Теми статей
Обрати теми

Штрафи за несвоєчасне подання податкової звітності

Нестеренко Максим, податковий експерт
Неподання звітності — це особливий вид порушення, за яке передбачено штраф. Законодавець навіть спеціально виділив їх у спеціальному воєнному законодавстві. Які штрафи і як застосовуються у воєнний час? У цій статті розглянемо це питання!

Чи є штраф під час війни?

Згідно з п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ строки, встановлені ПКУ на подання податкової звітності, на період воєнного стану НЕ зупиняються. Це означає, що і штрафи, встановлені ст. 120 ПКУ, за несвоєчасне подання податкової звітності у період воєнного стану застосовуються у звичайному порядку.

Розміри штрафів невеликі — 340 гривень за перше порушення і 1020 гривень для тих, кого вже притягали протягом року. Але врахуйте, скільки декларацій не подали деякі платники у зв’язку з війною. А тепер помножте на те, що податківці кожну неподану декларацію вважають окремим порушенням. Сума штрафів може вийти доволі солідна.

Звичайно, слід мати на увазі, що штрафи за неподання звітності застосовуються по-різному до різних категорій платників. Якщо мали можливість її подавати, то без штрафів подається уся звітність, за якою граничний термін припав на період з 24.02.2022 по 26.05.2022. За умови, що таку звітність було подано до 20.07.2022 (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Якщо втратили і відновили можливість — без штрафів можна протягнути 60 календарних днів після відновлення можливості. Ну, якщо за цей час подати усю необхідну звітність. А якщо можливості взагалі немає усю війну — не штрафуватимуть, якщо за шість місяців після закінчення воєнного стану усю необхідну звітність подасте.

Тобто

фактично штраф за неподання звітності є, але несвоєчасне подання у період воєнного стану визначається виходячи зі своїх специфічних строків

І, відповідно, штраф за неподання (чи несвоєчасне подання) звітності буде застосовуватися тоді, коли буде порушено саме ці строки. Тобто для платників, які мають можливість подавати звітність, несвоєчасною буде подання:

починаючи з 20.07.2022 (для звітності, в якої граничний строк подання припадає на період з 24.02.2022 по 26.05.2022). Також у своїх роз’ясненнях податківці робили виняток із цього правила для місячних декларацій за травень — наприклад, для декларації з ПДВ, яка має граничний строк подання не пізніше 20.06.2022, але може без штрафів подаватися до 20.07.2022 (див. запитання 16 інформлиста № 3);

після порушення стандартних строків, визначених ПКУ (для звітності, в якої граничний строк подання настав після 26.05.2022 (крім місячних декларацій за травень).

Якщо ж порушення вчинено до 26.05.2022, штрафні санкції не застосовуються. Адже до цього часу і починаючи аж з березня 2020 року беззастережно діяв карантинний мораторій на штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І не було норми, яка призупиняє його у тому числі й для штрафів за несвоєчасне подання звітності.

Що вважати податковою звітністю?

Призупинення строків згідно з п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ НЕ стосується лише строків, відведених на подання податкової звітності. У свою чергу, податковою звітністю є (ст. 46 ПКУ):

— декларація з будь-якого податку;

— звіт про доходи неприбуткової організації;

— розрахунок частки держдивідендів;

— додатки до декларації;

— фінансова звітність, яка додається до декларації з податку на прибуток і подається до податкової;

— аудиторський висновок, який окремі платники податку на прибуток додають до поданої податківцям фінансової звітності).

Тобто штраф застосовується не тільки тоді, коли звітність не подано взагалі. Те ж саме стосується і випадків, коли до декларації не додано якийсь додаток або ж до прибуткової декларації додано не ті форми фінансової звітності. У такому випадку поданий документ втрачає статус податкової звітності, а отже — звітність вважається неподаною. Відповідно порушення все одно є і постає питання про штраф згідно з п. 120.1 ПКУ.

А от, наприклад, ф. № 20-ОПП податковою звітністю не є. Тож за її несвоєчасне подання штрафи під час війни не застосовуються (БЗ 116.12). І хоча на думку податківців тут застосовується інший штраф (п. 117.1 ПКУ), строки на подання ф. № 20-ОПП на час воєнного стану зупинені. Також не є податковими звітами різноманітні форми статистичної звітності. Однак за їх неподання і штрафи завжди були адміністративними. Тобто ст. 120 ПКУ тут узагалі ні до чого. Те ж саме стосується і фінзвітності, яка подається органам статистики.

А от до несвоєчасного подання РРО-звітності (ф. № ЗВР-1) обговорюваний штраф не застосовний. Втім для таких порушень податківці намагаються застосовувати свої штрафи, встановлені РРО-законодавством (див. БЗ 109.18). Але правомірність таких штрафів під час воєнного стану сумнівна (див. «РРО/ПРРО: перевірки та відповідальність» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54).

Не є податковою, але штрафується за своїм законодавством алкотютюнова звітність. Докладніше про це читайте у статті «Штрафи за неподання «тютюнових» та «алкогольних» звітів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67 (ср. ).

А як щодо ЄСВ-звітності? Окремої ЄСВ-звітності на сьогодні не існує. Натомість існує Об’єднана звітність, складовою якої є звітність з ЄСВ. І ця Об’єднана звітність є податковою. Тож за несвоєчасне подання такої звітності будуть застосовуватися штрафи згідно з п. 119.1 ПКУ. Звичайно ж, з урахуванням норм п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Кількість порушень

Відповідно до роз’яснень податківців, кожна неподана декларація — це окреме порушення. Тому неподання чотирьох декларацій — це вже чотири штрафи по 340 гривень, а якщо після цього протягом року вас знову впіймають на неподанні двох декларацій — кожна із них штрафується вже по 1020 гривень. Повторне порушення визначається за результатами камеральних та документальних перевірок по податках та зборах кожного контролюючого органу, як за основним, так і за неосновним місцем обліку платника, а також незалежно від виду податкової звітності (БЗ 132.01).

А якщо до декларації не подано одночасно декілька додатків? Тут у податківців доволі ліберальні роз’яснення. Згідно з ними, за неподання або несвоєчасне подання декларації з рентної плати, незалежно від кількості неподаних або несвоєчасно поданих відповідних типів додатків до неї, в яких визначаються податкові зобов’язання за відповідними видами об’єктів оподаткування, застосовується один штраф у розмірі 340 гривень (див. роз’яснення ГУ ДПС у Чернівецькій обл. від 31.01.2022).

Адміністративні штрафи

Крім, власне, п. 120.1 ПКУ штрафні санкції за неподання деяких декларацій інколи застосовуються і відповідно до ст. 1641 КУпАП. За адміністративними штрафами на період воєнного стану узагалі жодного звільнення немає. Про це прямо говорять податківці у своїх роз’ясненнях (БЗ 132.03). Але тут є інше послаблення: адмінправопорушення мають невеликий строк давності — два місяці (ст. 38 КУпАП). Причому протокол складають самі податківці (ст. 2341 КУпАП).

Висновки

  • Перебіг строків, відведених на подання податкової звітності, на час воєнного стану не призупиняється. Відповідно й штрафи за порушення цих строків — застосовуються.
  • Податковою звітністю є декларації, додатки до них, звіт неприбуткової організації, розрахунок частки держдивідендів, а також подана податківцям фінзвітність та аудиторський висновок до неї.
  • Неподання кожної окремої декларації — це окреме порушення і за нього накладається окремий штраф згідно зі ст. 120 ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі