Теми статей
Обрати теми

Постачання дотаційної сільгосппродукції: правила складання ПН з 01.01.2022

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство займається виробництвом сільськогосподарської продукції. З початку війни при постачанні сільгосппродукції, а саме незбираного молока, воно складало на постачальника податкову накладну і в правій частині номера такої ПН вказувало код 2. Чи правильно робило підприємство?

Загальні правила

Уже доволі давно сільськогосподарські підприємства, які включені до Реєстру отримувачів дотації, при постачанні власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених п. 161.3 Закону № 1877*, тобто дотаційних сільгосптоварів (серед таких товарів фігурує і молоко), заповнюють ПН на таке постачання по-особливому.

* Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 № 1877-ІV.

А саме аграрії — отримувачі агродотації по-особливому заповнюють:

номер такої ПН.

Нагадаємо, що номер ПН складається з двох частин. У першій частині (до знака дробу) наводять власне порядковий номер ПН (п. 6 Порядку № 1307**). Другу частину (після знака дробу) заповнюють тільки окремі платники ПДВ. До них належать аграрії-дотаційники, які у другій частині номера ПН ставлять код «2»;

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

графу 12 «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника» розділ Б табличної частини ПН. У цій графі аграрій має зазначити код виду діяльності відповідно до пп. 161.3.1 — 161.3.16 Закону № 1877, за результатами якої виготовлено товар, що постачається, у форматі: 701 — 716 (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307).

Якщо ж аграрій не є отримувачем агродотації, або є, але поставляє недотаційні товари, то він другу частину номера ПН та графу 12 розділу Б не заповнює

Зауважимо! Коли аграрій зазначає у правій частині агроПН цифру «2», то в такій ПН він міг відобразити лише постачання дотаційних товарів (див. БЗ 101.16). Отже, при одночасному постачанні і дотаційної, й іншої продукції аграрій мав скласти на одне постачання дві ПН. Одну — звичайну, а іншу — дотаційну (із кодом «2» у правій частині номера).

Проблеми складання ПН

До початку 2022 року в цій частині було все зрозуміло. А от з початком 2022 року відбулися певні зміни. З 01.01.2022 припинив дію п. 51 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, який передбачав обов’язок сільгосптоваровиробників подавати додаток ДС8. Востаннє цей додаток мали подати при звітуванні за грудень 2021. І уже при звітування за січень 2022 і наступні періоди його подавати було не потрібно.

Про це уже давно повідомили фіскали (див. БЗ 101.22).

Враховуючи припинення дії п. 51 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, почалися з’являтися запитання:

чи потрібно у 2022 аграріям-дотаційникам при постачанні дотаційної продукції по- особливому заповнювати ПН?

Податківці довго не могли сформулювати свою позицію з цього приводу. І тільки в серпні до них прийшло прозріння.

Так, виходячи з позиції ДПСУ, яку доводить ГУ ДПС у Кіровоградській області (вони посилаються на лист ДПСУ від 12.08.2022 № 9016/7/99-00-04-02-03-07), фіскали заявляють: зважаючи на те, що дія норм п. 51 підрозд. 2 розд. XX ПКУ закінчилася 31.12.2021, аграрії, внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації за операціями з постачання власновиробленої сільгосппродукції, здійсненими з 01.01.2022, складають ПН у загальному порядку. Тобто фіскали вважають, що

у ПН на постачання дотаційної сільгосппродукції з 01.01.2022 у другій частині порядкового номера код «2» зазначати не слід

Наш підхід до ситуації

На наш погляд, це не зовсім так. Справа в тім, що п. 51 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, який припинив діяти з 01.01.2022, лише вказував на необхідність подання додатка ДС8, яким дотаційник підтверджував дотримання ним сільгоспчастки на рівні 75 %. А тому виходило, що у випадку неподання аграрієм додатка ДС8 фіскали мали право виключити аграрія з Реєстру отримувачів дотацій.

Так от, якщо фіскали виключали аграрія з Реєстру, то тільки тоді він мав складати ПН на постачання дотаційних товарів у звичайному порядку (тобто без коду 2 в порядковому номері ПН та без заповненої гр. 12 «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника»).

Чому тільки після того, як аграрія виключать із Реєстру отримувачів дотації, не слід вказувати у номері ПН код «2»?

А все через те, що саме так вимагає чинити п. 6 Порядку № 1307. У ньому прямо вказано, що саме платники ПДВ, включені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, у разі здійснення операцій з постачання власновироблених дотаційних товарів, складають окремі ПН та зазначають у другій частині порядкового номера такої ПН код «2».

Отже, як бачимо, не п. 51 підрозд. 2 розд. XX ПКУ визначав необхідність складання ПН аграріями за спеправилами, а наявність аграрія у Реєстрі отримувачів дотації і постачання ним дотаційних товарів.

З початком ВС Реєстр отримувачів агродотації у відкритому доступі знайти не можна. Тому аграріїв з початку 2022 і тривожить питання: чи слід їм складати ПН за спецправилами?

Але, як бачимо, фіскали

не замислюються над правилами Порядку № 1307 і вимагають від усіх аграріїв при постачанні дотаційної продукції ПН із кодом «2» не складати

Якщо вони так хочуть, то аграрії будуть тільки раді. Менше клопоту. І не доведеться при постачанні і дотаційної, і недотаційної продукції складати дві ПН. Можна обійтися однією.

Що робити далі?

Такий підхід фіскалів відразу ставить інше запитання: що робити тим аграріям, які протягом року складали ПН при постачанні дотаційної продукції із кодом «2»?

Щоб виправити цю помилку у ПН, слід обнулити неправильну ПН (тобто із кодом «2») і скласти нову. А це на рівному місці — штрафи за несвоєчасну реєстрацію правильної ПН. Детально про це читайте у «Помилки в даті та номері ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 56 (ср. ).

На наш погляд, морочитися із виправленням ПН у цьому випадку не слід. Річ у тому, що

по-перше, вимоги фіскалів не такі законні, як вони їм здаються. Оскільки ще нікого фіскали не повідомили про те, що їх виключили з Реєстру отримувачів дотації, та й перевірити цей факт нереально. Тому, за великим рахунком, аграрій і далі може складати ПН із кодом «2» і відбитися від нападок фіскалів у суді буде простіше простого.

по-друге, помилка у цифрі після дробу в другій частині порядкового номера ПН хоч і похибка, але, на наш погляд, для ідентифікації господарської операції не принципова і не може ставити під сумнів дійсність ПН. Деталі у «(Не) важливі реквізити ПН: коли помилки (не) небезпечні?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 56.

Але щоб не доводити до спорів, радимо дослухатися до фіскалів і відтепер складати ПН на постачання дотаційних товарів уже за загальними правилами. Більшість аграріїв, напевно, так і робили останні місяці.

А складені до цього моменту ПН із кодом «2» не виправляти, оскільки за правилами ПКУ і Порядку № 1307 помилок аграрій при їх складанні не припускався.

До речі, й ПК за такими ПН у покупців повинен зберігатися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі