Теми статей
Обрати теми

Передача збитків при реорганізації

Солошенко Людмила, податковий експерт
Підприємство реорганізується (шляхом виділення). Чи переходять до виділеного підприємства (правонаступника) податкові збитки підприємства, що реорганізується (попередника)?

Так, при реорганізації правонаступник має право облікувати податкові збитки від попередника. Адже при реорганізації до правонаступника переходять права та обов’язки підприємства, що реорганізується (включаючи й податкові, ст. 98 ПКУ). А отже, правонаступникові повинні передаватися і збитки.

Тому підприємство-правонаступник може облікувати в податковоприбутковому обліку частину суми податкових збитків підприємства, що реорганізується (попередника), і зменшити на них фінансовий результат до оподаткування.

Хоча в минулому податківці висловлювалися проти можливості обліку правонаступником податкових збитків та їх передачу доводилося захищати за допомогою суду (див. лист ДПСУ від 15.11.2019 № 1350/6/99-00-07-02-02-15/ІПК та історію питання в матеріалах «Збитки при реорганізації: боротьба триває» // «Податки & бухоблік», 2019, № 98 і «Що не заборонено — те дозволено»: правонаступництво збитків» // «Податки & бухоблік», 2020, № 57).

Утім, остаточно питання передачі податкових збитків при реорганізації було вирішене після Закону України від 16.01.2020 № 466-IX. Завдяки йому до ПКУ був доданий новий п.п. 140.4.5, що стосується можливості обліку правонаступником податкових збитків.

Умови передачі податкових збитків. Як передбачено п.п. 140.4.5 ПКУ, правонаступник може облікувати податкові збитки (від’ємне значення об’єкта оподаткування) від попередника:

— у періоді затвердження передавального акта — при реорганізації шляхом приєднання, злиття, перетворення або

— у періоді затвердження розподільчого балансу (пропорційно отриманій частці майна) при реорганізації шляхом поділу або виділення.

При цьому правонаступникові дозволено облікувати в податковоприбутковому обліку збитки:

у сумі, яка не перевищує суму власного капіталу (чистих активів, ряд. 1495 розд. I Балансу) підприємства, що реорганізується (попередника), станом на кінець попереднього податкового (звітного) року і

— за умови, що правонаступник і попередник були пов’язаними особами більше 18 послідовних місяців до дати завершення злиття (приєднання).

Утім, норми п.п. 140.4.5 ПКУ прописані не чітко. Проте, як пояснювали податківці, друга умова — про пов’язаність осіб не менше 18 місяців до реорганізації — стосується (як обумовлено в п.п. 140.4.5 ПКУ) виключно реорганізації шляхом злиття та приєднання (лист ДПСУ від 12.06.2020 № 2409/6/99-00-05-05-02-06/ІПК). Й інших форм реорганізації не зачіпає.

Ну а оскільки в цьому випадку йдеться про виділення (п.п. 98.1.4 ПКУ, ст. 109 ЦКУ), то, отже, таку умову про пов’язаність для перенесення податкових збитків враховувати не вимагається.

Додаток РІ. Перехідні податкові збитки при реорганізації — зменшуюча податкова різниця (зменшує фінрезультат до оподаткування). Для її відображення призначено окремий ряд. 3.2.4.1 додатка РІ до декларації з податку на прибуток (БЗ 102.20.02). При реорганізації шляхом виділення облікувати в ньому суму перехідних податкових збитків (пропорційно отриманій частці майна) можна, як передбачено п.п. 140.4.5 ПКУ, в періоді затвердження розподільчого балансу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі