Теми статей
Обрати теми

Коли слід платити майнові податки за довоєнні періоди — 2022?

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство розташоване на території, де велися бойові дії. Через це у підприємства і досі є фінансові труднощі щодо сплати податків і зборів. Так, і досі не сплачено плату за землю і податок на нерухомість за довоєнні періоди (січень та лютий) 2022. Чи можуть підприємство притягнути до відповідальності за несплату цих податків за зазначені періоди 2022?

Звільнення немає. Суб’єкти господарювання, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, знають, що як тільки був введений ВС, їх звільнили від справляння плати за землю (як у частині земподатку, так і в частині орендної плати) та податку на нерухомість.

При цьому таке звільнення, як у частині справляння плати за землю, так і в частині податку на нерухомість, буде діяти у 2022 році починаючи з 01.03.2022 і до кінця цього року. Детально про звільнення читайте у «Плата за землю і податок на нерухомість у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Водночас щоб розраховувати на це звільнення, Кабмін ще мав затвердити Перелік звільнених територій, тобто територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані. До сьогодні такого переліку не затверджено. Але цей факт не говорить про те, що підприємства, які розташовані на території, де велися бойові дії (як у вашому випадку), не мають права на звільнення від плати за землю і податку на нерухомість починаючи з березня 2022 (коли мова йде про податок на нерухомість, звільнення починає діяти тільки з останнього місяця І кварталу 2022 року).

Інша справа, що допоки не буде такого переліку, до того часу платники плати за землю і податку на нерухомість, на думку фіскалів, не зможуть скоригувати свої податкові зобов’язання у деклараціях, поданих на рік уперед. Хоча ми вважаємо, що можна провести уточнення і не чекаючи затвердження цих переліків. Про це детально у «Уточнюємо податок на нерухомість за воєнні періоди» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64.

Як сказано вище, звільнення від плати за землю і податку на нерухомість починає діяти з 1 березня. Тобто від сплати плати за землю за січень і лютий 2022 і податку на нерухомість за перші два місяці І кварталу 2022 навіть тих платників цих податків, які розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані, тобто які мають право на воєнне звільнення у 2022, не звільнили.

Таким чином,

всім платникам плати за землю та податку на нерухомість, незалежно від того, де вони знаходяться, слід сплатити податок за довоєнні періоди 2022

При цьому за лютий слід сплатити податок за весь місяць, не ділячи на період до початку ВС (тобто до 24.02.2022) і після початку ВС (з 24.02.2022).

Якщо сплатити плату за землю за січень та лютий та податок на нерухомість за перші два місяці І кварталу, то виникає питання: коли це слід було зробити?

Відповідь на це запитання залежить від того, чи має змогу платник цих податків виконати податкове зобов’язання під час дії ВС.

Мав змогу виконати зобов’язання. Якщо суб’єкт господарювання мав постійно під час ВС змогу виконувати податкове зобов’язання, але не скористався такою змогою, то сплатити без штрафів плату за землю за січень та лютий 2022 та податок на нерухомість за перші два місяці І кварталу він мав не пізніше 31.07.2022.

Якщо в цей строк податок не був сплачений, то, на думку податківців (БЗ 132.01), з 01.08.2022 платника податку податківці можуть притягнути до відповідальності згідно з п. 124.1 ПКУ за несвоєчасну сплату податку. Розмір штрафу складає при затримці у сплаті:

до 30 календарних днів включно — 5 % погашеної суми податкового боргу;

більше 30 календарних днів — 10 % погашеної суми податкового боргу.

Хоча, на наш погляд, коли мова йде про довоєнні періоди, то не слід забувати про карантинний мораторій на штрафи, встановлений п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Він звільняє, у тому числі, від нарахування штрафу за порушення, допущені в період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця, в якому карантин закінчиться. Поки що до кінця 2022 року. Гранична дата сплати податку на нерухомість за І квартал припадає на 29.04.2022, а плати за землю за січень — лютий на 02.03.2022 та 30.03.2022. Тобто від штрафів за ці порушення карантин має захистити.

Інша справа, що податківці з цим можуть не погодитися. Річ у тому, що:

по-перше, після набуття чинності Законом України від 12.05.2022 № 2260-IX (з 27.05.2022) і до скасуванням ВС на карантинний мораторій сильно розраховувати не слід (про це див. у «Уточнення зобов’язань у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54), оскільки з 27.05.2022 і до кінця ВС він не діє. На цьому акцентують увагу і фіскали у БЗ 132.01*;

по-друге, строки сплати податку за воєнні періоди були перенесені п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на 31.07.2022.

Враховуючи це, вони будуть говорити, що тут карантинний мораторій не діє, оскільки порушення відбулося уже після 27.05.2022, а тому на захист карантинного мораторію не слід сподіватися.

Але, на наш погляд, це не так. Щоб довести їм протилежне, можливо, доведеться іти в суд.

Не було змоги виконати зобов’язання. Якщо суб’єкт господарювання не мав змоги протягом ВС виконати податкові зобов’язання (сплатити податок з плати за землю і податок на нерухомість), то без штрафів це можна зробити протягом 6 місяців після припинення або скасування ВС. А тим, у кого така змога з’явилася під час ВС, сплатити податок слід протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

Проблема у цій нормі в тому, що

поки що Мінфін так і не спромігся затвердити перелік документів, при поданні яких у податкову буде доведено, що підприємство не має змоги виконати податкові зобов’язання під час дії ВС

Наразі є тільки проєкт. Детально про це читайте у «Підтвердження неможливості vs 31.08.2022: у пошуках сакральної дати» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64.

Тому щоб платити без штрафів плату за землю і податок на нерухомість за довоєнні періоди (січень — лютий) 2022 після скасування ВС, слід чекати затвердження відповідного переліку і після цього подавати документи для отримання відповідного статусу. Якщо статус неспроможності виконати податкові зобов’язання присвоєно, то можна видихнути з полегшенням.

Що стосується наявності податкового боргу за довоєнні періоди, то, як стверджують фіскали (БЗ 135.06), його бути в цьому випадку не повинно, оскільки він за загальним правилом виникає тільки за умови настання визначених ПКУ строків подання податкової звітності, сплати податків. А у тих платників, які під час дії ВС не мають змоги виконувати податкові зобов’язання, підстави для виникнення податкового боргу в розумінні п.п. 14.1.175 ПКУ відсутні, а самі грошові зобов’язання вважаються несплаченими. Тому те що у суб’єктів, які не мають змоги під час дії ВС виконувати податкові зобов’язання, в електронному кабінеті фігурує несплачена сума податку, не означає, що вона визнається податковим боргом.

Якщо ж статус вам не присвоять, то тоді наполягайте на тому, що штрафів немає, бо вас від них захищає карантинний мораторій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі