Теми статей
Обрати теми

«Воєнна» зупинка ДПС-сервісів та Електронного кабінету: чи будуть штрафи за порушення термінів?

Павленко Олексій, податковий експерт
З відомих причин 10 та 11 жовтня було тимчасово обмежено доступ до електронних сервісів ДПС та Електронного кабінету (ЕК). Давайте поговоримо про те, з чим тут стикнулись платники, тобто на що цей електронно-сервісний ДПС-простій вплинув, та чи можливі у платників якісь штрафні проблеми у зв’язку з цими електронними негараздами…

Що відбулося

У зв’язку з масованими ракетними ударами, які наносилися починаючи з 10 жовтня ц. р. по території України і, зокрема, по м. Києву, 10 та 11 жовтня ДПСУ тимчасово обмежила доступ до електронних сервісів та до ЕК. Про те, що доступ обмежено на 10 жовтня, ДПСУ повідомила у себе на сайті платників лише на початку третьої години цього дня. Але ж це був понеділок і платники жваво надсилали документи (ПН, АН, РК, алко-звіти та інші), а квитанції щодо прийняття не надходили…

Про обмеження доступу й на 11 жовтня не повідомлялось узагалі. 12 жовтня на початку десятої ДПСУ повідомила, що всі електронні сервіси ДПС та ЕК «працюють у штатному режимі». Але, за інформацією наших читачів, 12-го сервіси та ЕК працювали вкрай погано, а деякі не працювали взагалі. Щоправда, десь після обіду «ДПС-електронна» ситуація мовби почала покращуватися і 13-го майже повернулась до «штатного режиму».

На це наклалися ще і виниклі внаслідок обстрілів серйозні перебої з поданням електроенергії, які теж заважали платникам надсилати документи до (можливо, вже не працюючих) сервісів ДПСУ. Тож платникам у ці дні було вкрай «весело»… ☹

Граничні строки, що припали на 10 та 11

Спочатку ми подивимось, чи припадали якісь граничні терміни виконання платниками певних зобов’язань на ці дні вимушеного простою електронних сервісів ДПС та ЕК? На вдачу платників, на ці два дні припало не так багато граничних термінів. Далі перерахуємо, які з таких обов’язків, що могли не бути виконані вчасно, ми згадали.

Алко- та тютюнові звіти. Отже,

на 10 жовтня, понеділок, припадав граничний термін подання до ДПС низки алко- та тютюнових звітів

А саме. Звіту про обсяги виробництва та реалізації за вересень 2022 року:

— спирту (форма № 1-РС);

— алкогольних напоїв (форма № 2-РС);

— тютюнових виробів (форма № 3-РС).

Звіту про обсяги придбання та реалізації в оптовій мережі за вересень-2022:

— алкогольних напоїв (форма № 1-ОА);

— тютюнових виробів (форма № 1-ОТ).

Штраф за несвоєчасне подання звіту — 17000 грн (ст. 17 Закону № 481*).

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

Граничні терміни подання до ДПС якихось інших звітів на 10 чи 11 жовтня не припадали. Але є ще й інші документи.

Довідки (пальне та спирт). Як відомо, багато платників «пального» або «спиртового» акцизу, які мають акцизні склади, повинні надсилати до ДПСУ щоденні електронні довідки про залишки та обіг на своїх складах пального або спирту. Звісно, такі довідки за минулі звітні доби* вони мали надсилати й 10 та 11 жовтня. Адже граничні терміни їх подання відповідно до п.п. 230.1.1 ПКУ — не пізніше 23 години 59 хвилин доби, що настає за звітною добою.

* Якщо акцизний склад працював у ці дні.

Заявки на переміщення пального/спирту. Звісно, у ці дні неможливо було надіслати до ДПСУ й електронні Заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, які не є акцизними складами пересувними (обов’язковість їх подання передбачена абз. 2 п.п. 230.1.5 ПКУ)*.

* Форму цієї Заявки затверджено наказом Мінфіну від 08.05.2019 № 188. Код форми у сервісах подання електронної звітності — J/F1304901.

Акцизні накладні. На 10 та 11 жовтня запросто могли припасти граничні терміни реєстрації якихось АН або РК до АН. Адже відлік строків їх реєстрацій здебільшого відштовхується від дат фактичного відпуску пального/спирту.

Податкові накладні та інше. На згадані два дні граничні строки реєстрації ПН не припали. Однак на ці дні могли прийтися граничні терміни реєстрації «мінусових» РК до ПН, які мають реєструватися в ЄРПН отримувачами протягом 15 календарних днів з дня отримання покупцем «мінусового» РК. Щоправда, за порушення строків реєстрації таких РК фіскали з технічних причин за камеральними перевірками штрафувати не можуть…

Окрім того, на ці дні теж могли припасти граничні терміни подання до ДПСУ документів та/або інформації у електронному вигляді, строки подання яких відраховуються від «плаваючих» дат або щоденні.

«Поблажки» від ДПСУ, або За що можна не турбуватись

12 жовтня ДПСУ у себе на сайті виклала чергову інформацію, у якій підтвердила факт обмеженості доступу 10 та 11 жовтня до її електронних сервісів. А також зазначила, що штрафні санкції не застосовуються до платників податків за умови виконання таких обов’язків із дотриманням термінів, визначених п. 201.10 та п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Головна відмазка. На додаток фіскали нагадали, що коли платники не мають можливості своєчасно подати звітність, у тому числі зареєструвати ПН, АН, РК, подати електронні документи про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності, у тому числі відповідно до п. 112.8 ПКУ.

Зазначимо, що у п.п. 112.8.7 згаданого фіскалами пункту

однією з причин звільнення платника від відповідальності зазначено: вчинення діяння (дії або бездіяльності) внаслідок технічного збою в роботі ЕК згідно з повідомленням на офіційному вебсайті ДПСУ

Таким чином, порушення граничних строків подання за вересень-2022 згаданих алкогольних та тютюнових звітів не має штрафуватися. Звісно, бажано (пере)подати ці звіти одразу, коли запрацювали електронні сервіси ДПСУ. Те ж саме стосується й «мінусових» РК до ПН, з граничними строками, що припали на 10 чи 11 жовтня.

Зазначимо, що норми п.п. 112.8.7 ПКУ застосовні й для інших подібних ситуацій (щоб їх далі було поменше, а краще б не було зовсім!), тобто порушення граничних сроків виконання платниками відповідних обов’язків не має штрафуватися.

«Пальні» й «спиртові» АН/РК, довідки, заявки. Щодо незастосування під час воєнного стану штрафів за порушення граничних термінів реєстрації АН/РК в ЄРАН та за неподання/несвоєчасне подання електронних довідок про залишки та обіг пального та спирту* фіскали вже роз’яснили в БЗ 114.09. Наш коментар та думки щодо доцільності реєстрації/подання згаданих документів читайте в матеріалі «За прострочення реєстрації акцизних накладних штрафів немає» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69.

* Також під час воєнного стану відсутні наслідки й за неподання Заявок на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, які не є акцизними складами пересувними

Тож

штрафи та інші наслідки не мають застосовуватись не тільки за порушення строків реєстрації АН/РК чи подання «пальних»/«спиртових» довідок та заявок 10 чи 11 жовтня, а взагалі протягом дії воєнного стану

«Патові» ситуації з ПН (АН), РК тощо

Можливо, ви у ці ДПСУ-«критичні дні» відправляли якісь документи (звіти, ПН, АН, РК тощо) і не отримали квитанцій щодо їх одержання (чи неприйняття) фіскалами. Тож зараз, пересвідчившись, що ваш ЕК «працює у штатному режимі», ще раз перевірте: чи не надійшли квитанції. Адже, може, сервіси і встигли щось «проковтнути» у ці «критичні дні» — 10 та 11 жовтня.

Коли стурбовані читачі у ці дні нам дзвонили з такими питаннями на гарячу лінію, ми їм радили подавати ті самі документи повторно, адже сервіси та системи ДПСУ (СЕА ПДВ чи СЕАРП та СЕ й інші) однакові документи двічі не «заковтнуть». Тому якщо квитанції в ЕК так і не надійшли, радимо все так само й зараз переподати ті ж самі, «проігноровані» сервісами, електронні документи.

Чи треба буде потім документально доводити, що ви робили спроби своєчасно подати документи у ці «критичні дні»?

Вважаємо, що ні. Адже який сенс робити зайві «рухи тіла», коли вже відомо, що ресурси не працюють. Тут головне, щоб вимушено прострочені документи були складені правильною датою

Жовтневе «щастя»

Для реєстрації звичайних ПН/РК, складених з 16 по 30 вересня, а також відповідних АН/РК, фактично залишилося тільки три дні: 12 — 14 жовтня. Адже 10 та 11 жовтня реєструвати завадили рашисти, а 15-го (у суботу) сервіси ДПС не працювали!

Якщо хтось забув п.п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, то нагадаємо, що на період воєнного стану «з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних» електронні сервіси ДПСУ працюють тільки у робочі дні та з 8-ї і лише до 18-ї години!

Саме тому у період воєнного стану платники податків не можуть зареєструвати ПН, РК в ЄРПН (чи АН/РК у СЕАРП та СЕ) у вихідний день, у тому числі якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

Тож попри важку ситуацію з реєстрацією на цьому тижні через ракетну атаку рф, граничним терміном реєстрації ПН та РК за ІІ половину вересня, а також зведених АН, виписаних 30 вересня, було 14 жовтня.

Якщо ПН чи РК за ІІ половину вересня ви не встигли подати до 14 жовтня включно — чекайте на штрафи! Хіба що вам зареєструвати ПН завадив форс-мажор. Тоді має бути звільнення від відповідальності вже за п.п. 112.8.9 ПКУ. Але це трохи інша історія…

От і потанцюй на цій розпеченій війною сковорідці!..

Водночас, крім ворогів, ще й «свої» платникам «щиро допомагають»: див. матеріал «Блокувати податкові накладні стануть частіше» // «Податки & бухоблік», 2022, № 79 щодо посилення ПН-блокувальних норм.

Висновки

  • Штрафи за порушення платниками відповідних граничних термінів у ті робочі дні, коли не працювали електронні сервіси ДПСУ та ЕК (наприклад, через обстріли 10 та 11 жовтня), не мають застосовуватись. Адже однією з причин звільнення від штрафів є вчинення діяння (дії або бездіяльності) внаслідок технічного збою в роботі ЕК згідно з повідомленням на офіційному вебсайті ДПСУ.
  • Якщо квитанції в ЕК за документи, подані 10 чи 11 жовтня, так і не надійшли, радимо зараз переподати ті ж самі, «проігноровані» сервісами електронні документи.
  • На період воєнного стану електронні сервіси ДПСУ працюють тільки у робочі дні та з 8-ї і лише до 18-ї години! Тому граничним строком реєстрації ПН/РК за другу половину вересня було 14 жовтня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі