштрафу при уточненні звітності, що загрожує штрафом у розмірі 5 % суми заниження податкового зобов’язання (недоплати) (п. 120.2 ПКУ);

за ІІІ — ІV квартали самоштраф теж нараховувати не треба, оскільки граничні строки сплати податку за ці періоди (не пізніше 31.10.2022 і 30.01.2023, відповідно, з урахуванням правила переносу з п. 57.1 ПКУ) ще не настали.

Тільки не баріться, бо строк сплати за ІІІ квартал скоро спливе, і тоді доведеться нарахувати самоштраф ще й за цей період. Ну й, звісно, сплатити його перед поданням УД.

Пеня

Якщо допущена помилка призвела до недоплати податку в бюджет, інколи доводиться нараховувати й пеню. Нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання за поданою УД (п.п. 129.1.3 ПКУ).

Разом з тим

нараховувати пеню при уточненні в період ВС нерухомої декларації за поточний рік не доведеться

Річ у тому, що під час війни карантинний мораторій не діє тільки в частині незастосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів). Пеня не є штрафом, тож від нарахування пені протягом ВС карантинний мораторій платників податку все-таки захистить.

Як на уточнення впливає воєнне звільнення

Маємо на увазі п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, за яким з 1 березня 2022 року житлова й нежитлова нерухомість юросіб потрапила під воєнне звільнення від оподаткування. Але не вся. Яка саме і за яких умов, читайте в статті «Плата за землю і податок на нерухомість у воєнний час» у «Податки & бухоблік», 2022, № 54 (ср. ).

Ви, певно, спитаєте, чому ми згадали про це аж у кінці статті?

Ну хоча б тому, що з фомальної точки зору зазначене звільнення й досі не запрацювало. Бо немає переліку територій від КМУ, на які воно поширюватиметься. І навіть коли цей перелік з’явиться, то все одно до закінчення/скасування ВС обов’язок уточнитися у платників не виникає.

Тож якщо ваша нерухомість за усіма прогнозами не може претендувати на воєнне звільнення, уточнюйте код типу об’єкта саме так, як написано у цій статті вище. І на цьому поки що все.

Якщо ж ви твердо переконані, що ваша нерухомість відповідає всім умовам для воєнного звільнення, то

можете зараз, в одній УД, виправляючи код типу об’єкта, уточнити попередні нарахування в бік збільшення тільки за січень — лютий 2022 року

А решту нарахованих раніше сум податку (за березень грудень) анулювати, не очікуючи, доки з’явиться згаданий вище перелік територій від КМУ.

Як це зробити? Для цього необхідно наші рекомендації, наведені у підрозділі «Як виправити помилку» цієї статті, об’єднати з рекомендаціями від податківців із БЗ 106.07. Єдина поправка: в полі «починаючи з» рядка 1 заголовної частини такої УД слід зазначити 01, тобто січень, оскільки ви уточнюєте податкові зобов’язання з початку року, а не з березня.

Як додаткову допомогу пропонуємо статтю «Уточнюємо податок на нерухомість за воєнні періоди» в «Податки & бухоблік», 2022, № 64. І бажаємо вам успіхів у вашій справі.

Висновки

  • Помилка в додатку(ах) до декларації в коді будівлі здебільшого тягне за собою неправильне визначення ставки податку на нерухомість. А це, у свою чергу, може призвести як до заниження, так і до завищення податкових зобов’язань з цього податку.
  • Якщо помилку, яка призвела до заниження суми податку, виявлять податківці, в загальному випадку на вас чекає штраф за ст. 123 ПКУ, пеня та адмінштраф за ст 1631 КУпАП (з певними послабленнями щодо штрафу та пені в період ВС).
  • Щоб виправити код типу об’єкта в нерухомій звітності, слід подати уточнюючу декларацію з відповідним додатком (чи обома зразу), залежно від того, щодо якої нерухомості — житлової чи нежитлової було допущено помилку.
  • Якщо нерухомість відповідає всім умовам для воєнного звільнення, то можна зараз в одній УД, виправляючи код типу об’єкта, уточнити попередні нарахування в бік збільшення тільки за січень — лютий 2022 року, а решту анулювати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі