Теми статей
Обрати теми

Блокувати податкові накладні стануть частіше

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Постанова КМУ від 12.10.2022 № 1154

Висновок документа

До Порядку зупинення реєстрації ПН/РК вносяться такі зміни.

З критеріїв безумовної реєстрації виведенj РК на платника, у яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг.

1. Якщо платник податків, яким складена та/або подана ПН/РК для реєстрації, відповідає критерію ризиковості, реєстрація такої ПН/РК зупиняється.

2. У критерії ризиковості операції «пересорт» (п. 1 додатка 3) скасовується один з елементів: переважання у віртуальному залишку (більше 50 %) груп товарів, визначених у затвердженому податківцями переліку.

У тематичному номері «Блокування податкової накладної» («Податки & бухоблік», 2022, № 46) ми попереджали про прийдешні зміни у сфері блокування ПН/РК. Цей момент настав. Постанова, що коментується, набрала чинності 14 жовтня 2022 року.

Умовно зміни можна поділити на декілька блоків:

1) критерії безумовної реєстрації ПН/РК;

2) ризиковість платника;

3) ризиковість операції.

Відсікаючі критерії. Нагадаємо, як стояла справа до появи цих змін. Якщо ПН/РК або платник відповідає цим критеріям, то ця ПН/РК реєструється без моніторингу, тобто не може бути заблокована. Але є два винятки, які завжди моніторяться:

— зменшуючі РК, складені на платника;

— усі РК, складені на неплатника.

Змінюють першу групу, тобто зменшуючі РК на платника. У результаті вийде, що моніторитимуться всі РК на платника, у яких передбачається зменшення хоча б однієї позиції. При цьому зовсім не обов’язково, щоб сам РК був мінусовий. А ми знаємо, як складається РК: коригований рядок з ПН зі знаком «мінус» і новий рядок без знака. Тобто в РК практично завжди буде мінусовий рядок.

Виходить, плановані зміни спричинять моніторинг5 переважної більшості розрахунків коригування

Особливу увагу слід приділяти РК на зміну номенклатури. Розробники змін запевняють, що саме за їх допомогою передається фіктивний ПК (мабуть, через маніпулювання залишками на віртуальному складі, продаючи спочатку «потрібний» товар, а потім складаючи РК на той, який реально є на складі). До речі, зверніть увагу на консультацію податківців у БЗ 101.13 (наш коментар до неї див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 92). Вони вважають, що якщо після авансу відвантажується інша номенклатура і РК на зміну номенклатури (нульовий) заблоковано, то покупець ПК може не коригувати.

Причому згадка про РК тільки на платника принципової ролі не відіграє, оскільки РК на неплатника завжди підлягали і підлягатимуть моніторингу (у цьому плані змін немає).

Звичайно, це не дуже хороше нововведення.

Ризиковий платник. Ризиковий статус платника обіцяє самі проблеми: якщо ви складаєте ПН/РК і при цьому відповідаєте цим критеріям, то її однозначно заблокують. Цю норму додають такою фразою — якщо ви не лише складаєте ПН/РК, але й подаєте на реєстрацію, відповідаючи при цьому хоча б одному критерію ризиковості платника.

На перший погляд, зміни незрозумілі. Але давайте згадаємо — хто подає на реєстрацію зменшуючі РК? Правильно, не постачальник, а покупець. Із цієї причини блокуватимуть зменшуючий РК, у випадку якщо покупець, тобто особа, що відправляє такий РК на реєстрацію, відповідає критеріям ризиковості платника. Насамперед це вдарить по постачальникові, оскільки він не зможе зменшити свої ПЗ (покупець же зобов’язаний зменшувати ПК і без зареєстрованого РК). Знову ж таки бачимо закручування гайок.

Крім того, з ризиковістю платника пов’язана ще одна зміна. Вона стосується скасування Таблиці даних. Якщо платника включають у категорію ризикових за критеріями 1 — 5 (благо немає одіозного критерію 8), то Таблиця даних скасовується. Так, зміна, звичайно, фіскальна, але навряд чи вона сильно на щось вплине. Передусім тому, що і зараз пропхнути таблицю (або зберегти її врахованою) — справа дуже не проста, а тим більше якщо платник ризиковий. Тобто в житті це правило працює і без зазначених змін.

Ризиковість операції. Тут ідеться про критерій 1 (так званий критерій «пересорт»). Враховується він достатньо складно і складається із цілої низки елементів, які повинні виконуватися одночасно. Цей критерій спрацьовує, коли в ПН:

1) фігурують товари, не зазначені в Таблиці;

2) обсяг постачання більше або дорівнює різниці між обсягами придбання, помноженими на 1,5, і продажами (це і є так званий «віртуальний склад»);

3) у такому залишку переважає більше 50 % ризикових товарів за встановленим податківцями переліком.

Незважаючи на таке нагромадження складних елементів, блокування на цій підставі — зовсім не рідкість.

Зміни стосуються третього елемента. На сьогодні перелік ризикових товарів існує і до нього входить доволі переконлива кількість кодів УКТ ЗЕД товарів, причому він регулярно поповнюється (останній затверджений наказом ДПСУ від 05.07.2021 № 658). І менше з тим є ціла низка товарів, яких у цьому переліку немає. При невідповідності цьому елементу ПН за зазначеним критерієм блокуватися не повинна.

Що робить КМУ?

Просто прибирає цей елемент з критерію!

Тобто якщо раніше цей перелік хоч якось допомагав уникнути блокування, то після набрання чинності змінами, що коментуються, блокувати за критерієм «пересорт» будуть, звичайно, більше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі